Cum vor „Partidele lui Putin“ 
să câștige simpatia revoltaților din România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.01.2024 - 17:59
George Simion și Diana Șoșoacă au intrat în conflict - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Vladimir Putin a declanșat un răboi hibrid împotriva democrațiilor din Europa - Foto: Profimedia Images
Călin Georgescu, premierul propus și susținut de AUR s-a declarat un admirator al lui Vladimir Putin - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ovidiu Dumitru Matiu

Perioada electorală va începe cu alegerile pentru Parlamentul European în iunie, în toamnă sunt programate alegeri parlamentare și locale, iar la sfârșitul anului românii își vor alege un nou președinte.

SHARE

Potrivit ultimelor studii sociologice, social-democrații, care au avut o majoritate covârșitoare în 2016. și-au pierdut acum o parte din susținere din cauza unei serii de scandaluri legate de corupție.

Cei nemulțumiți formulează adesea aceeași zicală: „Am votat cu toți. Cu PSD, cu PNL... toți sunt la fel!“ (deși indică doar aceste două formațiuni politice) și tind să dea o palmă partidelor tradiționale ori prin absență, ori cu un vot către un partid „nou“ cu viziuni „diferite“.

Este binecunoscut faptul că în general partidele aflate la guvernare se erodează, își pierd din credibilitate din cauza măsurilor adoptate, iar acest lucru se întâmplă acum și cu PSD. Social democrații au totuși, în continuare, o bază de votanți „educați“, dintre care foarte mulți bugetari care nu vor ezita să pună din nou ștampila pe partidul lui Marcel Ciolacu.

Același lucru se întâmplă și cu liberalii care, odată cu alianța cu PSD și cu susținerea măsurilor în opoziție față de principiul liberal, și-au pierdut un număr mare de votanți.

Dintre nemulțumiții liberali, o parte au migrat alături de fostul președinte PNL, Ludovic Orban, la partidul Forța Dreptei, o altă parte către USR sau PMP, iar o parte din această masă de votanți ar putea migra către partidele așa-zis naționaliste.

Cum ar vota românii la următoarele alegeri?

Potrivit unui sondaj realizat recent de The Center for International Research and Analyses, românii par hotărâți să se prezinte masiv la vot la alegerile
europarlamentare din 2024.

În ceea ce privește formațiunile politice pe care românii vor pune ștampila la alegerile europarlamentare din 2024, pe primul loc se află PSD cu 30%.

Urmează PNL cu 20%, iar pe cea de-a treia treaptă a podiumului se situează AUR, cu 18%. USR ocupă locul 4, cu 14%, iar SOS - Șoșoacă e pe 5, cu 6%. Urmează UDMR, cu 5%, PMP, cu 2%, Reper, cu 2%, și Forța Dreptei, cu 2%.

De asemenea, în ceea ce privește preferințele românilor pentru viitorul președinte al României, Mircea
Geoană, care ocupă în prezent funcția de secretar general adjunct al NATO, se află în topul preferințelor cu 26,2% din voturi, urmat de pre-mierul Marcel Ciolacu cu 20,8% din voturi.

Pericolul cel mai mare este că locurile 3 și 4 sunt ocupate de Diana Șoșoacă
(SOS) cu 14,4% și George Simion (AUR) cu 14%, iar pe locul cinci este fostul premier Nicolae Ciucă cu
doar 12,1%.

Planul lui Putin pentru Europa

Rusia lui Putin nu se mai ferește să-și ascundă intențiile de a recâștiga influența pe care a avut-o în anii de glorie ai URSS în Europa. Mai mult, Vladimir Putin a spus-o clar înainte de a declanșa invazia din 24 februarie 2022 în Ucraina, printr-o serie de cerințe adresate Statelor Unite că dorește ca Alianța NATO să se restrîngă la nivelul anilor 1997.

Reamintim că România a aderat la NATO în 2004 în al doilea val alături de țări precum Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Planul dictatorului de la Moscova este de a influența alegerile din statele europene prin injecția, promovarea și finanțarea unor partide cu viziuni
anti-europene, anti-nato, dar pro-estice și deschise la reluarea relațiilor cu Rusia.

