Atac rusesc cu dronă în Constanța. Eroare, testarea reacției NATO sau „maskirovka” pentru AUR și SOS

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.10.2024 - 15:52
Atac rusesc cu dronă în Constanța. Eroare, testarea reacției NATO sau „maskirovka” pentru AUR și SOS - Foto: Profimedia images
Atac rusesc cu dronă în Constanța. Eroare, testarea reacției NATO sau „maskirovka” pentru AUR și SOS - Foto: Profimedia images

Atac rusesc cu dronă în Constanța. Alerta din Constanța de noaptea trecuta după ce o dronă rusească a intrat aproximativ 15 km în teritoriul României și a dispărut de pe radare pe lângă Eforie ridică serioase semne de întrebare. De fapt ce urmăresc rușii prin aceste „accidente”?

SHARE

Alerta în județul Constanța a fost dată seara trecută, după ce autoritățile au emis mesaje RO Alert legate de posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Atac rusesc cu dronă în Constanța. Eroare, testarea reacției NATO sau „maskirovka” pentru AUR și SOS

Acesta este al doilea incident de acest fel care se întâmplă în Constanța de la începutul războiului din Ucraina și ridică serioase întrebări despre ce anume urmărește Rusia, de fapt prin aceste intruziuni „accidentale” cu drone, foarte departe de zona de acțiune, respectiv porturile ucrainene de la Dunăre - Reni și Izmail situate în nordul județului Tulcea și în apropiere de Brăila-Galați.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, „aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”. De asemenea, sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19:20. Alertele au fost ridicate la ora 20:15, iar aeronavele de luptă s-au întors la baze.

Prima ipoteză - Eroare de pilotaj

Atacurile cu drone kamikaze rusești la granița României au crescut în intensitate în ultimele luni de război. Zonele vizate de ruși sunt Porturile ucrainene Reni și Izmail de la Dunăre. Aceste porturi sunt localizate la nord de județul Tulcea și în proximitatea județului Galați.

De regulă, rușii lansează atacuri cu drone din Crimeea, teritoriu ocupat de Rusia încă din 2014. Acest teritoriu se afla în partea in sud-ul Ucrainei si la est de România, ceea ce explică atacurile "în lini dreaptă" asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

De asemenea, dacă rușii ar lansa dronele kamikaze dinspre teritoriile ocupate după invazia din 2022, acestea ar putea ajunge în extremitatea sudică a județului Constanța în cazul în care fac un ocol în Marea Neagră pentru a evita apărarea ucraineană, însă există probabilitatea ca operatorul rus de drone să fi pierdut controlul asupra dronei și astfel să fie lăsată "în voia sorții" să cadă la întâmplare. 

 

A doua ipoteză - Rușii testează reacția NATO 

Rusia duce de multă vreme un război hibrid la adresa țărilor NATO și nu numai pentru a "testa" reacția acestora și nivelul de pregătire politico-militară din zonele respective. Sunt deja multe voci oficiale occidentale, generali americani, analiști militari și servicii de spionaj care spun din ce în ce mai accentuat că Rusia se pregătește să atace o țară Aliată în următorii 6 - 8 ani.

Cel mai recent avertisment de acest fel a venit chiar zilele trecute de la șeful spionajului german, Bruno Kahl. Acesta a avertizat că dorința Moscovei de a utiliza măsuri hibride și operațiuni secrete a atins un „nivel nemaivăzut până acum”, menționând că o „confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune reală pentru Moscova”.

Kahl a precizat că obiectivul Kremlinului este divizarea Occidentului, ceea ce ar putea împiedica capacitatea Europei de a se apăra, în timp ce armata rusă se pregătește pentru un atac potențial.

„Putin va continua să testeze liniile roșii ale Occidentului și să escaladeze în continuare confruntarea”, a afirmat el, potrivit Politico.

Kahl a estimat că „forțele armate ruse vor fi probabil în măsură, în ceea ce privește personalul și materialele, să lanseze un atac împotriva NATO până la sfârșitul acestui deceniu cel târziu”.

Kahl a menționat că scopul final al președintelui rus, Vladimir Putin, este de a „scoate SUA din Europa” și de a restabili granițele NATO de la sfârșitul anilor 1990, creând astfel o „sferă de influență rusă” și stabilind o „nouă ordine mondială”.

