China spune că dorește să evite sancțiunile SUA pentru războiul Rusiei

DE Daniel Toșa | 15.03.2022 - 10:33
China spune că dorește să evite sancțiunile SUA pentru războiul Rusiei/FOTO: cnn.com
China spune că dorește să evite sancțiunile SUA pentru războiul Rusiei/FOTO: cnn.com

China vrea să evite să fie afectată de sancțiunile americane în legătură cu războiul Rusiei, a declarat ministrul de externe Wang Yi, într-una dintre cele mai explicite declarații ale Beijingului de până acum cu privire la sancțiunile americane.

SHARE

„China nu este parte a crizei și nici nu vrea ca sancțiunile să afecteze China”, a spus Wang într-o convorbire telefonică luni cu omologul spaniol Jose Manuel Albares despre războiul din Ucraina. „China are dreptul de a-și proteja drepturile și interesele legitime.”

Preocupările că firmele chineze se vor confrunta cu sancțiunile SUA, după ce oficialii americani au spus că Rusia a cerut asistență militară și financiară de la Beijing, cresc în rândul investitorilor. SUA i-au avertizat pe aliații europeni că Rusia a cerut Chinei drone armate la sfârșitul lunii februarie, când își începea invadarea Ucrainei.

China a respins luni raportul drept „dezinformare”, în timp ce Rusia a negat că a cerut ajutor Beijingului, declarând că are suficiente resurse pentru a câștiga războiul. Niciuna dintre părți nu a răspuns încă raportului privind dronele armate, pe care China le-a vândut unor țări precum Arabia Saudită, Pakistan și Emiratele Arabe Unite.

Citește și: Surse militare cred că o ciocnire NATO-Rusia e inevitabilă, după atacul de duminică de lângă Polonia

În timp ce oficialii americani au avertizat în mod repetat China să nu ajute Rusia să evite sancțiunile, secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat săptămâna trecută că nu există nicio dovadă că vreo companie chineză intenționează să ajute Moscova să evite restricțiile americane.

Acest lucru a alimentat îngrijorarea că criza ar putea accelera decuplarea dintre cele mai mari două economii ale lumii. Un indice al acțiunilor chineze din Hong Kong a scăzut cu 21% în cea mai proastă performanță din lume dintre indicii de referință tranzacționați activ de la invazie, scăzând la cel mai jos nivel din 2008.

Citește și: Oficiali SUA: China a decis să ajute militar Rusia în Ucraina. Va suporta consecințe

Acțiunile chinezești listate în SUA au scăzut luni cu 12%, după ce au pierdut 10% timp de două zile consecutive, din motive de îngrijorare, investitorii americani nu vor mai putea să le tranzacționeze la bursele din SUA.

China s-a opus de mult timp oricăror sancțiuni unilaterale impuse în afara Organizației Națiunilor Unite, o poziție reiterată de Wang luni. Pentru Beijing, care s-a confruntat recent cu sancțiunile SUA pentru probleme legate de drepturile omului în locuri precum Xinjiang și Hong Kong, respectarea sancțiunilor americane este văzută ca o încălcare a suveranității sale.

În conformitate cu aceasta, China a promis că va continua relațiile comerciale normale cu Rusia.

„China se opune întotdeauna folosirii sancțiunilor pentru rezolvarea problemelor și cu atât mai mult se opune sancțiunilor unilaterale care nu au nicio bază în dreptul internațional, care vor submina regulile internaționale și vor aduce prejudicii mijloacelor de trai ale oamenilor din toate țările”, a spus Wang.

Chiar și așa, China a rezistat, de asemenea, să ia măsuri care ar afecta propria economie chiar și atunci când SUA au vizat direct Beijingul. În perioada apogeului războiului comercial, China a amenințat, dar nu a implementat niciodată o listă de „entități nesigure”, și chiar și băncile de stat s-au conformat sancțiunilor SUA asupra Hong Kong-ului.

De asemenea, a amânat impunerea unei legi anti-sancțiuni asupra centrului financiar, după ce companiile și-au exprimat îngrijorarea.

Este posibil ca China să-și încurajeze marile bănci să respecte sancțiunile americane și să „ajute Moscova să navigheze în controalele exporturilor asupra tehnologiilor cheie”, atâta timp cât SUA pot amenința în mod credibil cu sancțiuni secundare, au declarat analiștii companiei americane de cercetare Rhodium Group într-un raport.

„Beijing-ul ar prefera în mod clar să urmeze o a treia cale, undeva între alegerea binară de a sprijini Rusia sau de a refuza să facă acest lucru”, au scris ei. „Problema pentru Beijing este că menținerea angajamentului economic și financiar cu Rusia va fi greu de ascuns sub arhitectura actuală a sancțiunilor”.

China are, de asemenea, nevoie de relații bune cu SUA și partenerii săi pentru a-și îndeplini obiectivele economice. SUA și Uniunea Europeană împreună au reprezentat mai mult de un sfert din comerțul total al Chinei în 2020, comparativ cu 2,5% pentru Rusia, potrivit Bloomberg.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te