Un amestec de spioni, gangsteri și oameni de afaceri apropiați ai Kremlinului sunt implicați în această poveste, din care iese acum la lumină puternica influență rusească asupra activităților din culisele politice și geopolitice din Uniunea Europeană.
„Caracatița” spionilor lui Putin din anturajul lui Puigdemont. Planul destabilizării democrației UE
Din vizitele la reședința oficială a lui Carles Puigdemont din Barcelona până la întâlniri secrete în Moscova, relațiile dintre liderii independenței catalane și Rusia sunt coordonate puternic de la Moscova.
Săptămâna trecută, șeful Tribunalului din Barcelona, Joaquín Aguirre, a fost de acord să prelungească investigația așa-numitului caz „Voloh”, care cercetează presupusele legături ale liderilor independenței catalane cu Rusia, pentru a obține sprijinul lor pentru procesul separatist care a dus la controversatul referendum, prin actul ilegal din 1 octombrie 2017 și în protestele ulterioare, dar și apariția Comitetelor pentru Apărarea Republicii Catalane.
Citește și: Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin AUR și SOS. Jocul destabilizării din România
Aguirre a indicat într-un document că Rusia, conform dovezilor pe care le deține, a oferit "sprijin economic și militar" anturajului lui Puigdemont în încercarea de a destabiliza "democrația și Uniunea Europeană". Din acest anturaj fac parte peste 10 spioni ruși, care au fost activați de la Kremlin, pentru a susține dezbinarea Spaniei.
Sursa foto: Profimedia images
Ordinul decretează prelungirea anchetei pentru o perioadă de șase luni, începând cu 27 februarie 2024.
Puigdemont, îndemnat să nu critice acțiunile lui Putin și ale lui Lukașenko
Judecătorul, pe baza diferitelor conversații interceptate, consideră dovedit că, în aceste scopuri, Puigdemont a fost îndemnat de avocatul său, Gonzalo Boye, să "nu critice activitatea lui Putin în ceea ce privește disidentul Navalnîi" sau "să nu-l critice pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko”.
Potrivit judecătorului Aguirre, fostul președinte și cercul său apropiat au întreținut "relații personale strânse" cu membri ai serviciilor secrete rusești și cu politicieni de extremă dreapta din Germania și Italia.
Citește și: Partidul extremist german AfD vrea să scoată Germania din UE prin referendum. Asemănarea cu AUR
Printre cei implicați s-ar număra Puigdemont însuși, fostul șef al relațiilor internaționale de la Convergencia, Víctor Terradellas sau șeful propriului birou al lui Puigdemont, José Luis Alay.
Sursa foto: Profimedia images
Cine sunt spionii ruși, infiltrați, din anturajul lui Puigdemont
Cine sunt spionii ruși, infiltrați în acest complot și care a fost relația lor cu separatiștii catalani? Ar fi vorba de cel puțin nouă spioni sau persoane apropiate Kremlinului, deși lista de nume rusești este mai lungă în cazul „Voloh”.
1. Nikolai Sadovnikov - „emisarul” Kremlinului
La 13 mai 2018, cu o zi înainte de învestirea lui Quim Torra în funcția de președinte al Generalitat și cu Puigdemont deja fugar, poliția germană a reținut un cetățean rus în apropiere de Berlin pentru a-l interoga în legătură cu vizitele sale la Barcelona cu câteva luni în urmă... Mai exact, acestea au avut loc în octombrie 2017, la câteva zile după referendumul de independență din 1 octombrie 2017.
Persoana arestată se numește Nikolai Sadovnikov, care a fost identificat ca fiind un fost consilier al Ministerului Rus de Externe. Un "emisar" al Kremlinului, un fost diplomat rus care, potrivit serviciilor secrete franceze, a acționat ca "un actor al diplomației din umbră, sub ordinele directe ale lui Vladimir Putin".
Jocul destabilizării Europei la schimb pentru independența Cataloniei
La Barcelona, deja în toamna anului 2017, Sadovnikov s-a întâlnit cu președintele catalan de atunci, Carles Puigdemont.
El i-ar fi oferit sprijinul lui Vladimir Putin pentru secesiunea Cataloniei în schimbul unor favoruri în viitoarea Republică, cum ar fi o legislație pe măsură privind criptomonedele pentru a destabiliza economiile occidentale.
