Ce țară europeană poate deveni poligonul nuclear al lui Putin? Interesele SUA lovite direct. Într-o ciocnire directă dintre Federația Rusă și NATO, „către care se îndreaptă SUA”, instalațiile nucleare din Europa de Nord vor fi „ținte legitime”, a declarat Zaharova.
Comentând observațiile președintelui Finlandei, Alexander Stubb, despre importanța existenței unor forțe de descurajare nucleară, Zakarova a declarat, la o conferință de presă la Soci, că astfel de obiective ar fi o sursă de amenințare directă pentru Rusia.
Ce țară europeană poate deveni poligonul nuclear al lui Putin? Interesele SUA lovite direct
„Nu trebuie să fii un strateg militar pentru a înțelege că astfel de obiective vor reprezenta o sursă de amenințare directă și vor fi inevitabil incluse în lista țintelor legitime definite de scenariul unei ciocniri militare directe între țara noastră și NATO”. a declarat ea, potrivit Tass.
Contrar așteptărilor lui Stubb, a spus purtătorul de cuvânt, „desfășurarea armelor nucleare americane va înrăutăți securitatea țărilor gazdă”.
Zaharova se îndoiește că Stubb a cerut părerea alegătorilor săi cu privire la această problemă și că el își dă seama de riscurile unei astfel de decizii.
Citește și: Șeful spionajului rus amenință Occidentul: „Ne duc în pragul războiului nuclear”
„În ce măsură cetățenii finlandezi sunt conștienți de riscurile cu care vor trebui să se confrunte este o mare întrebare. Pentru că o astfel de decizie va schimba într-adevăr foarte mult contextul securității acestei țări și al altor probleme relevante pentru aceasta.stat”, a spus Zaharova.
Ministerul finlandez de Externe a anunțat finalizarea negocierilor privind apărarea comună și adoptarea unui acord corespunzător cu Washingtonul.
Dacă va fi implementat, SUA vor putea folosi teritoriul finlandez pentru a-și antrena trupele și a-și păstra armele strategice.
Citește și: Reîncepe isteria atacului nuclear? Românii îndemnați din nou să ridice pastilele cu iod
Anterior, Zaharova a declarat că Moscova va lua măsuri tehnologice militare pentru a preveni amenințările de securitate dacă bazele NATO se apropie de granițele de nord ale Rusiei.
În același timp, a afirmat ea, scenariul unei confruntări militare între Rusia și Alianța Nord-Atlantică spre care „se îndreaptă Statele Unite și sateliții săi” este tot mai real.
În mai 2022, Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO, renunțând la politica lor de lungă durată de neutralitate militară, după ce Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina la 24 februarie 2022.
Finlanda a aderat oficial la NATO la 4 aprilie 2023. Suedia și-a finalizat procedurile de aderare luna trecută și urmează să se alăture oficial la 11 martie.