Liderii Marii Britanii și Franței își coordonează politicile de apărare în fața amenințărilor externe. În prim-plan: descurajarea nucleară, sprijinul pentru Ucraina și combaterea migrației ilegale.
Putin turează la maximul mașinăria de război a Rusiei. Kremlinul își propune să construiască 1.000 de tancuri de luptă până în 2028 și 3.000 până în 2035. Planurile Rusiei coincid cu avertismentele occidentale privind o foarte posibilă invazie rusească în Europa.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat măsuri radicale pentru întărirea apărării naționale, inclusiv reintroducerea serviciului militar obligatoriu și modernizarea armatei, după amenințarea în creștere a Rusiei, întrucât "garanțiile internaționale nu mai funcționează"
Donald Trump a evitat să ofere un răspuns clar cu privire la angajamentul său față de Articolul 5 al NATO, care consacră principiul apărării colective, în timpul unei discuții cu jurnaliștii la bordul Air Force One, în drum spre summitul NATO de la Haga, scrie Sky News.
Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și NATO, experții avertizează că Europa se confruntă cu o cursă a înarmării fără precedent. Într-un context geopolitic fragil, ideea unui conflict nuclear devine tot mai prezentă în analiza strategiilor militare.