Ce țară din Europa anunță că începe pregătirile de război? „Putin este o amenințare reală”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.02.2024 - 18:48
Ce țară din Europa anunță că începe pregătirile de război? „Putin este o amenințare reală” Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Secretarul de stat pentru politica de securitate din Elveția, Markus Mäder a declarat faptul că amenințarea războiului creează tensiune și în state care sunt neutre.

SHARE

Europa se pregătește de război cu Rusia. Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, care a început acum doi ani, țările europene încep să exploreze opțiuni strategice pentru a face față unor posibile schimbări în geopolitică și pentru a-și asigura securitatea.

Elveția trebuie să fie pregătită pentru războaie, chiar dacă există speranța că acestea nu se vor materializa niciodată, afirmă secretarul de stat pentru politica de securitate, Markus Mäder.

"Cu cât suntem mai bine pregătiți, cu atât mai mare este efectul de descurajare", a declarat Mäder într-un interviu.

Legătura externă cu SonngtagsBlick.

În urma participării sale la conferința de securitate de la Munchen, șeful securității a subliniat încă o dată că Elveția trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și să intensifice cooperarea cu partenerii.

Ce țară din Europa anunță că începe pregătirile de război? „Putin este o amenințare reală” 

"Există motive de îngrijorare în Europa", a spus el.

Rusia reprezintă o amenințare reală, a spus el, adăugând că Elveția trebuie să își orienteze politica de securitate către realitate.

Ea trebuie să se ocupe de o lume "care există - și nu de o lume pe care am dori să o avem".

O ordine mondială care nu se mai bazează pe reguli reprezintă cea mai mare amenințare pentru Elveția, a declarat Mäder.

"Elveția, în special, este în favoarea unei ordini bazate pe reguli și a respectării dreptului internațional."

Și alte state se pregătesc

Acest angajament a fost evident și în angajamentul pentru o conferință de pace pentru Ucraina. La jumătatea lunii ianuarie, ministrul apărării, Viola Amherd, a anunțat că Elveția este pregătită să organizeze o astfel de conferință.

"Pregătim acest lucru știind că este o sarcină dificilă", a declarat Mäder, când a fost întrebat dacă a găsit noi susținători pentru conferință în cadrul conferinței de securitate. Diplomația trebuie acum să aibă timp, a spus el.

Citește și: Mama lui Navalnîi, împiedicată de „gorilele lui Putin” să vadă trupul fiului neînsuflețit la morgă

Lideri precum președintele Franței, Emmanuel Macron, au început să vorbească despre revenirea la economia de război și despre necesitatea consolidării capacităților militare ale Europei.

În timp ce Uniunea Europeană a avut unele tentative în această direcție, cum ar fi promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de obuze de calibrul 155mm, rezultatele nu au fost pe deplin satisfăcătoare, doar 30% din acest obiectiv fiind atins. Însă după avertizările repetate din ultima vreme, se observă o schimbare de paradigmă în gândirea strategică a țărilor europene.

Revine armata obligatorie?

Emmanuel Macron a anunțat că Franța ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, iar alte țări precum Belgia iau în considerare această opțiune.

În Marea Britanie, șeful Statului Major General a subliniat necesitatea pregătirii pentru posibile conflicte în Europa.

Germania, ca membru cheie al NATO, desfășoară pregătiri la nivel național pentru a face față unei posibile invazii rusești în spațiul NATO. 

Ministerul Apărării din Germania a prezentat într-un document confidențial intitulat "Apărarea Colectivă 2025" posibilul moment în care ar putea izbucni un conflict între Rusia și NATO.

Documentul secret al Bundeswehr, denumit "Apărarea colectivă 2025", oferă o perspectivă detaliată asupra viitorului geopolitic al Europei și analizează scenarii posibile pentru un conflict militar sau chiar un război direct cu Rusia.

Scenariul descris în detaliu începe în februarie 2024, când Rusia mobilizează 200.000 de soldați. În primăvara anului 2024, Rusia declanșează o nouă ofensivă în Ucraina.

Citește și: Germania se pregătește de război cu Rusia. Va desfășura exerciții de amploare pe flancul estic NATO

În iulie 2024, situația escaladează, cu Rusia instigând la violențe în Estonia, Letonia și Lituania. În septembrie 2024, Kremlinul trimite 50.000 de soldați în Belarus sub pretextul unor exerciții militare.

În octombrie același an, Rusia amplifică tensiunile prin trimiterea de rachete în Kaliningrad, generând o atmosferă de neliniște la granițele europene.

Citește și: Șeful armatei britanice vrea instruirea populației. „Toată lumea să fie pe picior de război”

În decembrie 2024, apare un conflict simulat în Coridorul Suwalki. În ianuarie 2025, NATO organizează o reuniune de urgență pentru a analiza amenințarea din partea Rusiei, iar în martie 2025, Rusia își intensifică prezența militară în Belarus.

Citește și: Rușii încep războiul electronic cu NATO. Polonia și coridorul Suwalki, lăsate fără semnal GPS

Cu accentuarea tensiunilor, în mai 2025, NATO reacționează prin transferarea a 300.000 de soldați pe flancul estic al Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te