Președintele francez Emmanuel Macron îi va găzdui luni, 17 februarie, pe lideri din Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia și Danemarca, precum și pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, și pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru a discuta despre Ucraina.
Tot la 17 februarie, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a sosit în Arabia Saudită pentru negocieri între delegațiile SUA și Rusia privind războiul din Ucraina. O întâlnire Rusia-SUA privind Ucraina va avea loc marți, 18 febriarie, în Arabia Saudită.
Presa rusă scrie că delegația oficială va fi condusă de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, iar echipa de negocieri a SUA de secretarul de stat, Marco Rubio.
Macron întocmește harta desfășurării de trupe de menținere a păcii în Ucraina
Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, va sosi în Ucraina la 20 februarie, când, probabil, președintele ucrainean va fi pus în temă cu discuțiile SUA-Rusia.
Înainte de întrevederea SUA-Rusia, oficialii lui Trump au solicitat aliaților europeni să clarifice de ce sprijin ar avea nevoie din partea Washingtonului pentru a participa la garanțiile de securitate oferite Ucrainei, despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina și dimensiunea unei forțe europene de menținere a păcii.
Documentul mai cerea clarificări despre care ţări europene sau din afara Europei ar putea sau ar dori să participe la aceste aranjamente şi dacă statele respective ar fi dispuse să trimită trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace.
Președintele Volodimir Zelenski a spus că armata ucraineană i-a oferit deja o hartă cu numărul și tipurile de forțe de menținere a păcii pe care aliații Ucrainei le-ar putea desfășura astfel încât acestea să garanteze în mod realist securitatea Ucrainei.
Vorbind la panelul „Investiții strategice: viitorul cooperării de securitate dintre SUA și Ucraina”, președintele Zelenski a declarat că oficialii militari ucraineni au elaborat deja o hartă detaliată care subliniază numărul și tipurile de forțe partenere care ar putea fi staționate în țară.
Potrivit lui Zelenski, discuțiile privind prezența forțelor de menținere a păcii au avut deja loc cu președintele american Donald Trump, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer, însă nu a dat detalii despre componența contingentului.
„Nu contează din ce țară sunt aceste forțe; oricum, avem nevoie de o armată de 1,5 milioane de soldați, dacă nu suntem în NATO. Dacă vrem cu adevărat, după încetarea focului, să nu ne temem de rezultatul unei noi ocupații sau al unei noi invazii a Rusiei. Acestea sunt adevărate garanții de securitate”, a declarat Zelenski.
Pacea în 100 de zile a lui Trump
Potrivit Daily Mail, citând scurgeri de informații din timpul discuțiilor despre garanțiile de securitate ce ar trebui oferite Ucrainei, președintele SUA, Donald Trump, va încerca să-l forțeze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenskyisă accepte o încetare a focului cu Rusia până la Paște, potrivit unui raport.
Trump, care a susținut mult timp că va putea negocia încheierea invaziei brutale a Ucrainei într-o singură zi, acum lucrează pentru a pune capăt războiului în 100 de zile.
Planurile, neconfirmate, raportate de publicația ucraineană Strana, au fost văzute în „cercurile politice și diplomatice” din Ucraina și vor include o încetare a focului până la 20 aprilie, care ar îngheța avansul constant al Rusiei și o interdicție pentru Ucraina de a adera la NATO.
De asemenea, se prevede desfășurarea unui contingent de soldați europeni, care ar putea include trupe britanice, să controleze o zonă demilitarizată. Trupele americane nu vor fi implicate în acest contingent.
SUA vor cere UE să asiste Ucraina în eforturile sale de reconstrucție, care ar putea costa până la 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu, conform grupului de reflecție German Marshall Fund.
Trupele de menținere a păcii ar putea fi din „Sudul Global”
Potrivit Foreign Policy, la 7 decembrie 2024, președintele ales al SUA, Donald Trump, a făcut o propunere președintelui francez, Emmanuel Macron, și președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
El le-a spus că trupele europene ar trebui să servească drept forțe de menținere a păcii în cazul unui acord de pace în Ucraina.
