Cei mai puternici lideri ai Europei întruniți la Paris au ajuns la concluzia că trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina în eventualitatea unui armistițiu depinde, totuși, de SUA. „America first” sau Ucraina e pierdută.
La Conferința de la Munchen, oficialii americani i-au rușinat pe europeni cu niște declarații extrem de dure la adresa „valorilor americane” de la care aceștia se pare că s-au abătut. Întruniți de urgență la Paris, se pare că puternicii lideri europeni le-au cam dat dreptate americanilor.
Cei mai puternici lideri ai Europei au decis la Paris: „America first”. Fără SUA, Ucraina e pierdută
Premierul britanic Keir Starmer a subliniat importanța participării SUA la viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina, numindu-le „singura cale” de a descuraja în mod eficient Rusia.
Această declarație a fost făcută după o întâlnire a liderilor europeni la Paris la 17 februarie, după cum a raportat European Pravda.
Declarația a contrastat față de ceea ce spusese înaintea întâlnirii, că Marea Britanie este decisă să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, iar rapoartele arătau că acestea ar fi fost cele mai numeroase în raport cu contribuțiile altor țări membre NATO.
Starmer și-a reiterat disponibilitatea de a lua în considerare posibila desfășurare a trupelor britanice în Ucraina dacă se ajunge la un „acord de pace”, dar a subliniat că acest lucru ar trebui să aibă loc cu sprijinul Statelor Unite.
„O garanție a SUA este singura modalitate de a descuraja în mod eficient Rusia să atace din nou Ucraina”, a subliniat el.
Între prima declarație a lui Starmer și a doua s-a „plasat” o posibilă înțelegere cu SUA, probabil și o intermediere a Marii Britanii între SUA și aliații săi europeni. O scindare în NATO nu ar fi în favoarea nimănui.
Premierul Marii Britanii a confirmat că va călători săptămâna viitoare la Washington pentru a se întâlni cu președintele american Donald Trump pentru a „discuta despre ceea ce considerăm că sunt elementele cheie ale unei păci durabile”.
Starmer a anunțat, de asemenea, discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski „în zilele următoare” și și-a exprimat speranța că vizita sa în SUA va fi urmată de noi discuții cu aliații europeni.
Un summit de urgență convocat de președintele francez Emmanuel Macron a avut loc la Paris în seara zilei de 17 februarie.
Zelenski refuză ce se pune la cale în Arabia Saudită între SUA și Rusia
Summitul de la Paris a avut loc după ce Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, a declarat că Washingtonul nu vede Europa la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că următoarele câteva săptămâni și zile vor determina dacă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este cu adevărat interesat de pacea în Ucraina.
„Știu că președintele Trump a vorbit cu Vladimir Putin săptămâna trecută și Putin și-a exprimat interesul pentru pace, iar președintele și-a exprimat dorința de a vedea încheierea acestui conflict într-un mod care să fie de durată și care să protejeze suveranitatea ucraineană, o pace durabilă, nu să avem o altă invazie în trei sau patru ani”, a declarat Rubio, aflat în Arabia Saudită unde, marți, 18 februarie, va avea loc o întâlnire SUA-Rusia.
„Acum, evident, trebuie să vedem acțiune, așa că următoarele câteva săptămâni vor stabili dacă este grav sau nu. În cele din urmă, un singur apel telefonic nu face pace”.
Citește și: SUA solicită aliaților europeni să clarifice de ce au nevoie de sprijin pentru pace
Negocierile viitoare din Arabia Saudită vor fi unele dintre primele discuții la nivel înalt, în persoană, între oficiali ruși și americani din ultimii ani. Acestea vor preceda o întâlnire față în față dintre președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.
Ucraina nu va participa la discuțiile din Arabia Saudită și nu va recunoaște niciun acord cu Ucraina fără participarea oficială a Kievului.
Citește și: Macron întocmește harta desfășurării de trupe de menținere a păcii în Ucraina. Ce va decide România?
„Ucraina nu va participa la discuții. Ucraina nu știe nimic despre acestea. Și Ucraina consideră orice negocieri despre Ucraina fără Ucraina inutile. Și nu putem recunoaște nimic sau niciun acord despre noi fără noi. Și nu vom recunoaște astfel de acorduri”, a declarat Zelenski cu privire la discuțiile din Arabia Saudită dintre reprezentanții Rusiei și SUA.
Însă, abia mâine vor urma luări de poziții oficiale și din partea liderilor europeni, și dn partea SUA privind războiul Rusiei în Ucraina.