China a dat lovitura în Europa. Ce pact a încheiat cu Orban, aliatul lui Putin

DE Adina Mutăr | 19.02.2024 - 17:35
China a dat lovitura în Europa. Ce pact a încheiat cu Orban - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China a dat lovitura în Europa. Ce pact a încheiat cu Orban în timpul unei întâlniri rare la Budapesta, în timp ce NATO se luptă să unifice un „front” contra amenințărilor Rusiei.

SHARE

China a dat lovitura în Europa. Ce pact a încheiat cu Orban. China s-a oferit să sprijine partenerul strategic de lungă durată Ungaria în probleme de securitate publică, mergând dincolo de relațiile comerciale și de investiții.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, întrucât blocul își revizuiește legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii asupra diferențelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia Rusiei în Ucraina.

China a dat lovitura în Europa. Ce pact a încheiat cu Orban, aliatul lui Putin

China speră să aprofundeze legăturile de aplicare a legii și de securitate cu Ungaria, cele două țări marcând 75 de ani de relații diplomatice, a declarat ministrul Securității Publicedin China,  Wang Xiaohong, a declarat agenția chineză de presă Xinhua, potrivit rferl.org

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a spus că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.

Citește și: Declarații halucinante ale lui Viktor Orban: „Europa e prea slabă pentru Rusia”. Pe ce se bazează?

Acordurile ar include, de asemenea, securitatea și consolidarea capacității de aplicare a legii în cadrul Inițiativei Belt and Road a președintelui Xi Jinping, care își propune să lege China cu restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură, inițiativă ce nu se bucură de sprijin în UE.

Wang s-a întâlnit și cu ministrul de Interne, Sandor Pinter, și a semnat documente privind aplicarea legii și cooperarea în materie de securitate, fără să se ofere detalii.

Citește și: Orban, „calul Troian” din NATO. Doar Ungaria mai blochează Suedia la aderare: „Nu suntem pregătiți”

Ungaria, un aliat al Rusiei, a depus eforturi pentru a se depărta de politica țărilor occidentale în ultimul deceniu sub Orban, rezistând recent presiunii de a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a fost critică la adresa NATO, mai ales după ce Alianța a declarat anul trecut că Beijingul dăunează propriilor interese, securitatea și valorile cu „ambițiile și politicile sale coercitive”.

Ungaria găzduiește cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că gigantul telecomunicațiilor prezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială din Shanghai, Yitu Technology, pentru a lucra la soluții pentru orașe inteligente, pentru a îmbunătăți siguranța publică și asigurarea poliției prin utilizarea inteligenței artificiale și a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând prima fabrică europeană a producătorului chinez de automobile BYD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te