Cine este noul premier al Cubei. Marrero Cruz s-a ocupat până acum numai de turism

DE Octavia Constantinescu | 24.12.2019 - 10:17
Marrero Cruz, noul premier al Cubei

Pentru prima dată începând din 1976, Cuba are un prim-ministru. El este şeful departamentului legat de turism, „un om caracterizat prin modestie, onestitate, capacitate de muncă, sensibilitate politică și loialitate față de revoluție”, transmite transmite Corriere della Sera.

SHARE

Numirea lui Marrero Cruz în funcția de premier a fost votată, sâmbătă, în unanimitate de Parlamentul cubanez și se numără printre reglementările noii Constituţii intrate în vigoare în primăvara anului trecut.

Dar mai mult decât o inovatoare împărţire a puterilor, asta face parte dintr-un proces de descentralizare și de schimbare generală care vizează protejarea și consolidarea conducerii Partidului Comunist.

„Șeful statului va fi asistat de premier în îndeplinirea sarcinilor sale de guvernare”, subliniază Granma, oficiosul Prtidului Comunist.

Ultimul prim-ministru cubanez a fost Fidel Castro, care a ocupat funcția din 1959, anul revoluției cubaneze, până în 1976, când a devenit șeful Partidului Comunist, președintele Consiliului de Stat și al Consiliului de Miniștri. Cu acea ocazie, Líder Máximo a decis abrogarea poziției, deoarece aceasta era considerată de prisos.

Marrero, un arhitect în vârstă de 56 de ani, este descris de Granma ca fiind un om care, pornind „de jos”, a urcat în vârful industriei turismului, una dintre sursele majore de venit pentru insula Caraibelor, până când, în 2004, a ajuns ministru – rol pe care l-a exercitat timp de aproape 17 ani.

Anterior, în 2000, el a condust compania militară de stat Gaviota, ale cărei hoteluri sunt în prezent supuse sancțiunilor americane decise de Trump.

Imediat după numirea sa, Marrero a primit felicitările lui Raul Castro, președinte până în 2018 și un lider care a gestionat total puterea pe insulă începând din 2006, când fratele său, Fidel,a renunţat la guvernare din cauza deteriorării stării sale de sănătate.

Dar trebuie amintit că, în Cuba, „totul se schimbă pentru a nu se schimba nimic”, puterea rămânând de fapt în mâinile ferme ale Partidului Comunist și ale armatei.

Numirea lui Marrero are însă o semnificație precisă: țara a decis să ia în considerare industria turismului, unul dintre pilonii economiei cubaneze din ce în ce mai prioritari or, din acest motiv, s-a ales ca prim-ministru un om care cunoaște domeniul şi care a colaborat cu toate companiile care investesc în sector.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -