Centrul Cultural rus din București a transmis live parada militară și minciunile lui Putin de 9 mai

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.05.2022 - 21:25
Centrul Cultural rus din București a transmis live parada militară și minciunile lui Putin de 9 mai / Profimedia

Casa rusă se prezintă drept un centrul cultural. Este finanțat prin Agenția Rossotrudnicestv, subordonată direct ministerului rus de externe, condus de Serghei Lavrov. Pe pagina de FB, astăzi, a fost transmisă parada militară de la Moscova, unde Putin a fost în prim plan.

SHARE

Nu este primul moment de propagandă în favoarea lui Putin pe care o face, pe pagina de Facebook, această instituție care pretinde că se ocupă doar de promovarea culturii ruse în România.

Nimic despre crimele armatei sovietice

Spre exemplu, pe data de 9 mai, Casa Rusă din București a postat pe Facebook o lungă prezentare a însemnătății acestei zile. După ce aflăm despre modul în care Stalin și veteranii din armata sovietică au eliberat Europa, ni se precizează că: „Ceremonialul de doliu solemn al depunerii de flori este însoțit în mod tradițional de un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au murit în timpul Marelui Război Patriotic. Un moment de reculegere este un semn de respect față de toți oamenii care și-au dat viața pentru un cer pașnic deasupra capului nostru astăzi”.

Citește și: Finanțată de Lavrov, Casa Rusă din Capitală minte: În Donbas dăm ajutoare. Ucrainenii își ard casele

Câteva ore mai târziu, Casa Rusă din București transmite în direct din Piața Roșie defilarea tancurilor și focoaselor nucleare ale armatei ruse care a invadat Ucraina și amenință Europa.

Pe pagina de FB a Casei Ruse, Putin a putut fi auzit spunând în direct:

„Această degradare morală a deschis calea falsificărilor cinice ale istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, încercărilor de a incita la rusofobie, de a glorifica trădătorii, de a batjocori memoria victimelor lor şi de a şterge curajul celor care au luptat şi au suferit în numele victoriei… Nu vom renunţa niciodată la dragostea noastră pentru ţară, credinţă, la valorile tradiţionale, obiceiurile ancestrale şi respectul pentru toate popoarele şi culturile. În ceea ce priveşte Occidentul, pare hotărât să anuleze aceste valori vechi de milenii”, a mințit Putin propagat de Casa Rusă.

Cum se crează o problemă care nu există

Pe data de 8 mai, aflăm că „Lawrence Foster, dirijorul șef al Orchestrei Simfonice Naționale a Radioului Polonez, cetățean american, s-a pronunțat împotriva abolirii culturii ruse”. Asta, deși nimeni nu a propus abolirea culturii ruse. Cel mult, s-a cerut ca oamenii de cultură ruși să condamne războiul.

Citește și: VIDEO Niciun lider străin nu a fost prezent la parada de Ziua Victoriei de la Moscova

Fără să facă o propagandă directă sau să susțină, în mod direct, atacurile lui Putin în Ucraina, Casa Rusă zugrăvelște războiul în roz.

Citește și: Centrul cultural rus din UBB, finanțat prin Lavrov, înființat de Putin. Explicațiile universității

„Pe 4 mai, regiunea Irkutsk a trimis 22 de tone de ajutor umanitar în Donbass. Marfa include apă, produse chimice de uz casnic, articole de igienă, scutece, alimente și produse pentru copii, inclusiv hrișcă, lapte condensat, paste, conserve de pește și legume”, scrie Casa Rusă pe FB.

Despre crimele și atacurile armatei ruse din Donbass nu se spune nimic.

La vedere este centrul cultural

Casa Rusă are intenții bune la vedere. Ea anunță că: „Centrul nostru este un centrul cultural. Este un loc unde vă puteți îmbogăți spiritual și intelectual, învățând lucruri noi despre cultura și știința rusă! Vă puteți delecta auzul la un concert de muzică clasică, puteți viziona un film contemporan, puteți puteți urma cursuri de limba rusă predate de profesori nativi cu experiență. Pentru cei mici oferim cursuri de dans, muzică, pictură, teatru sau limba rusă”, se arată în descriere.

Doar că, în ordinul de înființare, scrie ca obiectiv al instituției care înglobează Casa Rusă - Agentia Rossotrudnicestv: „menținerea influenței ruse”.

Șefa este lăudată pe pagina de FB

Casa Rusă nu se limitează la sfera culturală. Ea propagă minciuni pentru a justifica agresiunea rusă în Ucraina. În una din postări Casa Rusă zice, în dispreț față de realitate, că rușii vor să ajute oamenii din zonă care sunt persecutați dacă acceptă acest sprijin.

„Șeful adjunct al Rossotrudnicestvo Natalia Poklonskaya a adus alimente și medicamente în spitalele din Herson.„Locuitorii din zonă sunt persecutați după ce primesc ajutor și hrană de la ruși, inclusiv incendierea caselor. Mulți oameni sunt lipsiți de elemente esențiale de bază, în timp ce li se interzice să accepte ajutor din partea acelorași oameni pașnici din Rusia”, notează Poklonskaia”.

Soft power rusesc la București

Comentatorii occidentali spun că acest amestec cultural cu tușe de propagandă politică face parte din „soft power”. Este vorba de capacitatea de a obţine rezultate prin convingere şi nu prin reprimare. Soft Power este calificată ca şi capacitatea de a influenţa alte state în vederea realizării propriilor scopuri, prin intermediul cooperării în anumite domenii direcţionate spre convingere şi formarea percepţiei pozitive.

Conform opiniei lui Joseph Nye, puterea blândă este caracterizată de trei elemente principale: - Cultura, în sensul larg al cuvântului; - Ideologia politică (valorile politice); - Politica externă (diplomaţia). Sursa AICI

Poporul Indian, solidar cu Putin

Astfel, printre cursuri de rusă și informații legate de cultura rusă aflăm că: „în Parcul Martirilor din New Delhi a avut loc un miting în sprijinul Rusiei. Câteva zeci de persoane și-au exprimat dezacordul față de sancțiunile anti-ruse și, de asemenea, i-au condamnat pe oponenții culturii ruse. Participanții au ieșit cu sloganurile „Trăiască Rusia!”, „Iubim Rusia!”, „India și Rusia sunt frați!”.

Casa Rusă ține de Agenția Rossotrudnicestvo care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, condus de Serghei Lavrov. Lavrov este cel mai de încredere înalt oficial rus al lui Putin.

Rossotrudnichestvo operează în Asia Centrală, America Latină și Europa de Est (dar mai ales în Comunitatea Statelor Independente).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te