Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.09.2024 - 11:27
Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial? Războiul Ucraina-Rusia care se intensifică și teama că un alt război va izbucni și se va extinde din Orientul Mijlociu, unde ar fi cel mai bun loc ce oferă siguranța supraviețuirii.

SHARE

Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial?

Pregătirile intense de război în Europa, războiul Ucraina-Rusia, război în Orientul Mijlociu între Israel și Hezboolah din Liban, cu posiblitatea extinderii în Iran, pregătirile de război ale SUA și aliaților pentru a înfrunta China în Indo-Pacific, îi fac pe oameni să se teamă de un al treilea război mondial, devastator, cu potențial nuclear.

Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial?

Daily Mail a întocmit o hartă cu locurile care, cel mai probabil, ar oferi siguranța supraviețuirii, un element important fiind Global Peace Index. Lista începe cu o locație care nu este o țară, ci un continent mare.  

Antarctica, cel mai sudic punct de pe planetă 

Antarctica este renumită pentru turismul său extrem, peisajele frumoase și terenul înghețat. Totuși, este puțin probabil să fie aleasă de prea mulți oameni într-un eventual război mondial, datorită locației sale ca cel mai sudic punct de pe planetă.

Argentina, plină de grâne rezistente

Deși Argentina a avut o istorie de angajare în conflicte, în special confruntându-se cu Regatul Unit cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland în 1982, țara din America de Sud se încadrează în cele mai probabile locuri pentru a supraviețui foametei după un război nuclear.

Studiile au descoperit că lansarea a 100 de bombe nucleare ar putea elibera atât de mult fum, încât soarele s-ar putea bloca, ceea ce ar duce la foamete și scăderea recoltei.

Drept urmare, Argentina ar fi un loc bun pentru a fi datorită abundenței sale de culturi rezistente, cum ar fi grâul.

Bhutan, țară neutră

După ce s-a alăturat Națiunilor Unite la 21 septembrie 1971, Bhutan s-a declarat neutru în ceea ce privește orice conflict.

Această politică îi oferă o poziție înaltă pe Global Peace Index.

Combinarea faptului că este fără ieșire la mare cu multitudinea sa de regiuni muntoase înseamnă că Bhutanul ar fi deosebit de sigur dacă al treilea război mondial ar izbucni vreodată.

Chile, o țară ideală de refugiu

Următoarea pe listă este țara cu cea mai lungă coastă din lume, care se întinde pe 6.435 km în total, ceea ce înseamnă că ar acoperi distanța dintre Moscova și Madrid.

La fel ca vecinul său Argentina, Chile are o varietate de culturi și resurse naturale diferite.

Nivelul său de dezvoltare este, de asemenea, probabil cel mai avansat din America de Sud. Deci, deși izolat, nivelul său de infrastructură și accesul la tehnologia modernă înseamnă că ar putea fi locul ideal dacă ar avea loc al treilea război mondial.

Fiji, izolat de lume, izolat de război

Pentru oricine ar dori să se afle într-o țară îndepărtată la izbucnirea războiului, Fiji ar putea fi ales. Națiunea insulară - situată în sud-vestul Oceanului Pacific - se află la aproximativ 4.700 de mile distanță de cea mai apropiată țară, care este Australia.

Acest lucru, împreună cu o potențială lipsă de strategie militară, deoarece armata sa are doar 6.000 de oameni, înseamnă că ocupă, de asemenea, un locul înalt în Global Peace Index.

Având o mare parte din pământ alcătuit din păduri dense, precum și o cantitate abundentă de minerale și pește, Fiji ar putea fi locul perfect pentru a fi în timpul celui de-al treilea război mondial.

Groenlanda, bună în caz de urgență

Insula Groenlanda, care aparține Danemarcei, este cea mai mare insulă din lume.

Groenlanda este notoriu de îndepărtată, muntoasă și neutră din punct de vedere politic, ceea ce o face un punct de refugiu ideal în caz de urgență.

De asemenea, are o popularitate estimată la 56.000 de oameni, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să fie vizat de vreo superputere globală.

Islanda, plină de resurse

Islanda este în mod constant vîrful Global Peace Index, câștigându-și reputația de una dintre cele mai pașnice țări din lume.

Pe lângă faptul că este deosebit de îndepărtată, Islanda nu ar trebui să se îngrijoreze din cauza dependenței sale de alte țări pentru resurse, datorită prezenței rezervelor de apă dulce, resurselor marine și surselor de energie regenerabilă.

Indonezia, „liberă și activă”

La fel ca și alții de pe listă, Indonezia este inclusă datorită poziției sale de obicei neutre cu privire la problemele politice de pe tot globul.

În 1948, primul președinte al țării, Achmed Sukarno, a inventat termenul „liber și activ” pentru a se referi la politica lor externă.

Aceasta se referea la faptul că acţionează independent în afacerile internaţionale şi sunt cei mai preocupaţi de crearea păcii mondiale.

Noua Zeelandă, protecție perfectă oferită de munți

Noua Zeelandă ocupă locul al doilea în Global Peace Index cu o poziție non-partizană cu privire la conflicte. Dacă ar fi atacată, terenul muntos al țării oferă cetățenilor săi protecția perfectă.

Africa de Sud, pământ fertil și apă dulce

Africa de Sud câștigă un loc datorită faptului că este casa mai multor surse de alimente, împreună cu cantități abundente de pământ fertil și apă dulce.

Infrastructura modernă a țării ar putea crește, de asemenea, șansele de supraviețuire în cazul în care ar avea loc al treilea război mondial.

Elveţia, pe lângă munți, are numeroase adăposturi nucleare

Dintre toate țările din întreaga lume, Elveția poate fi țara care este în mod singular și cel mai ușor asociată cu neutralitatea politică.

Citește și: Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?

Țara a fost renumită pentru poziția sa fermă - sau lipsa acesteia - în chestiuni legate de politica internațională de aproape 200 de ani și este bine protejată de terenul său muntos, geografia fără ieșire la mare și numeroasele adăposturi nucleare.

Tuvalu, pe listă, dar nu prea dorită

Cunoscută anterior sub numele de Insulele Ellice, Tuvalu este situată în Oceanul Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia.

Citește și: 150 de rachete Tomahawk și un submarin nuclear a pregătit SUA pentru Iran dacă atacă Israelul

O populație extrem de scăzută, de doar 11.000 de locuitori, înseamnă că infrastructura este redusă în comparație cu cele mai importante țări occidentale.

Cu resursele naturale, de asemenea, scăzute în Tuvalu, ar părea a fi o țintă nedorită în eventualul eveniment al celui de-al treilea război mondial.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te