Un tunel impresionant este în curs de construcție sub Marea Baltică, între Danemarca și Germania. Folosirea lui va reduce timpul de călătorie și va îmbunătăți legăturile Scandinaviei cu restul Europei.
Citește și: Autostrada Moldovei trece de Pașcani, pe hârtie, cu 18.500.000 €/km. Când va fi gata?
Cu o lungime de 18 km, Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel pre-fabricat rutier și feroviar din lume.
VIDEO Autostradă pe sub Marea Baltică de 7.400.000.000€. Tunelul Urșilor din România, blocat 11 ani
Este, de asemenea, o realizare remarcabilă de inginerie, în cadrul căreia segmente ale tunelului vor fi plasate pe fundul mării și apoi unite.
Șantierul principal al proiectului este situat la intrarea nordică a tunelului, pe coasta insulei Lolland din sud-estul Danemarcei.
Instalația se întinde pe mai mult de 500 de hectare și include un port și o fabrică care produce secțiunile tunelului, denumite „elemente”.
„Este o fabrică uriașă aici care produce elemente pentru tunel”, spune Henrik Vincentsen, director executiv al Femern, compania daneză de stat care construiește tunelul, arată BBC
Pentru a realiza fiecare element lung de 217 m și lat de 42 m, oțelul armat este turnat cu beton.
Majoritatea tunelurilor subacvatice - inclusiv tunelul de 50 km al Canalului Mânecii dintre Marea Britanie și Franța - sapă prin rocă sub fundul mării. Aici, în schimb, 90 de elemente individuale vor fi legate între ele, piesă cu piesă, precum cărămizile Lego.
„Batem recorduri cu acest proiect”, spune dl Vincentsen. „Tuneluri scufundate au mai fost construite până acum, dar niciodată la această scară.”
Autostrada dintre Germania și Danemarca, minune a tehnologiei
Tunelul feroviar și rutier lung de 18 km dintre Danemarca și Germania va cuprinde cinci tuburi paralele
Publicitate
Cu un preț de aproximativ 7,4 miliarde de euro (8,1 miliarde de dolari; 6,3 miliarde de lire sterline), proiectul a fost finanțat în mare parte de Danemarca, cu 1,3 miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune și face parte dintr-un plan mai amplu al UE de consolidare a legăturilor de călătorie pe continent, reducând în același timp numărul zborurilor.
Odată finalizată, călătoria între Rødbyhavn, în sudul Danemarcei, și Puttgarten, în nordul Germaniei, va dura doar 10 minute cu mașina sau șapte minute cu trenul, înlocuind o călătorie cu feribotul de 45 de minute.
Ocolind vestul Danemarcei, noua rută feroviară va reduce, de asemenea, timpul de călătorie între Copenhaga și Hamburg de la cinci la 2,5 ore și va oferi o scurtătură „mai ecologică” pentru mărfuri și pasageri.
„Nu leagă doar Danemarca de Germania, ci și Scandinavia de Europa Centrală”, afirmă dl Vincentsen. „Toată lumea este câștigătoare”, susține el. „Și călătorind cu 160 km mai puțin, veți reduce, de asemenea, emisiile de carbon și impactul transportului.”
Supraînălțată de macarale, intrarea în tunel se află la baza unui zid de coastă abrupt, cu apa de mare strălucitoare deasupra.
Autostrada pe sub mare. Bucăți de 73.000 de tone
La celălalt capăt, uși enorme din oțel țin marea la distanță. „După cum puteți auzi, este destul de gros”, spune el bătând pe metal. „Când vom avea un element terminat în port, acesta va fi remorcat până la locație și apoi îl vom scufunda încet în spatele ușilor de oțel.”
Aceste elemente nu sunt doar lungi, ci și extrem de grele, cântărind peste 73.000 de tone. Cu toate acestea, în mod incredibil, sigilarea etanșă a capetelor și echiparea lor cu rezervoare de balast oferă suficientă flotabilitate pentru a le remorca în spatele remorcherelor.
Urmează o procedură extrem de complexă, coborârea elementelor la 40 de metri în jos, într-un șanț săpat pe fundul mării, cu ajutorul camerelor subacvatice și al echipamentelor ghidate prin GPS, pentru a le alinia cu o precizie de 15 mm.
Así se construirá el TÚNEL DE FEHMARNBELT, el túnel sumergido más lago del mundo que unirá Alemania 🇩🇪 y Dinamarca 🇩🇰, separados por 18 km.
— Curro Lucas (@curro_lucas) January 18, 2025
📹 FemernAS pic.twitter.com/kxDNlZJApf
„Trebuie să fim foarte, foarte atenți”, subliniază dl Wede. „Avem un sistem numit „pin and catch”, în care avem o structură în formă de V și niște brațe care se agață de element, trăgându-l încet în loc.”
Tunelul este construit de la nord la sud, prin intermediul unei instalații de construcție în jurul intrării sale nordice.
Tunelul Urșilor de pe Autostrada Sibiu - Nădlac, blocat un deceniu
În oglindă, România se chiunie de peste 10 ani să finmalizeze ultima bucată de 9 km de pe Autostrada Sibiu - Nodlac.
Abia în 2021, după 6 ani de tergiversări, bâlbe, minciuni și fugă de responsabilitate, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere decide să facă fix ceea ce am cerut noi și specialiștii în tot acest timp: construirea celebrelor tuneluri "pentru urși" de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva impuse de acordul de mediu revizuit.
Tunelurile vor fi gata abia în 2027.
Cele mai spectaculoase tuneluri din România vor fi construite pe Autostrada Lugoj - Deva în următorii 4 ani. Ele vor costa 1,8 miliarde de lei fără TVA, adică 2,3 miliarde lei.
Citește și: VIDEO Cum arată și unde se află cele mai spectaculoase tuneluri din România care costă 2,3 miliarde