UE a adoptat o „strategie bidirecțională” față de Turcia. Soft

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.10.2020 - 22:59
sursă DELMEIREN

Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a declarat vineri că blocul comunitar a fost de acord să adopte o strategie bidirecțională față de Turcia, un dialog politic constructiv, dar cu „toate opțiunile” pe masă, inclusiv sancțiuni.

SHARE

Vorbind la conferința de presă după summit-ul liderilor UE, Michel a declarat că principalele discuții ale adunării s-au concentrat asupra situației actuale din Mediterana de Est și a relațiilor UE-Turcia, precum și asupra sancțiunilor pentru Belarus.

El a spus că Pactul UE încurajează dialogul politic bazat pe interese comune, dar a adăugat că UE oferă sprijin deplin pentru Grecia și administrația cipriotă greacă și a menționat că blocul se așteaptă ca Ankara să nu acționeze unilateral.

Potrivit lui Michel, UE ar prefera să aibă o agendă pozitivă cu Turcia, iar Pactul european sprijină eforturile de stabilire a unui dialog între Atena și Ankara și reluarea negocierilor din Cipru sub auspiciile ONU. UE va monitoriza evoluțiile și va reevalua problema încă o dată în decembrie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a avertizat că UE va utiliza toate instrumentele și opțiunile în cazul în care Turcia va întreprinde acțiuni unilaterale, însă Pactul favorizează relații pozitive care să aducă beneficii ambelor părți.

Ea a menționat că actualizarea Uniunii Vamale, îmbunătățirea relațiilor comerciale și cooperarea în materie de migrație ar trebui să fie pe agenda atât a Turciei, cât și a UE, mai ales într-un moment în care pandemia COVID-19 a dat o lovitură puternică comerțului internațional.

Liderii care au luat parte la eveniment au sugerat organizarea unei Conferințe multilaterale pentru soluționarea disputelor din estul Mediteranei.

Potrivit unei declarații emise de UE cu privire la summit, șeful Afacerilor Externe ale UE, Josep Borrell, a fost rugat să organizeze conferința în care să fie discutate mai multe probleme, cum ar fi domeniile jurisdicției maritime, securitatea, energia, migrația și cooperarea economică.

Participanții, formatul și data urmează a fi stabilite.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.