VIDEO Rusia, mesaj către SUA: Exerciții de război cu submarine nucleare lângă coasta americană

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.09.2022 - 19:31
Rusiei, exerciții de război cu submarine nucleare lângă coasta americană /foto: Profimedia Images

Într-o demonstrație de forță față de SUA, Rusia a desfășurat exerciții de război în care au fost implicate și submarine nucleare în apropierea statului american Alaska.

SHARE

Peste 30 de nave de război au luat parte la exercițiile din mările Barents și Laptev, o zonă în care Rusia a staționat mijloace militare importante.

Rachete Granit și Oniks au fost lansate de pe ruta maritimă nordică, un pasaj strategic pentru transportul care leagă Europa de Pacific.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele „au lovit o țintă maritimă complexă, imitând un detașament de nave de război ale unui inamic fictiv, la o distanță de peste 400 de kilometri".

Rusia și-a mărit semnificativ prezența militară în Arctica, Kremlinul încercând să controleze rutele comerciale și resursele naturale ale zonei.

Putin a redeschis bazele militare modernizate în Cercul Arctic, bogat în resurse.

Exercițiile au fost desfășurate în contextul în care Rusia a avertizat Statele Unite că vor fi atrase în război dacă înarmează Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune performante.

„Statele Unite și aliații lor care furnizează arme regimului de la Kiev devin de fapt complici la crimele sale de război", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Dacă Washingtonul decide să furnizeze Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune, va depăși linia roșie și va deveni parte directă la conflict. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra teritoriul cu tot ce avem la dispoziție”, a precizat aceasta.

Avertismentul a fost transmis în timp ce Putin și președintele Chinei, Xi Jinping, s-au întâlnit în marja summitului Organizației de Cooperare Shanghai din Uzbekistan.

Citește și

Lukașenko: „Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România”

Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România

Ultimele exerciții au loc după ce Rusia și China au lansat la începutul acestei luni jocuri de război cu 50.000 de soldați, 60 de nave de război și 140 de avioane.

Contingentul Chinei a fost condus de distrugătorul tip 055 Nanchang, cea mai mare navă de acest tip din marina chineză.

Beijingul a angajat 2.000 de soldați și aproximativ 300 de vehicule blindate, 21 de avioane de vânătoare și trei nave de război pentru exerciții, potrivit rapoartelor presei chineze.

Global Times, organul de presă al Beijingului, a declarat că manevrele au marcat prima dată când China a trimis toate cele trei ramuri ale armatei sale pentru a participa la exerciții cu Rusia.

Cu toate acestea, în Uzbekistan, președintele chinez, Xi Jinping, nu a făcut declarații care să susțină războiul lui Putin în Ucraina, iar serviciile secrete occidentale au raportat că nu există indicii că Beijingul ar sprijini militar Rusia în războiul din Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te