La întâlnirea de la Paris convocată de președintele francez Emmanuel Macron la 17 februarie, liderii din Germania, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, alături de reprezentanți UE și secretarul general al NATO discută despre desfășurarea de trupe de menținere a păcii.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a confirmat opoziția Administrației Trump față de aderarea Ucrainei la NATO și a cerut în schimb „trupe europene și non-europene capabile” să ofere garanții de securitate – fără implicarea trupelor americane.
Analiștii Foreign Policy atrag atenția că trupele de menținere a păcii în Ucraina ar fi mai eficiente dacă nu ar fi din Europa.
Numărul mare de inițiative și propuneri de pace venite din țări precum Indonezia, Mexic și delegația africană care a vizitat Kievul și Moscova sugerează că există o reală dorință a acestor state nealiniate de a juca un rol semnificativ în pacea din Ucraina. În Plus, China, India ar trebui luate în calcul.
Riscul ca rușii să aibă un schimb de focuri cu astfel de trupe noneuropene ar forța Moscova să ia în considerare implicațiile unei încălcări a armistițiului asupra strategiilor sale globale, fie în termeni de economie, securitate sau diplomație, ceea ce ar aduce garanții de securitate mai reale pt Ucraina.
Zelenski a subliniat, de asemenea, importanța implicării țărilor din Sudul Global în presiunea asupra Rusiei.
„Este esențial că vorbim cu autoritățile chineze pentru a pune mai multă presiune asupra lui Putin pentru a pune capăt războiului. Cred că vedem pentru prima dată interesul Chinei”.
„Nu putem fi împotriva țărilor, în special din Sudul Global, care sunt interesate să ajute Ucraina și să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.”
Ce va decide România în privința desfășurării de trupe de menținere a păcii în Ucraina?
Încă din 2017, au existat discuții între Ucraina și România privind desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Donbas.
La cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York în 2017, Ucraina a informat România că forțe de menținere a păcii ONU trebuie desfășurate în întreaga zonă a anumitor regiuni din Donețk și Lugansk, inclusiv de-a lungul părții temporar necontrolate a graniței ucrainene-ruse.
Astfel, forțe internaționale n-ar fi fost staționate exclusiv de-a lungul liniei de contact, deoarece ar contribui doar la „înghețarea” conflictului, crearea unei alte zone „cenușii” pe continentul european și consolidarea influenței ruse asupra acestuia.
România, ca stat membru al ONU, NATO și UE, a fost de acord cu Ucraina. De altfel, România a avut o participare semnificativă la misiuni internaționale.
Implicarea României în operațiunile de menținere a păcii ONU a evidențiat eficiența instituțiilor românești cu responsabilități pentru apărarea și securitatea națională, precum și disponibilitatea politică a României de a participa la activități militare multinaționale menite să mențină pacea și stabilitatea internațională.
Contribuția României la operațiunile conduse de ONU din 22 octombrie 2020 a inclus 54 de cadre de poliție și militari în operațiuni de menținere a păcii: RD Congo/MONUSCO (8), Sudan de Sud/UNMISS (6), India-Pakistan/UNMOGIP (2), Mali/MINUSMA (6) și Kosovo/UNMIK (1).
Ministerul Afacerilor Interne a participat la misiunile de menținere a păcii cu 31 de ofițeri de poliție în: RD Congo/MONUSCO (12), Republica Centrafricană/MINUSCA (11), Sudan de Sud/UNMISS (5) și Cipru/UNFICYP (3) .
Pe lângă personalul militar și de poliție inclus în datele DPKO, România contribuie și cu personal specializat din Serviciul de Protecție și Pază la misiunile ONU.
Contribuția Ministerului Apărării al României la misiunile internaționale constă în peste 1150 de militari.
În privința disponibilității de a desfășura trupe de menținere a păcii în Ucraina, România, ca țară vecină, este de multă vreme implicată în acordarea de ajutor militar. Numai că desfășurarea de trupe în Ucraina ar implica mulți soldați.
Ce țări ar putea trimite trupe în Ucraina?
