Analize sumbre: E nevoie de 16 ani ca Ucraina să-și elibereze teritoriul? În ritmul de acum, da

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.08.2023 - 10:01
E nevoie de 16 ani ca Ucraina să-și elibereze teritoriul? În ritmul de acum, da (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: defense.com

Analize sumbre: E nevoie de 16 ani ca Ucraina să-și elibereze teritoriul? În ritmul de acum, da. Însă Lawrence Freedman, istoric și autor britanic, profesor de studii de război la King's College din Londra, explică de ce, aparent, contraofensiva Ucrainei „stagnează”.

SHARE

Analize sumbre: E nevoie de 16 ani ca Ucraina să-și elibereze teritoriul? În ritmul de acum, da, deoarece războiul ruso-ucrainean este o chestiune de teritoriu.

Rusia dorește să își finalizeze ocuparea oblasturilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, iar Ucraina caută să elibereze toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

Analize sumbre: E nevoie de 16 ani ca Ucraina să-și elibereze teritoriul? În ritmul de acum, da

Acesta este ceea ce teoreticienii jocurilor numesc un „joc cu sumă nulă", subliniază Lawrence Freedman.

„Ceea ce câștigă unul, trebuie să piardă ceilalți. Această trăsătură a războiului explică de ce un rezultat negociat este atât de dificil de obținut.” 

Rușii au depus eforturi și resurse enorme în ofensivele lor din aprilie 2022, însă ceea ce au obținut, în ciuda costurilor enorm de mari, a fost limitat - mai ales că în acest proces au transformat orașele ocupate în ruine, este de părere Freedman. 

Generalul și strategul australian în retragere Mick Ryan a reamintit că Războiul din Golf din 1991 a început cu o campanie aeriană de 42 de zile, care a implicat peste 100.000 de zboruri, înainte de începerea operațiunilor terestre.

Iar în invazia Irakului din 2003 au fost folosite 1.800 de avioane de luptă și de sprijin.

Ucraina nu se bucură de niciun avantaj aerian. Înainte ca acest război să se termine, ar putea primi avioane de luptă americane F-16, dar nu la timp pentru ofensiva actuală.

Prin urmare, are nevoie de o strategie diferită decât cea pe care o „vede” Pentagonul.

La 15 iunie, generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a observat că „aceasta este o luptă foarte dificilă. Este o luptă foarte violentă și va dura probabil o perioadă de timp considerabilă, cu costuri ridicate".

O săptămână mai târziu, un oficial american a declarat pentru CNN că ofensiva „nu a răspuns așteptărilor pe niciun front".

Președintele Volodymir Zelenski a recunoscut că progresul a fost „mai lent decât se dorea", menționând că „unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum”.

„Nu este așa. În joc sunt viețile oamenilor". 

Șeful său militar, generalul Valeri Zalujni, a spus ceva similar: „Nu este un spectacol la care se uită întreaga lume și pe care pariază sau ceva de genul acesta. În fiecare zi, fiecare metru este udat cu sânge".

Graham Allison, profesor la Harvard spune că Rusia ocupă în prezent 17% din teritoriul Ucrainei și luând în considerare ritmul actual de avans al Ucrainei, a concluzionat că ar mai fi nevoie de încă 16 ani pentru a fi recucerit tot teritoriul. 

Mulți analiști consideră că o contraofensivă completă a Ucrainei nu a început încă

Freedman consideră că „o mare ciocnire a armatelor într-o bătălie napoleoniană este un lucru, dar numeroasele angajamente la scară mică care marchează acest război sunt altceva”.

Iar cel puțin pentru moment, în Ucraina este un război de uzură. Problema este dacă forțele ucrainene au strategia și tacticile necesare pentru a ieși din această fază de uzură într-o poziție mai bună decât cea a rușilor.

Armata ucraineană merge pe atacuri regulate asupra structurilor logistice și de comandă rusești, lovirea pe multiple axe socotite strategice, cu scopul de a profita de lungimea liniei frontului, ce se întinde pe 1.000 de kilometri.

Un pas înainte în actuala strategie va fi marcat  de momentul în care cea mai mare parte a celor 12 brigăzi ucrainene proaspete și modernizate, din care două treimi sunt încă reținute, vor putea fi împinse în față.

Acesta este motivul pentru care mulți analiști consideră că o contraofensivă completă nu a început încă.

Institute for the Study of War (ISW), constată că prioritatea este „de a diminua efectivele și activele rusești în locul încercării de a efectua manevre mecanizate masive, de amploare, pentru a recâștiga rapid mari porțiuni de teritoriu".

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a scris pe Twitter că „sarcina numărul unu" pentru forțele ucrainene este „distrugerea la maximum a forței de luptă, a echipamentelor, a depozitelor de combustibil, a vehiculelor militare, a posturilor de comandă, a artileriei și a forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse”. 

În prezent, războiul de distrugere este egal cu războiul pentru kilometri.

„Mai mult distrus înseamnă mai mult eliberat. Cu cât este mai eficient primul obiectiv, cu atât va fi și cel de-al doilea”, consideră Freedman. 

Din punct de vedere strategic, sudul este cel care oferă forțelor ucrainene o rută spre mare și care permite divizarea armatelor Moscovei. Aici trebuie concentrarea strategiei.

Cât despre Kremlin, întregul episod Wagner a pus în discuție ipoteza că Putin nu mai poate rezista unui număr constant de eșecuri pe front.

Oricare ar fi expresiile de optimism care vin de la Moscova, poziția președintelui rus pare mai puțin sigură decât înainte. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te