VIDEO Pot SUA să apere Taiwanul de o invazie? Avioanele F-35 ale SUA înfruntă J-20 chinezești

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.09.2022 - 13:44

Statele Unite au menținut ani de zile ambiguitatea strategică cu privire la ce ar face dacă China ar ataca Taiwanul. Acum, președintele american Joe Biden a atras din nou atenția asupra acestei chestiuni.

SHARE

Într-un interviu pentru „60 Minutes”, Biden a spus, pe 18 septembrie, că Statele Unite vor lupta într-adevăr pentru a proteja Taiwanul împotriva Chinei. În luna mai, Biden a spus la Tokyo că Statele Unite se vor angaja în luptă pentru a apăra Taiwan-ul, scrie 19fortyfive.com.

În prezent, americanii furnizează arme taiwanezilor, dar SUA au recunoscut și politica Beijingului „O singură Chină”. Ce ar face Statele Unite din punct de vedere militar dacă ar exista un atac?

De la războaiele cuvintelor, la un război al rachetelor

Taiwan se află la aproximativ 110 mile de coasta Chinei continentale. Beijingul revendică insula ca fiind a ei. Președintele chinez Xi Jinping consideră că reunificarea totală este inevitabilă și nu a exclus folosirea forței pentru a menține politica „O singură Chină”. Orice război care atrage Statele Unite ar fi sângeros, cu distrugeri semnificative de ambele părți.

La începutul unui război împotriva Taiwanului, China ar putea să lanseze un atac cu rachete asupra țintelor militare de pe insulă, care să ia prin surprindere inamicul. 

Marina americană ar avea două portavioane în zonă, escortate de distrugătoare, fregate și crucișătoare și completate de submarine. Acestea ar încerca să rămână în afara razei de acțiune a rachetelor anti-navă ale Chinei, în timp ce ar lansa propriile rachete împotriva navelor și avioanelor chineze care atacă Taiwan.

Citește și: România, în top 10 țări din UE la creșteri de prețuri. Cu cât s-a scumpit pâine față de anul trecut

Statele Unite ar folosi în luptă avioane de război nedetectabile de radar (stealth), cum ar fi F-35 (video sus). China ar răspunde cu avioane precum J-20 (video jos), de asemenea nedetectabile. Probabil că ar exista schimburi de rachete între cele două părți, iar Marina ar folosi sistemul de luptă Aegis pentru a îndepărta rachetele inamice.

Protejați Guam cu orice preț

Guam ar putea fi, de asemenea, sub atac chinez. Cel mai apropiat teritoriu al SUA de China, Guam este una dintre cele mai strategice insule din Asia de Est. Fără deținerea Guamului, apărarea Taiwanului ar fi dificilă.

China are bombardiere H-6 care ar putea ajunge în Guam și ar putea trage rachete de croazieră și balistice, inclusiv arme hipersonice.

Guam utilizează în prezent sistemul antirachetă cu rază lungă de apărare Terminal High Altitude Area Defense. Un efort de modernizare a apărării antirachetă în curs de desfășurare ar direcționa apărarea antiaeriană suplimentară către Guam, dar această modernizare nu este de așteptat să fie finalizată până în 2026.

Statele Unite ar putea folosi, de asemenea, un atac cibernetic împotriva Chinei pentru a-și dezactiva sistemele radar și senzoriale și pentru a împiedica sistemele de țintire și ghidare ale rachetelor. China și-ar desfășura probabil propria operațiune cibernetică împotriva Taiwanului.

Pregătirea pentru o aterizare

Înainte de a trimite trupe pe insulă, China ar iniția probabil o blocadă a Taiwanului pentru a se asigura că aliații nu livrează transporturi de arme. Chinezii ar patrula, de asemenea, zonele interzise de zbor și de transport maritim din zonă pentru a-și consolida controlul asupra spațiului aerian și maritim. În cele din urmă, China își va desfășura submarinele aproape de Taiwan pentru a trage rachete de croazieră asupra insulei. Apoi ar urma un atac amfibiu chinez.

Cheltuielile pentru apărare ale Taiwanului trebuie să crească

Taiwanul trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărarea sa. Taipei și-a majorat bugetul pentru apărare cu 14%, la 19,4 miliarde de dolari anul viitor.

Între timp, China cheltuiește 229,47 miliarde de dolari, o creștere cu 6,8% față de 2021.

Citește și: VIDEO Rusia, mesaj către SUA: Exerciții de război cu submarine nucleare lângă coasta americană

Statele Unite au anunțat, de asemenea, în această lună că vor oferi Taiwanului o vânzare de până la 1,1 miliarde de dolari în rachete de apărare aeriană și antinavă. Comisia de Relații Externe a Senatului a aprobat și mai multe pe 14 septembrie, deblocând 4,5 miliarde de dolari în ajutor militar.

Nu există opțiuni bune pentru ca Statele Unite să protejeze Taiwan-ul. Fiecare scenariu duce la pierderi navale pentru SUA. Cea mai bună soluție rămâne comunicarea militară, care are rolul de a reduce daunele, de a crea spațiu pentru diplomație și pentru încetarea focului. Joe Biden ar putea reconsidera ideea protejării Taiwan-ului în luipsa unei opțiuni militare clare. Pentagonul trebuie să se asigure că Casa Albă înțelege prețul care ar fi plătit pentru protejarea Taiwanului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te