Ce cutremur pe scena politică trebuie să se întâmple în Austria, ca România să intre în Schengen?

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.03.2024 - 11:26
Ce cutremur pe scena politică trebuie să se întâmple în Austria, ca România să intre în Schengen? - Foto: Profimedia Images
Ce cutremur pe scena politică trebuie să se întâmple în Austria, ca România să intre în Schengen? - Foto: Profimedia Images

Ce cutremur pe scena politică trebuie să se întâmple în Austria, ca România să intre în Schengen? Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan, spune că România intră sigur în Spaţiul Schengen dacă Nehammer pierde alegerile.

SHARE

Ce cutremur pe scena politică trebuie să se întâmple în Austria, ca România să intre în Schengen? Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan, spune că România intră sigur în Spaţiul Schengen dacă Nehammer pierde alegerile, în Austria.

Mureşan a menţionat că, după ce pe 31 martie vom adera cu aeroporturile şi frontiera maritimă, această primă etapă va oferi toate argumentele, pentru ca partea austriacă să înţeleagă că nu din România merg în Austria persoanele care cer azil.

Ce cutremur pe scena politică trebuie să se întâmple în Austria, ca România să intre în Schengen?

Se va vedea că aderarea României cu aeroporturile face Spaţiul Schengen mai sigur, nu mai nesigur, argumentează eurodeputatul.

”Sincer, cea mai bună cale pentru România, care deja îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, este ca Karl Nehammer să piardă următoarele alegeri din Austria.

Vă spun sincer, cred că o spun pentru prima dată, în spaţiul public din România, dar aceasta este calea cea mai bună pentru noi”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan, conform News.ro.

Citeşte şi: Lovitură dură pentru România. Când vom intra în Schengen? UE confirmă decizia Vienei

El a precizat că, la Congresul PPE, PNL a avut un obiectiv şi şi-a propus ca, în programul electoral al PPE, să fie inclus angajamentul PPE de a susţine aderarea pe deplin a României şi Bulgariei, la Spaţiul Schengen, cât mai curând posibil.

”Acest lucru este foarte important, pentru că acesta este practic programul de guvernare al UE pe următorii cinci ani", a arătat Mureşan. "Noi am vrut să avem acest angajament asumat de viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, astfel încât, imediat după alegeri, să fim ajutaţi şi cu această ultimă etapă.

Noi am solicitat exact în formula în care preşedintele Klaus Iohannis a solicitat în plenul PE, la începutul lunii februarie.

Citeşte şi: Nehammer nu cedează, după discuţia cu Iohannis, pe Schengen. "Poziția Austriei rămâne neschimbată"

Noi am convins pe toată lumea, delegaţia austriacă a intenţionat iniţial să voteze împotriva acestui program electoral, după care, în ziua votului, ne-au anunţat că nu vor mai vota împotrivă şi că, în principiu, se vor abţine”, a arătat Siegfried Mureşan.

Foto: Profimedia Images

Eurodeputatul a precizat că, atunci când s-a ajuns la procedura de vot, preşedintele PPE a anunţat cine este pentru, cine este împotrivă, şi nici o mână nu s-a ridicat, astfel că a concluzionat că a existat unanimitate.

Deocamdată, cu aeroporturile şi maritimul

Despre ce se va întâmpla, Siegfried Mureşan a arătat că la 31 martie vom adera cu aeroporturile şi frontiera maritimă.

”Sunt convins că această primă etapă va oferi toate argumentele pentru ca partea austriacă să înţeleagă că nu din România merg în Austria persoanele care cer azil.

În plus, atunci se va vedea că aderarea României cu aeroporturile face spaţiul Schengen mai sigur, nu mai nesigur. Vom relua negocierile, vom încerca să găsim prima fereastră de oportunitate, aşa cum am găsit-o şi în decembrie.

Dacă nu o găsim cu acest guvern, aşteptm ca Nehammer să piardă alegerile din Austria din octombrie-noiembrie şi vom relua negocierile”, a mai declarat eurodeputatul PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te