"Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse", a comunicat Pompeo. "Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral", a adăugat secretarul de stat, cerând "eliberarea necondiţionată a lui Navalnîi".
Alexei Navalnîi, arestat în Rusia, după ce a aterizat la Moscova pe alt aeroport decât era prevăzut
Cel mai cunoscut critic al Kremlinului a revenit duminică seara de la Berlin la Moscova, după cinci luni petrecute în Germania, unde fusese tratat în spital în urma otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok.
Opozantul în vârstă de 44 de ani a fost reţinut la controlul paşapoartelor şi urmează să rămână în arest până la decizia unei instanţe; audierea este programată în 29 ianuarie.
Pompeo a făcut declaraţia citată la câteva ore după ce echipa preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ceruse eliberarea lui Navalnîi.
Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a apreciat că arestarea este "încă o dovadă că autorităţile ruse încearcă să-l reducă la tăcere" pe adversarul preşedintelui Vladimir Putin. "Închiderea lui nu face altceva decât să sublinieze necesitatea de a investiga acuzaţiile sale că a fost otrăvit de agenţi ai statului care acţionau la ordine de la cele mai înalte niveluri", a declarat şefa biroului din Moscova al Amnesty, Natalia Zviaghina. "Autorităţile au tratat sosirea lui Alexei Navalnîi ca pe o operaţiune de securitate de mare amploare, cu sute de agenţi de poliţie chemaţi la aeroportul Vnukovo, care i-au arestat şi i-au evacuat pe susţinătorii lui Navalnîi", a arătat ea.
Citește și:
Poliţia rusă arestează susţinători ai lui Alexei Navalnîi înainte de aterizarea acestuia la Moscova