Dezvoltat în colaborare cu specialiștii elvețieni în drone de apărare ALIDRONE SAGL, SAMJET este proiectat pentru o producție rentabilă și rapidă, cu un design asemănător dronei iraniene Shahed-136.
Bulgaria va produce noile drone kamikaze SAMJET. Zboară cu 250 km/h. Noi cumpărăm de la străini
SAMJET este o dronă de ultimă generație pentru muniție de pândă, care dispune de capacități de decolare autonomă asistată de motoare de rachetă.
Este proiectată pentru zbor de mare viteză și ușurință în utilizare, fără a necesita asamblare.
Toate unitățile SAMJET pot fi operate folosind o stație de control la sol comună. În timpul zborului, poziția dronei este afișată pe o hartă, iar operatorii au la dispoziție imagini de la camera de bord.
Drona este echipată cu o cameră orientată în față, stabilizată pe trei axe, care permite controlul mișcării și al zoom-ului pentru identificarea și confirmarea țintelor în timpul fazei finale de atac.
Sursa foto: X/@MalyasovDylan
Compania spune că noua dronă sinucigașă are decolare automată cu un propulsor de rachetă și se poate deplasa cu 120 până la 250 km/h, cu o rază de acțiune de până la câteva sute de kilometri.
"Toate unitățile noastre SAMJET pot fi operate folosind aceeași stație de control la sol. În timpul zborului, poziția este afișată pe hartă, împreună cu imaginea de la camera de bord", a declarat un reprezentant al companiei. Această integrare asigură ușurință în utilizare și eficiență operațională pentru personalul militar.
Capacitățile SAMJET îl fac o completare semnificativă a arsenalului în creștere de muniții de pândă, oferind flexibilitate operațională și precizie sporite pentru aplicațiile militare, potrivit Defence-blog.com.
Războiul dronelor. Ce face România?
În momentul de față și după 900 de zile de război la granițele României, țara noastră încă nu produce pe teritoriul național drone kamikaze ce ar putea fi folosite într-un potențial răspuns militar sau pentru a fi vândute alltor țări implicate în acțiuni militare, cum ar fi de exemplu Ucraina.
Anul trecut, România a semnat un contract de 321 de milioane de dolari cu turcii de la Bayraktar pentru achiziția a 18 drone Bayraktar TB2, care au făcut prăpăd la începutul războiului din Ucraina în rândul trupelor ruse.
Când va produce România drone?
De asemenea, România a anunțat în luna mai 2024 că va începe producția de drone militare, grație unui nou acord între compania Carfil din Brașov și Periscope Aviation din Statele Unite.
Acordul, semnat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prin intermediul Carfil SA, subsidiară a Romarm SA, marchează o premieră în industria românească de apărare.
Acordul de Asociere de Participare a fost semnat vineri, 24 mai 2024, la ora 11:00, la standul CN Romarm SA din Pavilionul A, A 827, în cadrul BSDA 2024.
Acest parteneriat strategic este primul de acest tip pentru o companie românească în domeniul construcției de UAV-uri militare și civile, răspunzând cererii crescute de echipamente în domeniul apărării și altor industrii.
Carfil SA, cu o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie, este una dintre cele mai importante companii din industria de apărare a României.
Periscope Aviation, parte a Chartis Federal, este cunoscută pentru inovațiile sale în domeniul sistemelor UAV tactice de înaltă performanță.
Periscope Aviation oferă vehicule și sisteme de aeronave fără pilot optimizate pentru cerințe specifice ale misiunilor, incluzând reaprovizionare tactică și comunicații la distanță.