Cum arată scenariul înspăimântător cu Rusia la frontiere. "Navele ruseşti vor patrula pe Dunăre"

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.01.2024 - 16:49
Ce blestem înseamnă Rusia la frontieră. "Navele ruseşti patrulând pe Dunăre" - Foto: Profimedia Images

Ce blestem înseamnă Rusia la frontieră. "Navele ruseşti patrulând pe Dunăre". Atunci când războiul din Ucraina trenează, la Bucureşti se fac pregătiri.

SHARE

Atunci când războiul din Ucraina trenează, la Bucureşti se fac pregătiri pentru un eventual deznodământ negru.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, spune că scenariul ajungerii Rusiei la gurile Dunării ar pune probleme strategice serioase României.

Ce blestem înseamnă Rusia la frontieră. "Navele ruseşti patrulând pe Dunăre"

Obobescu aduce aminte de nenorocirile care s-au petrecut în istorie, atunci când Rusia s-a apropiat prea mult sau a ocupat România.

Iar acum va fi complicat.

"Ar însemna să avem efectiv Rusia, la graniță, sau navele rusești patrulând, nu știu, pe Dunăre, ca să zic așa. Deci, nu cred că ne dorim acest lucru și să nu uităm pentru ce luptă Ucraina, până la urmă.

Nu ei au început acest război. Am fost de câteva ori la Kiev, am văzut ororile, oamenii mor nevinovați, sunt atacuri asupra civililor, sunt atacuri asupra locuințelor, asupra infrastructurii civile, asupra spitalelor.

Citeşte şi: Pensiile unor români depind de o bancă din Rusia

De ce a început acest război? Ce face Ucraina acum? Își apără suveranitatea, își apără oamenii, își apără teritoriul. Cred că este extrem de simplu să înțelegem acest lucru.

Este uman, în primul rând. Şi e foarte important să continuăm să-i ajutăm. Altfel, riscurile sunt majore pentru noi și nu știm ce se va întâmpla în următorii ani.

Rusia vorbește foarte mult despre sfere de influență. Atunci când vorbește despre sferă de influență, nu se referă numai la Ucraina, se referă inclusiv la estul Europei.

Citeşte şi: Poate fi Rusia înfrântă decisiv?

Și noi întotdeauna, statele din flancul estic, ca să spun așa, am spus întotdeauna partenerilor noștri să avem grijă. Și, din păcate, am avut dreptate.

Din păcate, sunt parteneri în continuare vulnerabili, cum este Republica Moldova. Am văzut cu toții acțiunile de destabilizare, pentru că Moldova, curajos, a ales o altă cale.

La fel de curajos, Republica Moldova lua măsuri, pentru a reduce dependența de Rusia, și mă refer aici și cu sprijinul nostru, cu sprijinul partenerilor europeni, și mă refer aici la sectorul energetic.

Summit aniversar

Dar trebuie să ne gândim întotdeauna în perspectivă și să fim pregătiți.

Încă o dată, subliniez, e foarte important pentru cetățenii noștri să înțeleagă, mai ales acum, când sărbătorim în acest an 20 de ani de apartenență la NATO și ne pregătim, de asemenea, pentru un summit aniversar de 75 de ani, că avem garanții solide de securitate, dar, pe de altă parte, împreună cu ceilalți parteneri europeni trebuie să fim pregătiți", a spus Luminiţa Odobescu, conform Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te