Concluzie amară a economiștilor: Trebuie să trecem din nou prin recesiune ca să stopăm inflația

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2022 - 18:37
Recesiunea bate din nou la ușă /Foto: Profimedia Images

Recesiunea este prețul ce trebuie să-l plătim pentru a învinge inflația. Ratele dobânzilor cresc în întreaga lume. După ce au subestimat cea mai mare creștere a inflației din ultimele decenii, băncile centrale își conduc acum economiile cu capul spre recesiune, scrie Bloomberg.

SHARE

Deocamdată, băncile centrale ale unor țări cu economii avansate și emergente nu au nicio opțiune decât să continue să crească dobânzile în fața inflației, care nu a atins încă vârful.

Economiștii Citigroup Inc. au estimat la 50% șansele unei recesiuni globale, în timp ce economiștii Bank of America Corp. prognozează o „recesiune ușoară în acest an” în SUA, deoarece condițiile s-au deteriorat mult mai rapid decât se așteptau.

Citește și: VIDEO Ucraina va primi avioane Gripen, Rafale și Eurofighter. S-a zis cu supremația aeriană a Rusiei

Încrederea investitorilor că factorii de decizie pot evita recesiunea s-a prăbușit. Așteptările privind creșterea economică globală și profitul sunt la un minim istoric, în timp ce așteptările privind recesiunea sunt la cel mai ridicat nivel de la contracția alimentată de pandemie din mai 2020, potrivit sondajului lunar al managerilor de fonduri al Bank of America, citat de Bloomberg.    

Unii oficiali își exprimă deja îngrijorarea cu privire la ritmul majorărilor ratelor. Printre acestea se numără președintele Băncii Federale a Rezervei din Kansas City, Esther George, care a avertizat în această lună că grăbirea de a înăspri politica ar putea fi inversă.   

„Este necesară o încetinire a creșterii economice” pentru a restabili stabilitatea globală.  O analiză Citigroup pentru interbalul 2015 - 2018 a constatat că economia a încetinit mai rapid decât se aștepta Federal Reserve.

Citește și: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux pe Litoral

La recenta întâlnire a directorilor financiari și a bancherilor centrali din cele mai mari economii ale lumii, oficialii au fost dornici să învinovățească Rusia pentru valul inflaționist global și pentru deteriorarea bruscă a perspectivelor de creștere, mai degrabă decât să recunoască propriile erori de politică și prognoză.  

Readucerea sub control a inflației va fi crucială pentru a susține încrederea publicului în politica monetară, a spus Sayuri Shirai, fost membru al consiliului de administrație al Băncii Japoniei, care este acum profesor la Universitatea Keio. O spirală a creșterii salariilor sau ar eroda și mai mult încrederea. „Odată ce se va întâmpla acest lucru, băncile centrale își vor pierde credibilitatea”, a spus ea. „Deci, chiar dacă actualele majorări ale ratelor dobânzilor vor încetini creșterea economică, trebuie să acorde prioritate inflației”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te