Această vizită a rusului a fost monitorizată de spionii spanioli de la Centrul Național de Informații (CNI). Agenții l-au înregistrat pe Sadovnikov în timp ce se îndrepta spre întâlnirea sa cu președintele.
10.000 de soldați ruși pregătiți pentru o „independență forțată” a Cataloniei
În timpul întâlnirii, el ar fi oferit aproximativ 10.000 de soldați ruși Cataloniei pentru a menține independența prin forță - dacă va fi necesar din cauza unui răspuns militar din partea statului și pentru a ajuta finanțele viitorului stat catalan independent cu o investiție de aproape jumătate de trilion de dolari.
Întâlnirea respectivă a avut loc la 26 octombrie 2017. A fost o zi plină de nervi și incertitudine, cu apeluri și întâlniri continue între liderii mișcării de independență. Puigdemont a ezitat între a convoca alegeri sau a realiza Declarația Unilaterală de Independență (DUI), lucru pe care l-a făcut a doua zi în Parlamentul catalan, deși a pus-o imediat în așteptare.
Sadovnikov a aterizat la Barcelona la ora 15:44 în acea zi. Zborul său, operat de compania Aeroflot, plecase de la Moscova. Înainte de a se prezenta la Sadovnikov, Puigdemont a primit un mesaj de la Víctor Terradellas, promotor al Platformei pentru Suveranitate și fost secretar pentru relații internaționale al Convergenței Democratice din Catalonia (CDC), partidul președintelui de atunci.
"La ora 5 a venit emisarul lui Putin", povestește el. Terradellas insistă. "Ne aflăm la ușa palatului referindu-se la Palau de la Generalitat. Trebuie să ne primiți. Trebuie să ne primiți. Întârziați și dați-ne timp. Președintele îi răspunde. "Acum trebuie să mă prezint . " "Păi, amânați. Și am vorbit", îi spune Terradellas. În cele din urmă, Puigdemont acceptă: "Du-te până la Canonges (reședința oficială a președinților catalani)".
Îngrijorarea prietenilor independentiștilor catalani a fost extinsă în întreaga UE. Șapte luni mai târziu, în drum spre Berlin, Nikolai Sadovnikov a aflat că CNI avea imagini de la sosirea sa la întâlnirea cu Puigdemont. Agenții germani, informați de aventurile acestui emisar rus la Barcelona, l-au întrebat de ce a mers să se întâlnească cu președintele catalan.
2. Serghei Motin - „fantoma Kremlinului” din „paradisul criptomonedelor”
Cu doar o zi înainte de această întâlnire, pe 25 octombrie 2017, a mai avut loc o alta cu Puigdemont. Fostul primar al Barcelonei Elsa Artadi a participat și ea anterior la ambele întâlniri, așa cum Terradellas însuși a explicat ani mai târziu judecătorului care investiga legăturile rusești cu procesul.
În cadrul acestei prime întâlniri, președintele s-a ocupat de Serghei Motin, un cetățean rus decedat. Motin și-a prezentat ideea de a transforma Catalonia într-un paradis al criptomonedelor. El i-a vorbit despre "Elveția din sudul Europei".
Motin a ajuns la Barcelona pe mâna lui Jordi Sardá, un obscur om de afaceri din Barcelona cu condamnări în Andorra și care chiar s-a dat drept un înalt funcționar la Gas Natural pentru a se înțelege cu guvernul ucrainean în privința instalării unei uzine de gaz natural lichefiat.
Motin dădea impresia că are contacte bune la Moscova și că este apropiat de Kremlin. Cu un trecut militar, el a fost director al Abianne Limited, o firmă din Moscova cu un birou în Insulele Virgine Britanice. Nu se cunosc detaliile specifice ale conversației pe care acesta a avut-o cu Puigdemont.
Ceea ce se știe este datoria pe care a lăsat-o luni mai târziu într-o clinică din Barcelona. În mai 2018, a călătorit din nou la Barcelona. La acel moment era deja bolnav de cancer pulmonar. Víctor Terradellas, cu care se întâlnise deja cu Puigdemont la reședința președintelui, a făcut demersurile necesare pentru ca acesta să fie internat la Clinica Diagonal, din capitala catalană.