Țările din flancul estic, precum România, Polonia sau țările baltice ar fi "poarta de intrare" a Rusiei în Europa, cu obiectivul "final" Germania. Numai departe de sfârșitul verii 2024, mai multe drone rusești au fost detectate au  zburând deasupra instalațiilor nucleare din Brunsbüttel, un oraș situat la nord de Hamburg, lângă coasta Mării Nordului, relata la acel moment ziarul german Bild.

De asemenea, reacția Poloniei a fost "testată" de ruși în mai multe rânduri cu drone și chiar și o rachetă căzute "din greșeală" pe teritoriul polonez. Nici țările baltice nu "scapă" de războiul hibrid al Moscovei. Presiunea e uriașă mai ales că aceste țări au făcut parte din fostul bloc sovietic (URSS) pe care Putin acum vrea să-l reinstaureze și astfel să obțină din nou controlul asupra unei bune-părți din Europa de est.

A treia ipoteză - „Maskirovka” pentru creșterea "Partidelor lui Putin" - AUR și SOS

Alimentarea extremismului rusesc în România tinde să ia amploare tot mai mare pe fondul dezamăgirii electoratului față de partidele clasice care au guvernat țara în ultimii 34 de ani.

Rusia investește zeci de milioane de dolari în ferme de troli și campanii agresive de subminare a valorilor europene, invocând adesea pretențiile "patrioților" de a apăra identitățile naționale, de a rescrie istoria prin anexarea „vechilor teritorii“, fanatismul religios ortodox, respingerea minoritățior, respingerea valorilor occidentale sau lupta împotriva „marelui dușman“ (Statele Unite n.red.)

De câte ori nu ați auzit-o pe Diana Șoșoacă (SOS) și pe George Simion (AUR) urlând în gura mare că vor "neutralitate" în România și că guvernarea "clasică" dorește să intre în război cu Rusia?

Sursa foto: Profimedia images

Șoșoacă și Simion mizează pe astfel de argumente pentru a-i convinge pe cei mai puțin "luminați" dintre români să creadă că ei sunt alternativa care vor "salva România" de la un război "inevitabil" cu Federația Rusă pentru a atrage cât mai multe voturi din partea "revoltaților" pe actuala clasă politică. 

AUR și SOS cresc în sondaje

După ce Diana Șoșoacă a fost eliminată în mod "suspect" la decizia CCR și BEC din cursa electorală pentru prezidențiale, partidul SOS a început să adune tot mai mulți adepți pentru alegerile Parlamentare, având în acest moment 7% din electoral potrivit casei de sondare Curs.

Totodată, George Simion a luat "avânt" în sondaje. Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Curs în luna octombrie 2024, Simion se află pe poziția a doua în topul preferințelor românilor la prezidențiale, la "bătaie" cu Marcel Ciolacu. De asmenea, partidul său AUR, se clasează pe poziția a treia, în topul preferințelor românilor cu 17%, la numai 2 puncte procentuale față de PNL (20%), însă pentru ambii procentele sunt în continuă creștere.

Diana Șoșoacă, „vuvuzeaua” Kremlinului din Parlamentul European

Reamintim că Diana Șoșoacă, eurodeputat în Parlamentul European, a cerut de mai multe ori scoaterea României din Uniunea Europeană și revenirea la „prietenia” cu Rusia dictatorului Vladimir Putin.

De asemenea, Șoșoacă a cerut în repetate rânduri scoaterea României din alianța NATO și adoptarea unui statut de „neutralitate” pe modelul Republica Moldova, țară care deși s-a declarat neutră este invadată de trupele ruse.

O bucată din Moldova (Transnistria n.red) este și acum sub ocupație rusească, iar populația rusificată total. 

Șoșoacă reușește să convingă tot mai mult o anumită pătură socială, mai puțin vigilentă, mai puțin informată, slab și foarte slab școlarizată, adesea nostalgică după epoca comunistă, revoltată pe actuala clasă politică din România.

Citește și: Cum vor „Partidele lui Putin“ 
să câștige simpatia revoltaților din România

Simpatizanții Moscovei din România și grupurile din rețelele de socializare în care se propagă rusofilia și scoaterea României din Uniunea Europeană și NATO o văd deja pe Șoșoacă în fruntea țării și încearcă prin toate mijloacele să adune mai mulți adepți.

