Candidatura diplomatului român Cristian Diaconescu la șefia OSCE, susținută de tandemul SUA - Turcia

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 07.10.2020 - 23:56
CRistian Diaconescu/ FOTO: dcnews.ro

Cristian Diaconescu, propunerea României pentru funcția de secretar general al OSCE, se află timp de trei zile într-o vizită oficială la Viena, sediul organizației, pentru a-și prezenta candidatura. Adevărate lupte de culise se dau în perioada aceasta pentru șefia Organizației.

SHARE

De astăzi și până vineri, Cristian Diaconescu va avea o serie de întâlniri, dintre care cea mai importantă este cea cu Secretariatul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), structură pe care o va conduce dacă va fi numit pe funcție.

Interesul pentru candidatura sa este foarte mare, au declarat pentru Newsweek România surse diplomatice. Fostul ministru de Externe va avea întâlniri bilaterale cu reprezentanții celor mai puternice țări membre OSCE, printre care SUA, Rusia, Marea Britanie, Italia.

Sursele citate au precizat că Statele Unite ale Americii susțin candidatura lui Diaconescu, în detrimentul candidatului Germaniei, Helga Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Acțiune Externă (EEAS) al Comisiei Europene.

Americanii vor să blocheze candidatura acesteia, din cauza relațiilor amiabile în plan internațional dintre Germania și Rusia.

OSCE a fost, în foarte multe cazuri, un instrument de presiune la adresa Rusiei, mai ales în privința conflictelor înghețate de la granița sa vestică (Transnistria, Nagorno- Karabach, Osetia, Abhazia etc.), dar și după anexarea ilegală a Crimeei.

Americanii se tem că, dacă funcția de secretar general al OSCE va fi preluată de o nemțoaică, instituția va deveni mai îngăduitoare în relația cu Rusia. Recent izbucnitul conflict din Nagorno- Karabah, între Armenia, satelitul Rusiei în Caucaz, și Azerbadjan, sprijinit de Turcia, este un argument în favoarea poziției SUA.

De altfel, o informație foarte interesantă dezvăluită de sursele Newsweek România, este că Turcia, prin reprezentanții săi la OSCE, joacă în tandem cu SUA în sprijinirea candidaturii lui Cristian Diaconescu. Turcia are a doua armată ca mărime din NATO și este extrem de influentă în OSCE, datorită poziției geostrategice la Marea Neagră.

Săptămâna viitoare, candidatul propus de România va avea o întâlnire cu Consiliul Permanent al OSCE.

Desemnarea noului secretar general al OSCE este programată pentru începutul lunii decembrie. Dacă va reuși să obțină această poziție, Cristian Diaconescu va fi românul ales în cea mai înaltă funcție internațională, a doua ca importanță după cea de secretar general NATO.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formata din 57 de țări din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice "de la Vancouver la Vladivostok".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te