China recoltează masiv date vizând „ținte occidentale” de pe rețele de socializare

DE Adina Mutăr | 03.01.2022 - 22:20
China recoltează masiv date vizând „ținte occidentale” de pe rețele de socializare/foto: codastory

China a exploatat rețelele de socializare occidentale, inclusiv Facebook și Twitter, pentru a strânge informații vizând ținte străine pentru agențiile guvernamentale, de armată și poliție.

SHARE

Potrivit unui raport publicat în The Washington Post, China a strâns un volum uriaș de informații, documente, contracte și dosare.

China menține o rețea la nivel național de servicii guvernamentale de supraveghere a datelor – software de analiză a opiniei publice – care au fost dezvoltate în ultimul deceniu și sunt utilizate pe plan intern pentru a avertiza oficialii cu privire la informațiile sensibile din punct de vedere politic apărute online.

Software-ul vizează în primul rând utilizatorii de internet și mass-media din China, dar o revizuire a documentelor de licitație și a contractelor pentru peste 300 de proiecte guvernamentale chinezești de la începutul anului 2020 a dezvăluit comenzi pentru software conceput pentru a colecta date despre ținte străine din surse precum Twitter, Facebook și alte rețele sociale occidentale.

Documentele, accesibile public prin intermediul platformelor de licitație guvernamentale naționale, arată, de asemenea, că agențiile, inclusiv mass-media de stat, departamentele de propagandă, poliția, armata și autoritățile de reglementare cibernetică achiziționează sisteme noi sau mai sofisticate pentru a colecta date.

Citește și

China reduce cu 30% subvenţiile la automobilele electrice şi hibride în 2022

Încă un site de știri din Hong Kong este închis de autoritățile comuniste

 

Acestea includ un program software media de 320.000 USD care monitorizează Twitter și Facebook pentru a crea o bază de date cu jurnaliști și academicieni străini; un program de informații ale poliției de la Beijing, în valoare de 216.000 USD, care analizează discuțiile occidentale despre Hong Kong și Taiwan; și un centru cibernetic din Xinjiang, care găzduiește cea mai mare parte a populației uigure din China, care cataloghează conținutul lingvistic al grupului minoritar musulman în străinătate.

Achizițiile variază ca mărime, de la programe mici, automate, la proiecte care costă sute de mii de dolari, asigurate 24 de ore pe zi de echipe care includ vorbitori de engleză și specialiști în politică externă.

Twitter și Facebook interzic colectarea automată de date privind serviciile lor fără autorizație prealabilă.

De asemenea, politica Twitter interzice în mod expres dezvoltatorilor să culeagă date folosite pentru a deduce afilierea politică sau originea etnică și rasială a unui utilizator.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te