Codex Sassoon, o Biblie de 1.100 de ani, scos la licitație pentru un preț de peste 40 milioane $

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.03.2023 - 08:24
Codex Sassoon, o Biblie de 1.100 de ani/Foto: Sotheby's

Codex Sassoon, o Biblie de 1.100 de ani, va fi scos scos la licitație la Sotheby's New York.

SHARE

Este cea mai veche și cea mai completă copie a Bibliei ebraice.

Codex Sassoon va fi pus în vânzare la Sotheby's New York cu o estimare între 30 și 50 de milioane de dolari, ceea ce ar putea face din el cel mai valoros document istoric vândut vreodată la licitație.

Actualul record al licitației este de 43,2 milioane de dolari, stabilit de o primă tipărire a Constituției SUA, în 2021.

Codex Sassoon, o Biblie de 1.100 de ani, scos la licitație

Scris de un singur scrib evreu pe 400 de pagini de pergament în urmă cu 1.100 de ani, Codex Damascus sau Codex Sassoon conține toate cele 24 de cărți ale Bibliei, din care lipsesc doar 12 foi.

Valoarea sa istorică este sporită de adnotările care descriu călătoria cărții de-a lungul secolelor; prima dintre acestea fiind un act de vânzare datând din secolul al XI-lea de la Khalaf ben Abraham, probabil un om de afaceri activ în Israel și Siria, către Isaac ben Ezekiel al-Attar.

Acesta a transmis-o fiilor săi Ezekiel și Maimon. 

În secolul al XIII-lea, a fost dedicată sinagogii dintr-un oraș cunoscut cândva sub numele de Makisin, situat în nord-estul Siriei de astăzi.

După ce Makisin a fost distrus - fie de Imperiul Mongol în 1300, fie de Imperiul Timurid în 1400 - Codexul a fost încredințat lui Salama bin Abi al-Fakhr, care trebuia să-l returneze odată ce sinagoga va fi reconstruită.

O serie de vânzări

În timp ce reconstrucția nu a avut loc niciodată, urmele Codexului au devenit obscure timp de aproape șase secole, până când a reapărut la vânzare în 1929 la Frankfurt, unde David Solomon Sassoon l-a cumpărat pentru 350 de lire sterline.

Moștenitorii lui Sassoon l-au vândut mai târziu, în 1978, fondului de pensii British Rail pentru 320.000 USD.

În 1989, cartea a fost scoasă la licitație la Sotheby's New York, fiind vândută pentru 3,19 milioane de dolari unui cumpărător anonim, de la care actualul proprietar, Jacqui Safra, un investitor elvețian și moștenitor al familiei bancare libanezo-elvețiene Safra din Siria, a cumpărat-o pentru 4,19 milioane de dolari.

În timpul administrației sale, Safra a colaborat cu Sotheby's pentru a efectua o analiză de datare cu carbon pentru a-i afirma vechimea.

Înainte de a fi vândută, cartea face un tur internațional

Chiar înainte de a fi scos la licitație de către casa de licitații Sotheby's, Codex Sassoon - cea mai veche copie completă a Bibliei ebraice așa cum o cunoaștem astăzi - va fi expusă la Muzeul ANU din Tel Aviv.

Înainte de sosirea sa în Israel, volumul antic se afla într-un turneu mondial.

Este unul dintre cele doar două manuscrise antice cunoscute care cuprind aproape întreaga Biblie ebraică - alături de Codexul din Alep, care este incomplet după ce sute de pagini au fost distruse într-un incendiu în secolul XX.

Citește și: EXCLUSIV Povestea cumplită a unei jurnaliste despre regimul Assad. „Au vrut să-mi execute copiii”

Codexul Sassoon poartă numele colecționarului de texte ebraice David Solomon Sassoon, care l-a achiziționat în 1929 pentru 350 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 28.000 de dolari în banii de astăzi, când a reapărut după 600 de ani.

Sassoon a adăugat ștampila sa pe coperta interioară a legăturii, extinzând un șir de inscripții de secole care detaliază proprietatea evreiască a cărții, în mare parte în Siria de astăzi.

Cu toate acestea, documentele nu arată ce s-a întâmplat între momentul în care sinagoga în care fusese adăpostită cartea a fost distrusă și achiziția lui Sassoon.

Licitația va avea loc la 16 mai

Dar, în ultimul secol, a fost în colecții private, spre deosebire de alte cărți apropiate de calibrul său, care sunt deținute de muzee importante și sunt expuse.

Ceea ce a mai rămas din Codexul din Alep poate fi văzut la Muzeul Israelului din Ierusalim, în timp ce o copie mai târzie, dar mai completă, este expusă în Rusia.

Citește și: VIDEO Directorul unității OZN a Pentagonului: „Nave-mamă” extraterestre explorează sistemul solar

Valoarea Codexului Sassoon va fi stabilită abia după licitația din 16 mai, dar oficialii Sotheby's au declarat că sunt de părere că prețul final ar putea depăși suma de 43,2 milioane de dolari pe care directorul general al unui fond de investiții a plătit-o în 2021 pentru o copie a primei ediții a Constituției americane vândută de casa de licitații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te