Austria a reținut 52 de traficanți români și zero maghiari. Deși, Ungaria prinde 730 migranți zilnic

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.04.2023 - 22:01
Poliția de frontieră în acțiune (Foto cu rol ilustrativ) - Foto: politiadefrontiera.ro

Austria a prezentat un nou raport în care lasă să se înțeleagă că în 2022 s-a confruntat cu și mai mulți traficanți de migranți ilegal. Cel care a făcut anunțul, Gerhard Karner, este aşteptat miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode.

SHARE

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a prezentat marţi într-o conferinţă de presă date care ar dovedi că „traficanţiilor le este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”.

În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi - cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat ministrul de interne Gerhard Karner. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”, potrivit news.ro

Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni - 103, urmaţi de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 şi austrieci - 34.

5.700 de migranți au detectat românii


Cifrele prezentate de autoritățile române la cererea Newsweek România arată o altă realitate și faptul că ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Din răspuns mai aflăm că „la nivelul IT.P.F. Oradea în cursul anului 2022 au fost depistat 5 cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, dintre care un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara și un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei.”

Prin Ungaria e mai bine


Este cel puțin ciudat că Austria a găsit un număr uriaș de traficanți de migranți ilegal români și niciunul magiar. Sau mult mai puțini maghiari. În contextul în care România a prins puțin peste 5.000 de migranți ilegal, iar Ungaria a raportat peste 260.000.

Numărul relativ mic comunicat de Poliția de Frontieră către Newsweek România trebuie pus în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de migranți ilegal. 

„Numărul celor care încearcă să treacă în mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creştere; în 2022, autorităţile maghiare au prins 269.254 de migranţi, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat pentru presă consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi la Budapesta.
Pentru a ilustra creşterea, György Bakondi a spus: în 2021 au fost prinşi 122.239 de astfel de persoane, ceea ce reprezintă o medie de 335 de persoane pe zi”, a anunța Agerpres în ianuarie 2023.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Gerhard Karner este aşteptat miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode. 

Români are așteptari moderate de la întâlnirea miniștrilor de Interne roman și austriac. Potrivit unor surse nu se va discuta o dată pentru admiterea României în Schengen în 2023.

 Se vor semna acorduri importante pe securitate transfrontalieră, ceea ce pare a fi un dezgheț diplomatic.

Încheierea alegerilor din Austria face ca tonul oficialilor față de Romania să fie mai moderat. Austria ar aprecia  că pe 9 decembrie nu a fost un vot împotriva României ci împotriva proiectului propus de președinția Cehă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te