Bilanțul provizoriu al cutremurului din sud-estul Afganistanului - aproape 1000 de morți

DE Romulus Preda | Actualizat: 22.06.2022 - 14:31
Aproape o mie de morți în timpul cutremurului din Afganistan / FOTO: pixabay.com

Bilanţul puternicului cutremur care a lovit sud-estul Afganistanului în noaptea de marţi spre miercuri a ajuns la cel puţin 920 de morţi, a anunţat guvernul acestei ţări.

SHARE

"Până în prezent, potrivit informaţiilor de care dispunem, cel puţin 920 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 600 sunt rănite", a declarat într-o conferinţă de presă Mawlawi Sharafuddin Muslim, ministru adjunct pentru gestionarea dezastrelor naturale, relatează Agerpres, care citează AFP.

Bilanţul s-ar putea însă agrava, deoarece numeroase persoane au rămas blocate sub dărâmăturile caselor avariate.

"Facem apel la agenţiile umanitare să ofere asistenţă imediată victimelor cutremurului pentru a se evita un dezastru umanitar", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Bilal Karimi.

Cutremurul cu magnitudinea 5,9 s-a produs miercuri, în jurul orei 1.30, la o adâncime de 10 km, în apropiere de graniţa cu Pakistanul, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Citește și: VIDEO Invadarea Taiwan-ului de către China, un cataclism economic. Industriile IT și auto, în colaps

Un al doilea seism cu magnitudinea 4,5 a avut loc aproape în acelaşi loc la aceeaşi oră, a precizat USGS.

Potrivit lui Yaqub Manzor, un lider tribal din provincia Paktika, numeroşi răniţi proveneau din districtul Giyan şi au fost transportaţi la spitale cu ambulanţe, dar şi cu elicoptere.

"Pieţele locale sunt închise şi oamenii s-au grăbit (să ajute) în zonele afectate'', a declarat el prin telefon pentru AFP.

Fotografiile postate pe reţelele de socializare arată case prăbuşite pe străzile unui sat din această regiune rurală săracă şi izolată.

De asemenea, înregistrările video arată cum locuitorii din zonele afectate încarcă persoanele rănite într-un elicopter.

"O mare parte din regiune este muntoasă, iar deplasările sunt dificile. Va fi nevoie de timp pentru a transporta morţii şi răniţii", a explicat ministrul pentru gestionarea dezastrelor naturale, Mohammad Abbas Akhund.

Citește și: VIDEO Războiul s-a mutat în apropierea României. Bombele rușilor au ajuns aproape de brațul Chilia

De mult timp limitate ca număr şi capacitate, serviciile de salvare din Afganistan nu pot face faţă singure unui dezastru natural major.

"Guvernul face tot ceea ce poate", a scris pe Twitter Anas Haqqani, un alt înalt responsabil taliban. "Sperăm că organizaţiile umanitare şi comunitatea internaţională vor ajuta oamenii în această situaţie teribilă", a adăugat el.

Cutremurul a fost resimţit în mai multe provincii din regiune, dar şi în capitala Kabul, situată la aproximativ 200 km nord de epicentrul acestuia.

Seismul a fost resimţit şi în Pakistanul vecin, unde o persoană şi-a pierdut viaţa şi câteva case au fost avariate.

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif s-a declarat "profund întristat" de tragedie şi a declarat că autorităţile pakistaneze lucrează pentru a-şi sprijini omologii afgani.

"Uniunea Europeană monitorizează situaţia (...) şi este pregătită să coordoneze şi să ofere asistenţă de urgenţă", a declarat pe Twitter trimisul său special în Afganistan, Tomas Niklasson.

ONU a anunţat că a trimis echipe pentru a evalua amploarea pagubelor în mai multe dintre zonele afectate, iar de la Vatican Papa Francisc şi-a exprimat "compasiunea" pentru victime.

Afganistanul este lovit frecvent de cutremure, în special în lanţul muntos Hindu Kush, care se află la joncţiunea dintre plăcile tectonice eurasiatică şi indiană.

Aceste dezastre pot fi deosebit de devastatoare din cauza rezistenţei scăzute a caselor afgane rurale.

În octombrie 2015, un puternic cutremur cu magnitudinea 7,5 a lovit lanţul muntos Hindu Kush, aflat între Afganistan şi Pakistan, soldându-se cu peste 380 de morţi în ambele ţări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te