Surprinzător sau nu, presa de propagandă putinistă din Rusia a ținut să laude "prestația" Șoșoacăi care o oripilat până și cele mai "extremiste" părți din Parlamentul European.

Site-ul de știri ura.ru ce face propaganda Kremlinului titrează: „Deputata Diana Șoșoacă, din România, a purtat o botniță în plenul Parlamentului European, ca semn de protest față de restricționarea libertății de exprimare”, a titrat

„Omorâți oameni. O eurodeputată îndrăzneață a fost evacuată din plen după critici puternice la adresa lui von der Leyen”, au precizat jurnaliștii de la life.ru.

Șoșoacă cere Europei să lase Rusia să distrugă națiunea ucraineană după bunul plac

Europarlamentara rusofilă, nici bine nu și-a făcut apariția în Parlamentul European și deja a luat apărarea Rusiei, acuzând Europa că întrețin războiul în loc să facă "pacea rusească" cu dictatorul Putin, un demers care ar însemna ca "validarea" agresorului rus și lipirea Federației Ruse de România, întrucât Republica Moldova ar fi căzut victimă imediat după Ucraina.

Diana Șoșoacă, o rusofilă convinsă și total asumată, prezentă pe la mai toate întâlnirile organizate de Ambasada Rusiei la București, trimisă de o anumită parte a electoratului român în Parlamentul European pe un salariu de 9.000 euro pe lună și-a început discursurile în "putineză" chiar de la prezidiu.

"În calitate de senator al României, funcţie pe care am deţinut-o din 2020 în Parlamentul României, în februarie 2022 am făcut primul Memoriu internaţional intitulat ”Neutralitate pentru România - Pacea de la Bucureşti”. L-am trimis tuturor ambasadelor implicate, inclusiv Parlamentului European, Comisiei Europene aflate la Bucureşti. Singura parte care a dorit să discute despre pace, uimitor, a fost Federaţia Rusă, moment în care, împreună cu alţi parlamentari, am discutat cu aceştia.

Citește și: Discurs în „putineză” anti-NATO al Șoșoacăi pe „Facebook-ul rusesc”: „Moldova e împinsă în război”

Pacea nu se face trimiţând arme. Aţi distrus România, toate drumurile sunt distruse, românii sunt sărăciţi ajutând ucrainenii non-stop. Nu ştiu dacă ştiţi, dar în Ucraina românii nu au dreptul să vorbească limba română. Avem peste un milion de români acolo, au fost maltrataţi, din 220 de şcoli nu mai sunt decât 8 în limba română unde nu se vorbeşte limba română. Li se interzice să vorbească, să se roage. Aşa că vă rog frumos: pentru pace faceţi negocieri de pace, nu trimiteţi arme cu care omorâţi oameni”, a declarat Diana Șoșoacă în discursul delirant de la Parlamentul European.

Cum a ajuns Șoșoacă în „prima linie”

Diana Șoșoacă, un personaj 
inexistent din spațiul public până în 2020, și-a clădit întreaga carieră politică pe scandaluri pe teme fals naționaliste în care adesea promovează discursuri ale urii.

În mai 2020, Diana Șoșoacă era o simplă avocată. Ea s-a lipit, imediat, de mișcarea unor elevi care cereau anularea examenului de bacalaureat. Motivul ar fi fost acela că elevii nu s-ar fi putut pregăti corespunzător din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și: Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin AUR și SOS. Jocul destabilizării din România

După alegerile din 2020, controversatul lider al formațiunii extremiste AUR, George Simion, a declarat că a convins „mulți profesioniști“ din diferite medii să se alăture partidului său.

Unul dintre acești „profesioniști“ s-a dovedit a fi unul dintre cei mai înfocați susținători a lui Vladimir Putin, lucru pe care și l-a asumat la puțin timp după ce a fost exclusă din AUR sub pretexul că „nu au avut destul timp să se cunoască“.

Întrebat cum a fost făcută selecția „profesioniștilor“, George Simion declara: „A fost foarte pe repede înainte. A fost un proces extenuant. Da. Pot să vă zic că nu îi știu, trebuie să recunosc. De ce să mint“.

„Marea schizmă“ dintre Simion și Șoșoacă

Diana Șoșoacă a intrat în Parlament umăr la umăr cu George Simion. „Iubirea“ dintre cei doi a durat doar un an.

