China și-a intensificat activitatea de spionaj în Canada. Fake news-urile, la ordinea zilei

DE Edi Neagu | Actualizat: 09.12.2021 - 00:41
China comunistă a declanșat un asalt informatic în Canada. FOTO: Facebook

Agențiile de informații canadiene l-au avertizat pe premierul Justin Trudeau că activitățile de spionaj ale Chinei au devenit „obișnuite” și tot mai sofisticate. Specialiștii cer guvernului de la Ottawa să ia măsuri mai dure pentru a preveni interferența guvernelor străine.

SHARE

Serviciile de informații canadiene l-au avertizat pe premierul Justin Trudeau că eforturile Chinei de a denatura știrile și de a influența mass-media din Canada ay devenit „un lucru normal”, relatează CBC News.

Specialiștii cer guvernului de la Ottawa să ia măsuri mai dure pentru a preveni interferența guvernelor străine în mass-media locale. Avertismentul a fost inclus în documentația întocmită de Serviciul de Informații al Canadei, condus de David Vigneault, pentru întâlnirea cu premierul Justin Trudeau, de la începutul acestui an, relevă presa canadiană. Întrevederea premierului cu șeful serviciilor de informații s-a axat pe creșterea amestecului străin în Canada, o acțiune care, potrivit serviciilor de informații, a devenit mai sofisticată, mai frecventă și mai subtilă. 

Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

Documentele arată că Republica Populară Chineză încearcă să exercite presiune asupra altor țări prin presă.

"Agențiile de presă de limbă chineză (n.red. mandarină) care acționează în Canada și membri ai comunității chinezilor din Canada sunt principalele ținte ale serviciilor comuniste chineze de informații pentru a le influența activitățile", se arată în document.

China țintește toate segmentele de presă - Televiziune, radio, presa scrisă sau online și rețelele de social-media.

Citește și: Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, consilierul premierului Nicolae Ciucă pe probleme de sport

"Cele mai influente canale de presă, dar și surse comunitare, pot fi țintite de state în încercarea de a-și contura opiniile publice, dezbaterile și de a influența, sub acoperire, participarea la procesul democratic”, se arată în avertisment.

Rețeaua de spionaj a Chinei

Această tactică a Beijingului este binecunoscută de către deputatul conservator canadian de origine chineză Kenny Chiu, relatează CBC. 

El a dezvăluit că a fost ținta serviciilor chineze în decursul recentelor alegeri la nivel federal printr-o campanie de dezinformare derulată prin intermediul unor canale de presă de limbă chineză.

"Dacă acesta este un comportament normal, atunci ar trebui să fim foarte îngrijorați”, a declarat Chiu.

Chiu a spus că a fost atacat online pentru că ar fi anti-chinez după ce a introdus un proiect de lege care cerea ca agenții statelor să se înregistreze și să raporteze activitățile lor. El a pierdut locul din parlamentul regional la diferență de 3.000 de voturi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te