Militarii străini, inclusiv cei români, care se înrolează în Forţele Armate ale Ucrainei, în cadrul Legiunii Internaţionale pot ajunge la salarii lunare de câteva mii de dolari, scrie Kyiv Post, care citează un comunicat al unității înființate de Kiev după invazia declanșată de rușii.
Citește și NATO și UE încurajează sprijinul SUA pentru Ucraina
„Nu este obligatorie experienţa în luptă, dar aceasta creşte şansele de a fi acceptat. Aceasta ar putea include experienţa în unităţi paramilitare sau miliţii”, scrie pe site-ul Legiunii Internaţionale. De precizat că unele posturi ar putea cere un anumit nivel de cunoştinţă de limbă ucraineană şi că poziţiile luptătorilor sunt stabilite după procesul de instrucţie. „Cu toate acestea, unele posturi necesită cunoașterea obiceiurilor locale și a limbii ucrainene. De exemplu, posturi de grefieri, avocați, manageri logistici, chirurgi etc. De obicei, postul dumneavoastră exact va fi determinat după procesul de instruire, dar ar trebui să specificați în cererea trimisă pe e-mail dacă aveți preferințe”, se arată în documentul Legiunii Internaţionale.
Ce salarii primesc străinii înrolați în armata ucraineană. Câți români luptă acum pentru Kiev
Unitatea a publicat și detalii şi despre salarizare. Astfel, sunt oferiţi 550 de dolari pe lună pentru cei care stau în spatele frontului, 1.000 de dolari pe lună pentru cei care doar se află în zone periculoase şi până la 4.800 de dolari pe lună pentru persoanele care luptă efectiv pe front.
Citește și Secretarul General NATO: „Ucraina poate să câștige războiul”. Ce sprijin va primi Ucraina de la NATO
Cei intersați trebuie să se înregistreze pe site-ul unității și să completeze un chestionar. Apoi, vor fi cerute detalii despre abilităţile şi experienţa candidaților. Dosarele sunt verificate și dacă sunt acceptate voluntarii merg în Ucraina unde semnează un contract şi devin parte a Forţelor Armate Ucrainene. Aceştia nu sunt, însă, consideraţi a fi mercenari, ci fac oficial parte din armată. De precizat, contractul este de șase luni, iar după consumarea aceastui interval luptătorii străini nu sunt obligaţi să rămână în Ucraina până la finalul războiului, aşa cum se întâmplă cu ucrainenii care sunt acum în armată.
Conform unor surse, în prezent în Legiunea Internaţională acționează pe diverse funcții 50 de cetățeni români.