Falsul naționalism mascat al AUR și SOS

Ce-i unește pe extremiștii de dreapta europeni? Pretențiile de a apăra identitățile naționale, de a rescrie istoria prin anexarea „vechilor teritorii“, fanatismul religios, respingerea minoritățior, respingerea valorilor occidentale, lupta împotriva „marelui dușman“ (Statele Unite n.red.), lupta împotriva islamismului, închiderea frontierelor împotriva imigrației.

În tot acest timp, o tendință foarte periculoasă, dar previzibilă în România, este creșterea sprijinului electoratului pentru partidele apropiate Rusiei - AUR și SOS (partidul Dianei Șoșoacă n.red.) care răspândește narațiuni anti-NATO, cere ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și oprirea sprijinului pentru Ucraina. 

Alianța pentru Unirea cu Rusia?

Partidul AUR („Alianța pentru Unirea Românilor“), este o formațiune care face jocul Rusiei încă de la înființare și care își formează agenda pe o retorică anti-europeană, dar pe placul lui Putin.

Liderul AUR, Gheorghe Simion, este un per-s-onaj extrem de controversat care se poziționează ca un „unionist“, adică unul care urmărește reunificarea României și a Republicii Moldova, dar care are interzis în Republica Moldova, fiind expulzat din țara vecină în 2015 după ce s-ar fi aflat că acesta ar fi participat la mai multe întâlniri clandestine cu reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

Simion și legăturile cu FSB

Chiar fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, declara în aprilie 2023 că George Simion își coordona acțiunile cu serviciile speciale rusești (FSB).  Potrivit lui Șalaru, Simion a vizitat Cernăuțiul în 2011 pentru a se întâlni cu agenții FSB ruși, iar în Moldova ar menține legături cu Mark Tkachuk, un politician pro-rus foarte influent din Moldova care conduce un proiect politic relativ nou, „Congresul cetățenilor“, a cărui narațiune generală se reduce la „legalizarea rușilor buni“ în Moldova, potrivit glavcom.ua. 

De asemenea, Tkachuk a fost considerat „creierul“ Partidului Comunist din Republica Moldova și cunoscut în țara vecină ca și „copilul lui Vladimir Voronin“, împreună cu care a devenit un critic vocal al Uniunii Europene, susținând aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică, un 
anti-român care declara în 2009 că la Chișinău există străzi care poartă numele unor criminali odioși (făcând referire la străzile botezate de personalități românești), potrivit wikiwand.com.

Marionetele Rusiei în Parlamentul României

George Simion încearcă în diferite feluri să-și ascundă orientarea spre Rusia, „condamnând“ în fața reflectoarelor acțiunile lui Putin, însă principalul finanțator al formațiunii AUR, Marius Lulea, printr-o inevitabilă coincidență, a fost cel care a renovat sediul NKVD al Rusiei din Primăverii, imobil care aparține de facto lui Vladimir Putin.

„Premierul lui Putin“, propus de două ori de AUR 

La alegerile din 2020, partidul AUR, condus de George Simion, l-a nominalizat pe Călin Georgescu pentru funcția de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

„AUR și-a prezentat din campanie propunerea de premier și nu îi vom înșela pe români. Călin Georgescu este un român patriot ce se ridică la înălțimea unei asemenea funcții. Nu este membru de partid, AUR propune români competenți, indiferent de statutul lor politic“, a scris Marius Dorin Lulea, pe pagina de Facebook.

Călin Georgescu, premierul propus și susținut de AUR s-a declarat un admirator al lui Vladimir Putin - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ovidiu Dumitru Matiu

Călin Georgescu, premierul propus și susținut de AUR în două rânduri s-a declarat un admirator al lui Vladimir Putin și susținea că este atras atras de cultura rusă.Tot George Simion este cel care a băgat-o pe Diana Șoșoacă în Parlamentul României.

Citește și: EXCLUSIV George Simion a trăit 9 ani cu 2.000 lei/lună, dați de un coleg din AUR. Ce făcea pentru ei

Șoșoacă este un personaj extrem de controversat, apropiată a Rusiei, promovată foarte activ de fermele de troli ale Moscovei și de presa de propagandă din Rusia.

Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează nunta de 500.000 euro a lui Simion. Pretinde că trăiește cu 250 euro/lună

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te