Cioloș cere Comisiei Europene să blocheze banii europeni pentru Ungaria, din cauza corupției

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.06.2021 - 12:19
Cioloș cere Comisiei Europene să blocheze banii europeni pentru Ungaria, din cauza corupției lui Viktor Orban

Dacian Cioloș a trimis, în numele grupului europarlamentarilor Renew, pe care îl conduce, o scrisoare către Ursula von der Leyen, în care îi cere să nu aprobe planul de redresare și reziliență al Ungariei, din cauza corupției regimului Viktor Orban.

SHARE

Grupul Renew Europe din Parlamentul European cere Comisiei Europene să se asigure că cele 7 miliarde de euro alocate Ungariei din fondul de recuperare al UE vor fi cheltuite bine - sau mai bine zis, că „acești bani nu ajung în buzunarele greșite”, după cum a scris președintele grupului, Dacian Cioloș, într-o scrisoare trimisă instituției.

„Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică - sau pentru a cita Comisia: este «sistemică».
În 2020, serviciile dvs. au constatat că structura anticorupție a Ungariei este inadecvată și că
«ancheta și urmărirea penală par mai puțin eficiente în Ungaria decât în ​​alte state membre»
și «lipsesc acțiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupției la nivel înalt»”, se spune în scrisoare, care se referă chiar la o analiză a Comisiei Europene.

Dacian Cioloș și cei trei europarlamentari Renews semnatari îi cer președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să nu dea undă verde planului de redresare și reziliență propus de Ungaria până când această țară nu îndeplinește trei criterii esențiale.

„Vă îndemnăm să nu aprobați planul lui Viktor Orbán până când:

1. Planul de reziliență și redresare maghiar acordă Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare și include, în așa-numitele «borne» de aplicare, o obligație legală de a colabora cu baza de date UE a beneficiarilor, cunoscută sub numele de «Arachne».

2. Planul maghiar include, ca o piatră de hotar, adoptarea unor legi care să asigure că persoane și entități cu un cazier de nereguli financiare grave sau conflictele de interese găsite de OLAF sunt excluse de la primirea de fonduri și contracte din fondul de redresare și reziliență.

(Acest lucru ar asigura că solicitanții precum ginerele lui Viktor Orbán, care obține în continuare
mari subvenții UE, în ciuda istoricului său de nereguli grave și conflicte de interese, ar fi împiedicați să acceseze fonduri RRF).

3. Planul maghiar se angajează, de asemenea, să abroge sau să revizuiască legile interne care au fost
identificate de Comisie ca împiedicând jurnaliștii de investigație și societatea civilă organizații de la accesarea informațiilor publice.

„Vă îndemnăm să nu aprobați planul lui Viktor Orbán până când ... Oficiul antifraudă (OLAF) are acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare ”, scriu ei. O altă condiție de transparență, pentru Renew, ar fi aceea că „persoanele și entitățile cu o evidență a neregulilor financiare grave ... vor fi excluse de la primirea fondurilor RRF”.

Liderul Renew menționează că nu afirmă că Ungaria ca țară nu ar trebui să obțină partea sa corectă din fondurile de redresare ale UE

„Dar credem că aceste fonduri ar trebui să fie în beneficiul tuturor maghiarilor, nu doar a celor cu conexiuni cu politicieniic. Prin urmare, vă rugăm să trimiteți guvernul ungar înapoi la planșa de desen”, a scris Dacian Cioloș.

Scrisoarea, citată de Politico, se încheie cu un avertisment: Ursula Von der Leyen s-a angajat să facă un turneu european prin care să pună, simbolic, aprobarea sa directă pe planurile naționale de redresare și reziliență ale statelor membre. 

„Ați făcut poze cu fiecare lider al cărui plan a fost evaluat pozitiv de serviciile dvs. Când vă duceți la Budapesta, vrem să puteți strânge mâna lui Viktor Orbán, știind că prietenii lui nu le freacă pe ale lor de bucurie”, a menționat liderul Renew. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te