Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Karaganov: „Să ardă Reichstagul”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.09.2024 - 09:37
Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Karaganov: „Să ardă Reichstagul” - Foto: Profimedia images
Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Karaganov: „Să ardă Reichstagul” - Foto: Profimedia images

Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Serghei Karaganov, un influent politolog rus și consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse, a solicitat Rusiei atacarea cu arme nucleare în Ucraina și Germania.

SHARE

Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Serghei Karaganov, un influent politolog rus și consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse, a solicitat recent actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei pentru a include utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei și a Germaniei.

Putin, presat de consilieri să atace nuclear Ucraina și Germania. Karaganov: „Să ardă Reichstagul”

Karaganov, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie, a făcut declarațiile într-un interviu pentru ziarul Kommersant.

Karaganov a argumentat că actuala doctrină nucleară a Rusiei, stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020, este „depășită” și „imorală”, afirmând că exclude aproape complet utilizarea armelor nucleare.

„A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru,” a declarat Karaganov.

El a adăugat că Rusia ar trebui să fie pregătită să folosească arme nucleare în fața oricărei încălcări a teritoriului național și a cetățenilor săi.

Citește și: Delir total la TV în Rusia: „Vom scufunda Londra într-un tsunami nuclear. Au 3 zile să plece înot”

Propuneri extreme pentru atacuri nucleare și convenționale

Karaganov a propus utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a sugerat un atac convențional asupra Berlinului.

„Dacă o dronă lovește din nou Kremlinul, atunci de ce să nu lanseze mai întâi un atac cu rachete convenționale asupra Reichstagului? Lasă-l să ardă,” a spus el.

Citește și: SUA se pregătesc pentru un atac nuclear coordonat al Rusiei, Chinei și Coreei de Nord

De asemenea, Karaganov a menționat că, în conformitate cu teoria escaladării, Rusia ar trebui să parcurgă mai mulți pași înainte de a lansa lovituri nucleare directe.

Temeri de „dezintegrare” și apeluri la escaladare nucleară

Karaganov și-a exprimat temerile privind „dezintegrarea” Rusiei dacă politica actuală nu se schimbă, avertizând că Rusia riscă să fie copleșită de adversari cu economii mult mai mari.

„Datoria Rusiei este de a activa puternic factorul nuclear în politica mondială și de a ne convinge adversarii că suntem gata să folosim arme nucleare în cazul oricărei încălcări a teritoriului nostru și a cetățenilor noștri,” a subliniat el. Karaganov a avertizat că, dacă descurajarea nucleară nu este reactivată, lumea riscă să intre într-un al treilea război mondial de natură nucleară.

Citește și: Rus, ofițer dezertor al armatei SUA îi cere lui Putin să distrugă nuclear New York-ul și Londra

Doctrina nucleară actuală a Federației Ruse

Doctrina nucleară actuală a Rusiei, stabilită printr-un decret din iunie 2020, prevede utilizarea armelor nucleare ca răspuns la atacuri nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Rusiei și aliaților săi, precum și în caz de agresiune convențională care amenință existența statului.

Recent, discuțiile publice despre doctrina nucleară au fost intensificate, în special după comentariile președintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.

Rusia a avertizat că riscul unui război nuclear a descurajat SUA și aliații NATO să intervină direct în conflictul din Ucraina, însă aceștia au intensificat sprijinul militar pentru Kiev.

Ucraina a avansat recent pe teren, ceea ce a fost interpretat ca o provocare pentru „liniile roșii” ale lui Putin și a crescut presiunea asupra Occidentului pentru a intensifica ajutorul militar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te