Premierul Cîțu: Proiectul legii offshore pentru gazele din Marea Neagră trebuie negociat în coaliție

DE Alex Darvari | 03.03.2021 - 19:36
Premierul Florin Cîțu / gov.ro

Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că proiectul legii offshore, necesară pentru a debloca producția de gaze din marea Neagră, va fi adoptat ”curând” de guvern, dar după o negociere în coaliția de guvernare.

SHARE

Despre banii veniți la buget din viitoarele exploatări, Cîțu a spus că ar prefera să acopere deficitul bugetar.

Florin Cîțu a vorbit și despre ordonanța de urgență prin care companiile din state care nu au acorduri cu UE – printre care și China, vor fi excluse de la licitațiile pentru marile obiective de infrastructură. El a spus în interviul pentru G4Media.ro că proiectul de OUG va fi discutat săptămâna viitoare într-o ședință de guvern.

În ceea ce privește proiectul de lege pentru organizarea licitației pentru licențele 5G, inițiat de vechiul guvern și aflat încă în circuitul de avizare, premierul a spus că îl așteaptă de la Ministerul Digitalizării. Proiectul inițiat anul trecut de fostul ministru Lucian Bode ar face practic imposibilă participarea companiei chineze Huawei la licitația pentru licențe sau echipamente 5G, potrivit g4media.

Întrebare: În programul de guvernare ați anunțat deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră. Asta înseamnă o nouă lege a exploatărilor offshore. Când o adoptați și o trimiteți în Parlament?
Florin Cîțu: Cât mai curând. Ministerul Eernegiei și Economiei nu au venit cu HG-urile de organizare, trebuie să vină săptămâna aceasta sau viitoare pentru că nu mai pot funcționa. Legea offshore trebuie negociată în coaliție, toate elementele de detalii, mai ales ce facem cu veniturile.

Întrebare: Care e poziția dvs, ce vreți să faceți cu acei bani? Conducte de gaze în localitățile?
Florin Cîțu: Este o variantă, stiu că este un amendament în Parlament în acest sens la legea offshore. Putem însî să le facem pe PNRR, am inclus acolo un capitol de distribuție de gaze. Depinde de venituri. Am putea folosi acești bani pentru a reduce deficitul bugetar, dacă este un venit permanent pe mai mulți ani. Cred că este cel mai bun impact. Dacă ajungem și la un surplus, apoi poți să creezi un fond din aceste venituri din care să finanțezi alte investiții. Dar până nu reduci deficitul bugetar, orice alte idei să iei banii aceștia ca să faci altceva cu ei nu au sens.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.