Cine este Julian Assange, fondatorul Wikileaks

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.04.2019 - 17:33
Julian Assange    Foto: Guliver/ Getty Images
Julian Assange Foto: Guliver/ Getty Images

Fost pirat informatic, Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, a fondat site-ul Wikileaks în 2006. Obiectivul său: dezvoltarea jurnalismului de investigaţie şi ajutor acordat presei tradiţională.

SHARE

”Născut pe 3 iulie 1971 în Townsville (Queensland, Australia)- data nașterii era o necunoscută până la emiterea mandatului internaţional de arestare semnat de Interpol - Assange a avut o copilărie agitată, mai bine zis nomadă”, scriau în 2010 jurnaliștii RFI România, într-un portret al lui Julian Paul Assange.

Citește și: VIDEO Fondatorul Wikileaks a fost arestat la Londra

Din declaraţiile făcute presei australiene, el a frecventat nu mai puţin de 37 de şcoli diferite. În perioada adolescenţei, fiind pasionat de informatică, și-a descoperit talente de hacker.

Arestat la un moment dat de poliţie, pledează vinovat şi, contra unei amenzi piperate, scapă de puşcărie şi trece de partea cealaltă a baricadei. Din pirat informatic devine consilier în probleme de securitate informatice, consultant, cercetător în jurnalism şi patron de firmă.

În 2006, a fondat site-ul Wikileaks, împreună cu zece prieteni informaticieni și jurnaliști. În 2010, site-ul a dezvăluit câteva zeci de mii de documente confidențiale referitoare la acţiunile armatei americane în Irak şi Afganistan. Pe 28 noiembrie 2010, Wikileaks și patru parteneri media ai săi au început să publice telegrame secrete ale Statelor Unite, fapt catalogat de Casa Albă ca nechibzuit și periculos.

Wikileaks a publicat inclusiv 30.000 de e-mailuri private ale lui Hillary Clinton, de pe vremea când aceasta era Secretar de Stat. Scurgerile de informații au costat-o președinția Statelor Unite ale Americii.

În plus, a publicat materiale referitoare la uciderile extrajudiciare din Kenya, descărcarea deșeurilor toxice din Africa. 

”Un veritabil adept al cultului secretului, australianul trece incognito dintr-o ţară în alta, n-are adresă sau telefon fix, schimbă în mod regulat telefoanele celulare şi, când poposeşte într-un loc, stă la prieteni apropiaţi sau la partizani ai acţiunii sale. Strălucit, ironic şi arogant, fondatorul Wikileaks fascinează, dar şi irită, inclusiv oameni din anturajul său”, scria RFI România.

Pentru activitatea sa pe WikiLeaks, Assange a primit trei premii pentru jurnalism: „Freedom of Expression Awards” în 2008, „Amnesty International UK Media Award” (la categoria „New Media”) în 2009 pentru publicarea în 2008 a materialului „Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances”, un raport al organizației Kenya National Commission on Human Rights despre încălcarea drepturilor omului în Kenya și „Sam Adams Award” în 2010. A fost nominalizat de revista ”Time” la titlul de „Person of the Year” în 2010.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te