Motin a petrecut cinci zile la terapie intensivă. A rămas internat în respectiva clinică privată timp de o lună. Pentru că nu a plătit, avocatul centrului medical, Jordi Tirvió, l-a contactat pe Jordi Sardá, cel care îl adusese în Spania ca om de afaceri apropiat de Kremlin. Sardá a acționat în fața clinicii ca un purtător de cuvânt sau reprezentant al domnului Motin. Acesta a fost de acord să plătească pentru tratamentul medical.
"Am analizat chestiunea și, în opinia mea și fără a aduce atingere la ceea ce ar putea rezulta, există indicii solide că domnul Motin intenționează să înșele Clínica Diagonal", a scris avocatul. "Primirea unui serviciu medical cu intenția de a nu plăti costurile corespunzătoare poate constitui infracțiunea de fraudă".
La o lună după internare, la 24 iunie 2018, Motin a părăsit clinica și s-a îmbarcat într-un zbor spre Moscova. El a lăsat o datorie, niciodată plătită, de 19.842,40 euro. A murit la scurt timp după aceea.
3. Vasili Kristoforov - „Nașul” al-II-lea al Mafiei ruse
Gonzalo Boye, avocatul lui Carles Puigdemont și, se pare, artizanul unei părți din textul de acum al amnistiei negociate între Guvern și Junts, s-a întâlnit cu Vasili Kristoforov, unul dintre șefii de vârf ai mafiei ruse, în februarie 2020. Acest lucru a fost dezvăluit de New York Times în vara anului 2021.
Ziarul american și-a bazat informațiile pe un raport al serviciilor secrete din mai multe țări din Uniunea Europeană.
Întâlnirea, care a avut loc la Moscova, ar fi servit, potrivit acestor informații, pentru a-l adăuga pe acest șef mafiot la crearea unui canal secret de finanțare în scop secesionist al procesului .
„Tsunami-ul Democratic” păpușat de la Kremlin
În toamna anului 2019, protestele față de condamnarea liderilor separatiști au dus la revolte puternice și la crearea mișcării numite „Tsunami-ul Democratic”. Printre acțiunile acestui grup care s-a mișcat în clandestinitate se numără ocuparea și sabotarea aeroportului El Prat, precum și blocarea autostrăzii care duce la granița dintre Spania și Franța în La Junquera.
Acel raport dezvăluit de New York Times indica faptul că Rusia s-ar fi aflat în spatele organizării „Tsunami-ului Democratic”. După cădere, mișcarea separatistă și-a pierdut din avânt. Potrivit acestor informații, acesta ar fi fost ipotetic motivul pentru care Boye s-a dus la Kristoforov, pentru a nu opri fluxul de bani care ar putea continua să alimenteze viitoarele explozii.
La aceste acuzații, Boye a răspuns că întâlnirea a avut loc, dar că obiectivul acesteia nu a avut nicio legătură cu procesul de independență catalană. Potrivit spuselor sale, a fost vorba despre chestiuni juridice care îl afectau pe gangster, persecutat de justiția din mai multe țări europene, inclusiv Spania.
Cronica l-a contactat acum pe Boye. Avocatul chilian a precizat: "Cine spune asta minte. Mai mult, nu numai că este fals și delirant, dar putem dovedi foarte ușor acest lucru. Oricine susține contrariul trebuie să o dovedească în instanță. Totul este o invenție.
Cine e Kristoforov?
Kristoforov este un șef al mafiei rusești cu interese în spălare de bani sau trafic de droguri la nivel internațional. Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite l-a inclus pe lista sa de criminali din 2017 ca fiind unul dintre principalii reprezentanți ai mafiei rusești în lume. El a făcut parte din organizația Vor v Zakone (Hoții în lege). Aceasta este una dintre cele mai periculoase grupări din Europa. Membrii săi inițiali au fost foști deținuți din fosta Uniune a Republicilor Sovietice (URSS), în prezent având membrii inclusiv din Republica Moldova, Rusia și Ucraina.
Averea lui Kristoforov este necunoscută. Se știe doar, datorită Departamentului Trezoreriei SUA, că are două proprietăți în Novgorod (un oraș rusesc adiacent țărilor baltice), alte două în Moscova și un apartament de lux la Jumeriah Beach Residence din Dubai. Acesta din urmă este unul dintre cele mai exclusiviste complexe rezidențiale din lume, potrivit occrp.org.
