Orban, „calul Troian” din NATO. Doar Ungaria mai blochează Suedia la aderare: „Nu suntem pregătiți”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2023 - 15:39
Orban, „calul Troian” din NATO: Doar Ungaria mai blochează Suedia la aderare: „Nu suntem pregătiți” - Foto: Profimedia images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, prieten „la cataramă” cu dictatorul Vladimir Putin, care până luna trecută s-a ascuns în spatele Turciei cu privire la ratificarea cererii de aderare a Suediei la NATO, acum iese cu o nouă minciună, spre bucuria Kremlinului.

SHARE

Deși a trecut un an și jumătate de când Suedia a decis să depună cererea de aderare la NATO după ce Rusia a declanșat cel mai mare război din Europa ultimilor 75 de ani, Ungaria a rămas singura țară care nu a ratificat acest lucru, fără niciun motiv.

Orban, „calul Troian” din NATO. Doar Ungaria mai blochează Suedia la aderare: „Nu suntem pregătiți”

Dacă până luna trecută, „nuca cea dură” din NATO - Turcia, care avea un motiv întemeiat legat de că Suedia ar fi adăpostit militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, un grup considerat terorist în Turcia, Suedia, Statele Unite și Europa, dar și de promisiunea SUA de a livra Ankarei avioanele F-16, dar astăzi, la Ankara comisia parlamentară pentru afaceri externe este așteptată să voteze în favoarea Suediei, iar ratificarea de către parlamentul turc ar putea avea apoi loc rapid. Ungaria „nu e pregătită” fără un motiv.

Potrivit Euractiv, președintele Recep Tayyip Erdogan intenționează să ducă vestea la Berlin vineri, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Parlamentul ungar "nu este încă pregătit”

Între timp, când parlamentul ungar se va reuni săptămâna viitoare la Budapesta, problema nu va fi pe ordinea de zi, deoarece parlamentul ungar "nu este încă pregătit" să ratifice cererea de aderare a Suediei la NATO, a confirmat miercuri pentru presă deputatul Agnes Vadai.

Citește și: Stoltenberg îndeamnă Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO: „Cât mai repede”

Anterior, premierul Viktor Orban declarase că aprobarea aderării Suediei la NATO prin ratificarea deciziei parlamentului de la Budapesta este o simplă formalitate, deoarece problema a fost deja discutată și tratată în comisii.

Recent, votul a fost amânat de mai multe ori. Politicienii maghiari cer o explicație pentru criticile aduse dezvoltării democratice a țării, similar cu îngrijorările exprimate de mulți alți politicieni europeni.

Citește și: Suedia, aproape în NATO. Erdogan a trimis în Parlament proiectul de ratificare a aderării

"Nu am discutat astăzi, dar mesajul a fost întotdeauna același: Ungaria nu ar trebui să fie ultima țară care să ratifice cererea suedeză", a declarat la Bruxelles ministrul suedez al apărării, Pal Jonson.

Ungaria, „un ghimpe”rusesc „în talpa” NATO

Cu toate acestea, Budapesta a fost un ghimpe în coasta NATO atunci când a fost vorba de extinderea Alianței și de sprijinul acordat Ucrainei, altul decât ajutorul neletal.

Ungaria s-a confruntat cu critici pentru că și-a extins legăturile energetice cu Moscova în timp ce războiul din Ucraina este încă în desfășurare, a cerut în mod repetat pacea, a impus Kievului standarde înalte de protecție a minorităților în schimbul înființării unui Consiliu NATO-Ucraina și a refuzat ajutorul UE pentru această țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te