Președintele Zelenski a avansat o necesitate de 200.000 de militari din cadrul forțelor de menținere a păcii, ceea ce pune accentul pe procentul contribuției și capacitatea de a executa o asemenea misiune.
Deocamdată, toată Europa așteaptă rezultatele întâlnirii de la 18 februarie SUA-Rusia. Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat luni că orice discuție despre desfășurarea trupelor daneze în Ucraina este prematură.
"Nu are deloc sens să discutăm dacă trupele daneze ar trebui dislocate în Ucraina la un moment dat pentru a menține pacea după un posibil acord de pace. Este mult prea devreme", a spus Poulsen. „În acest moment, negocierile de pace nici nu au început. Va trebui să așteptăm și să vedem”.
Potrivit unui raport recent al NATO, Danemarca se clasează drept principalul donator de ajutor militar pentru Ucraina, măsurat ca procent din PIB.
Citește și: SUA solicită aliaților europeni să clarifice de ce au nevoie de sprijin pentru pace
"Informațiile de la NATO subliniază că sprijinul militar pentru Ucraina este o prioritate absolută pentru guvern. În opinia mea, aceasta este o expresie clară a sprijinului Danemarcei pentru Ucraina atâta timp cât este nevoie. Și este un sprijin cu care noi, cei din Danemarca, putem fi mândri", a spus ministrul apărării într-un comunicat de presă.
Ministrul suedez de Externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat că țara nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina în cadrul oricărei misiuni de menținere a păcii postbelice, potrivit European Pravda.
„Acum trebuie să negociem mai întâi o pace justă și durabilă, care să respecte Dreptul internațional, care să respecte Ucraina și care să asigure în primul rând că Rusia nu doar se retrage, își construiește o putere militară nouă ca apoi să atace Ucraina sau altă țară în doar câțiva ani”.
Citește și: Zelenski îl înfurie pe Trump: Nu va recunoaște negocierile de pace dintre Rusia și SUA
Iar premierul suedez Ulf Kristersson a spus că trimiterea trupelor suedeze în Ucraina ca parte a unei forțe de menținere a păcii este „absolut posibilă”.
Potrivit BBC înaintea unui summit de urgență cu liderii europeni de luni la Paris, premierul britanic Sir Keir Starmer a spus că Regatul Unit este pregătit să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina, „punând propriile trupe la sol, dacă este necesar”.
Lord Dannatt - care a fost șeful Armatei din 2006 până în 2009 - a declarat pentru BBC că va fi nevoie de până la 30.000 de soldați britanici pe rotație pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina, care ar necesita probabil mobilizarea rezerviștilor.
Anterior, la Forumul Economic Mondial de la Davos din 21 ianuarie, Zelenski a afirmat că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 200.000 de forțe de menținere a păcii, în primul rând din națiunile europene, pentru a asigura securitatea și a preveni un nou atac rusesc. El a subliniat că o forță mai mică ar fi ineficientă, având în vedere amploarea armatei ruse.
Italia este dispusă să participe la o posibilă viitoare misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, la 12 decembrie anul trecut.
Germania se opune posibilei desfășurări a unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina cu participarea țărilor europene, dacă Statele Unite nu participă la aceasta, a declarat o sursă familiarizată cu tema, înaintea întâlnirii de la Paris.
„Nu vom participa la scenarii în care politicile de securitate europene și americane diverge, de exemplu, dacă soldații europeni sunt dislocați fără implicarea deplină a Statelor Unite”, a explicat sursa.
Într-o întâlnire la Varșovia din 12 decembrie, premierul polonez Donald Tusk și președintele francez Emmanuel Macron au discutat despre potențiala desfășurare a unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, ambii fiind de acord cu acest lucru.
În urma tuturor discuțiilor, forța de menținere a păcii ar putea fi o coaliție de cinci până la opt țări. europene, posibil și cu contribuții non-europene.
Estimările pentru numărul de trupe implicate variază, unii sugerând aproximativ 40.000 de personal, în timp ce alții prevăd că ar putea fi necesari până la 100.000 de soldați, în funcție de scopul misiunii.