BREXIT UE denunță o încălcare a acordului de către Londra în ceea ce privește controalele alimentare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.03.2021 - 08:56
Bruxellesul a condamnat cu fermitate decizia Londrei de a prelungi perioada de graţie privind controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord. / Foto: imm.gov.ro

Bruxellesul a condamnat cu fermitate decizia Londrei de a prelungi perioada de graţie privind controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pe care într-un comunicat de presă o consideră "o încălcare" a acordului Brexit, notează AFP.

SHARE

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic şi-a exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu această "decizie unilaterală" a guvernului britanic, în "contradicţie flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până în prezent", potrivit comunicatului redactat în termeni extrem de duri.

Decizia britanică constituie "o încălcare" a dispoziţiilor protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului de Brexit dintre UE şi Regatul Unit, precum şi "obligaţia de bună-credinţă" prevăzută în acordul respectiv.

Citește și:

Premierul Cîțu: Proiectul legii offshore pentru gazele din Marea Neagră trebuie negociat în coaliție

O decizie unilaterală a Londrei

Pentru Bruxelles, această decizie "subminează" atât activitatea comisiei comune însărcinate să supravegheze punerea în aplicare a tratatului de divorţ între UE şi fostul stat membru - care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât şi "încrederea reciprocă" necesară pentru soluţiile de cooperare.

În plus, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreşedintele (european) al comitetului comun, să fi fost informat.

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie privind controversatele controale asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzută pentru a permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Citește și:

Procurorul Adina Florea, cercetată pentru ancheta în cazul Kovesi: Rea-credință și gravă neglijență

Este o măsură "temporară" menită să evite perturbări majore "în cadrul unei implementări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez", a subliniat într-o declaraţie trimisă parlamentului ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuţiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.