În august 2021, liderul grupului parlamentar senatorial AUR, Claudiu Târziu, a anunţat excluderea din partid a senatoarei Diana Şoşoacă şi revocarea acesteia din funcţia de preşedinte a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi din cea de membru al Comisiei juridice. George Simion și-a dat acordul doar cu jumătate de gură.

Șoșoacă și iubirea față de Rusia lui Putin

Încă de la apariția bruscă în spațiul public, Diana Șoșoacă nu și-a ascuns niciodată simpatia directă față de Rusia lui Putin. Ea a participat de mai multe ori la discuții la Ambasada Rusiei din România.

Încă de la declanșarea războiului din Ucraina, Șoșoacă s-a poziționat de partea Rusiei, împrăștiind minciuni și teorii false precum că Ucraina „se bombardează singură“ pentru a acuza Rusia de o agresiune. Cu timpul, discursul ei în privința Ucrainei s-a schimbat, afirmând că războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu este treaba NATO și că trupele americane nu au ce căuta în România.

Diana Șoșoacă a acordat un interviu publicației rusești Eurasia Daily, în care exprimă opinii controversate, inclusiv afirmații precum că România este o „colonie“ în Uniunea Europeană și că europenii și americani doresc distrugerea Rusiei.

Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România

Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus o propunere legislativă în Parlament pentru modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, semnat la Constanța pe 2 iunie 1997.

Propunerea menționează că România ar trebui să urmeze exemplul Rusiei și să anexeze teritoriile istorice care i-au aparținut, precum Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

George Simion și Alianța pentru Unirea cu ... Rusia?

Partidul AUR („Alianța pentru Unirea Românilor“), este o formațiune care face jocul Rusiei încă de la înființare și care își formează agenda pe o retorică anti-europeană, dar pe placul lui Putin. Mai mult, o instanță din România a dat verdictul - Partidul AUR e un "agent de propagandă rusă în România", după procesul câștigat de jurnalista B1 TV Ioana Constantin împotriva formațiunii lui Simion.

Liderul AUR, Gheorghe Simion, este un per-s-onaj extrem de controversat care se poziționează ca un „unionist“, adică unul care urmărește reunificarea României și a Republicii Moldova, dar care are interzis în Republica Moldova, fiind expulzat din țara vecină în 2015 după ce s-ar fi aflat că acesta ar fi participat la mai multe întâlniri clandestine cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

Simion și legăturile cu FSB

Chiar fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, declara în aprilie 2023 că George Simion își coordona acțiunile cu serviciile speciale rusești (FSB).  Potrivit lui Șalaru, Simion a vizitat Cernăuțiul în 2011 pentru a se întâlni cu agenții FSB ruși, iar în Moldova ar menține legături cu Mark Tkachuk, un politician pro-rus foarte influent din Moldova care conduce un proiect politic relativ nou, „Congresul cetățenilor“, a cărui narațiune generală se reduce la „legalizarea rușilor buni“ în Moldova, potrivit glavcom.ua. 

De asemenea, Tkachuk a fost considerat „creierul“ Partidului Comunist din Republica Moldova și cunoscut în țara vecină ca și „copilul lui Vladimir Voronin“, împreună cu care a devenit un critic vocal al Uniunii Europene, susținând aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică, un 
anti-român care declara în 2009 că la Chișinău există străzi care poartă numele unor criminali odioși (făcând referire la străzile botezate de personalități românești), potrivit wikiwand.com.

Marionetele Rusiei în Parlamentul României

George Simion încearcă în diferite feluri să-și ascundă orientarea spre Rusia, „condamnând“ în fața reflectoarelor acțiunile lui Putin, însă principalul finanțator al formațiunii AUR, Marius Lulea, printr-o inevitabilă coincidență, a fost cel care a renovat sediul NKVD al Rusiei din Primăverii, imobil care aparține de facto lui Vladimir Putin.

„Premierul lui Putin“, propus de două ori de AUR 

La alegerile din 2020, partidul AUR, condus de George Simion, l-a nominalizat pe Călin Georgescu pentru funcția de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

„AUR și-a prezentat din campanie propunerea de premier și nu îi vom înșela pe români. Călin Georgescu este un român patriot ce se ridică la înălțimea unei asemenea funcții. Nu este membru de partid, AUR propune români competenți, indiferent de statutul lor politic“, a scris Marius Dorin Lulea, pe pagina de Facebook.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te