Istoricul infracțional al lui Kristoforov și activitatea sa bună în cadrul organizației Thieves in Law l-au indicat în 2017 ca posibil succesor al lui Zahari Kalashov în calitate de lider absolut al organizației menționate, potrivit portalului rus de investigații Rosbalt, care a subliniat marea experiență a lui Kristoforov în generarea de fonduri pentru clan și priceperea sa în domeniul financiar. Deși nu a reușit să se plaseze în fruntea bandei, el a rămas șeful finanțelor și al strângerii de fonduri al acestei organizații criminale.
Zahari Kalashov - „Capo di tutti i capi” din fruntea „Hoții în lege”
Judecătorul Aguirre a dat peste numele său, tocmai datorită avocatului lui Puigdemont. Instructorul din cazul Voloh a trimis instanțelor din Madrid o discuție între avocatul Gonzalo Boye și José Luis Alay, fostul șef al biroului lui Puigdemont, anchetat judiciar în acest caz.
Magistratul a cerut unui judecător de la Madrid să investigheze dacă Kalașov a beneficiat de un tratament favorabil în cadrul Curții Naționale, așa cum a declarat chiar Boye. Printr-un raport al Gărzii Civile din august 2021, judecătorul a citit o serie de mesaje pe care Boye le-a încrucișat cu Alay, găsite pe iPhone 8 confiscat de la mâna dreaptă a lui Puigdemont atunci când a fost arestat în octombrie 2018.
În primul rând, Boye și Alay vorbesc despre un miting organizat de 200 de persoane în centrul Barcelonei în semn de solidaritate cu cetățenii din Belarus. Alay îi spune avocatului lui Puigdemont: "Este sectorul antirusesc din interiorul casei".
O zi mai târziu, ei vorbesc despre Zahari Kalashov, un georgian în vârstă de 68 de ani, un șef al mafiei rusești pe care justiția spaniolă l-a condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru o infracțiune continuată de spălare de bani și la plata unei amenzi de 20 de milioane de euro.
Alay i-a trimis o fotografie cu trei bărbați pe o plajă din Dubai, printre care se afla și Kalashov. Boye a spus că acesta era un om foarte periculos. Avocatul a precizat că fostul judecător și avocat Javier Gómez de Liaño a manevrat pentru a obține o reducere a pedepselor clientului său la Curtea Națională.
"Plătind mulți, foarte mulți bani", i-a explicat Boye lui Alay, "au obținut ca sentința să fie doar puțin mai mică de jumătate din pedeapsa impusă, astfel încât l-au lăsat să fie liber până când face apel. "Aceasta a fost înțelegerea." Judecătorul de la Madrid a decis să nu investigheze acest presupus tratament de favoare, pe care biroul lui Gómez de Liaño l-a negat categoric. Ceea ce au arătat clar aceste conversații este că Alay ținea la anumiți cetățeni legați de mafia rusă. Și că a întrebat despre aceștia pe avocatul șefului său, Carles Puigdemont, care a sfârșit prin a fi și al său.
Tatiana Zdanoka - Europarlamentara lui Putin din Parlamentul European
Săptămâna trecută, o investigație jurnalistică realizată de un grup de media internaționale, printre care The Insider și ReBaltica, a indicat că Tatiana Zdanoka, membră letonă a Parlamentului European, ar fi lucrat timp de cel puțin 13 ani pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB), serviciile secrete rusești.
Implicarea ei a fost dovedită de e-mailurile pe care aceasta le-a schimbat între 2004 și 2013 cu un agent FSB. Ea a recunoscut veridicitatea acelor e-mailuri, dar a negat că ar fi știut legăturile pe care interlocutorul ei le avea cu serviciile secrete rusești.
Citește și: „Europarlamenatara lui Putin” din Letonia, acuzată de spionaj pentru Rusia: „Da, sunt un agent!”
Legăturile lui Zdanoka cu mișcarea de independență a Cataloniei
Zdanoka a fost un mare aliat al mișcării catalane de independență în timpul procesului și al referendumului ilegal din octombrie 2017. Ea a participat la 1-O la Barcelona, acreditată de Generalitat.
