Avertisment dur la Gen.(r) Ben Hodges: „NATO nu este pregătită complet pentru un atac al Rusiei”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.10.2024 - 13:27
Avertisment dur la Gen.(r) Ben Hodges: „NATO nu este pregătită complet pentru un atac al Rusiei” - Foto: Profimedia images
Avertisment dur la Gen.(r) Ben Hodges: „NATO nu este pregătită complet pentru un atac al Rusiei” - Foto: Profimedia images

Avertisment dur la Gen.(r) Ben Hodges: „NATO nu este pregătită complet pentru un atac al Rusiei”. Generalul american în retragere Ben Hodges atrage atenția asupra lipsei unei apărări adecvate și a mobilității militare insuficiente în cazul unui atac din partea Rusiei.

SHARE

Vorbind la Forumul de Securitate de la Varșovia, Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, a avertizat că NATO nu este pregătită pe deplin pentru a face față unui potențial atac al Rusiei.

Avertisment dur la Gen.(r) Ben Hodges: „NATO nu este pregătită complet pentru un atac al Rusiei”

Printre problemele majore identificate de general se numără lipsa apărării antiaeriene și antirachetă, mobilitatea redusă a trupelor și lipsa muniției necesare pentru un conflict de lungă durată.

"Nu avem apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică", a declarat Hodges, precizând că flancul estic al NATO dispune doar de 5% din capacitatea necesară de apărare aeriană pentru a descuraja un atac .

Generalul a mai spus că NATO trebuie să își îmbunătățească rapid mobilitatea militară.

"Încă nu ne putem deplasa rapid în toată Europa, iar asta rămâne o provocare majoră", a adăugat el, spuând că infrastructura europeană de transport ar fi o țintă imediată în cazul unui atac rusesc .

Citește și: ANIMAȚIE GRAFICĂ Rușii simulează distrugerea nucleară a Londrei. Scenariu: 1.000.000 de morți

Flancul estic al NATO, cel mai expus

Hodges a menționat că, în cel mai rău scenariu, ar fi nevoie de două săptămâni pentru ca întăririle NATO să ajungă în Lituania, ceea ce ar expune aliații din Europa de Est unor riscuri semnificative. 

„Încă... nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat generalul în retragere.

Citește și: Rusia amenință UE cu războiul nuclear: „Satan II poate lovi Europa în 3 minute și 20 de secunde”

Dacă Rusia ar decide să atace NATO, forțele sale ar lovi imediat infrastructura europeană de transport de care aliații au nevoie pentru a răspunde, a comentat generalul în retragere.

„Așa că imaginați-vă o săptămână din ceea ce se întâmplă în Ucraina să se întâmple în Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn, sau Bremerhaven”, a notat Hodges. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea de întăriri, a adăugat ofițerul în retragere.

Citește și: Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Karaganov: „Să ardă Reichstagul”

NATO trebuie să acționeze mai rapid

Hodges a spus că armatele NATO trebuie să fie pregătite să se desfășoare mult mai rapid decât o pot face în prezent.

Potrivit generalului în retragere, armatele occidentale erau gata de desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce armatele de astăzi nu au în mare parte această mentalitate.

NATO ar trebui să aibă „curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătiți, iar apoi să poată fi gata de plecare în două sau trei zile acolo unde există acest risc”, potrivit Kyivindependent.com.

Hodges a adăugat că liderii aliați ezită adesea să răspundă suficient de rapid și decisiv, temându-se că astfel de măsuri ar fi percepute ca o provocare.

Hodges a cerut, de asemenea, să se investească în exerciții și în producția de muniție pentru a crește gradul de pregătire militară a alianței.

„La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit buncărele pentru a ajuta”.
Generalul în retragere a adăugat totuși că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, lăudând în special transformarea militară planificată de Polonia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te