Ea a fost invitată de Raül Romeva, ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Instituționale al Generalitat. Romeva a fost însărcinat cu "primirea oaspeților străini". Pe rețelele sale de socializare, ea a susținut că referendumul a fost "obligatoriu din punct de vedere juridic".
Zdanoka este europarlamentar din partea partidului Uniunea Letonă a Rușilor (LKS) și a făcut parte din grupul Alianța Liberă Europeană (EFA)/Verzii. În aprilie 2022, ea a devenit europarlamentar neafiliat, ca și Puigdemont, după ce a apărat invazia rusă în Ucraina. Formațiunea ei a fost exclusă din coaliție.
Zdanoka a călătorit în Spania pentru a-i vizita pe liderii procesului atunci când aceștia se aflau în închisoarea Estremera (Madrid). Ea s-a întâlnit cu Oriol Junqueras și Joaquim Forn. A participat la această vizită însoțit de unii eurodeputați din partea separatismului catalan, precum Jordi Solé și José María Terricabras.
Koba Shermazashivili - mafiotul ruso-georgian din anturajul lui Puigdemont
Shermazashivili este un alt nume care apare în ordinul de extindere în cazul „Voloh”. El este un alt mafiot ruso-georgian relevant a cărui organizație a fost destructurată în Spania în 2010, datorită operațiunii Java. De asemenea, a fost arestat în 2016 în Elveția pentru tentativă de omor, spălare de bani, posesie ilegală de arme, falsificare de carduri de credit, fraudă și uz de fals.
Shermazashivili a lucrat îndeaproape cu liderul mafiei ruso-georgiene din Spania, reținut la Barcelona în cadrul operațiunii menționate anterior. După arestarea acestuia, judecătorul Fernando Grande-Marlaska, în prezent ministru de interne, i-a trimis la închisoare pe toți membrii organizației.
În cele din urmă, 13 dintre cei 19 inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 1 și 21 de ani de închisoare.
Evgheni Primakov - Șeful biroului de Relații Internaționale al Kremlinului
Numele lui Primakov apare și pe ordinul judecătorului Aguirre. Acesta spune că, "probabil", Gonzalo Boye a călătorit și el la Moscova pentru a se întâlni cu el, împreună cu Alay.
În 2020 a fost numit șef al Biroului de Relații Internaționale al Kremlinului. El provine dintr-o familie renumită în Rusia. Bunicul său a devenit ministru de externe și a deținut și funcția de șef al Serviciului de Informații Externe.
Alexander Dimitrenko - Spionul Kremlinului din Barcelona
Cu Puigdemont deja în afara Spaniei în urma mandatului de arestare, fostul președinte fugar și-a continuat contactele cu Rusia, potrivit anchetei Gărzii Civile. Susținătorul său ar fi Alexander Dmitrenko, un om de afaceri rus care locuiește la Barcelona și pe care CNI l-a identificat ca fiind spion.
Dmitrenko a comunicat cu Puigdemont prin intermediul șefului său de cabinet, José Luis Alay. Mai mult, Garda Civilă a considerat dovedit, într-un raport aflat în mâinile judecătorului de instrucție, că activitatea lui Alay cu Moscova era plătită din bani publici. În prezent, Alay este directorul biroului lui Puigdemont în calitate de fost președinte al Generalitat.
Puigdemont, de la Bruxelles, i-a cerut lui Alay să organizeze o întâlnire cu Dmitrenko în sudul Franței. Întâlnirea nu a avut loc de teamă că Poliția Națională ar putea afla, așa cum s-a și întâmplat. Jordi Puigneró, ministru al politicilor digitale și administrației publice până în 2022, urma să participe la această întâlnire.
Artem Lukoianov - „cardinalul gri” al lui Putin
Un alt contact pe care Alay l-a folosit a fost cel al lui Artem Lukoianov, fiul adoptiv al lui Vladislav Surkov, fost șef adjunct al administrației prezidențiale și șef de cabinet al Kremlinului, supranumit „cardinalul gri” și considerat un consilier de bază al lui Putin.
Odată cu aprofundarea negocierilor Junts-PSOE privind amnistia, instituțiile europene urmăresc în detaliu două derivate: terorismul și tot ceea ce înconjoară relațiile lui Carles Puigdemont și ale anturajului său cu Moscova, potrivit unei investigații El Mundo.