Publicația dedică o analiză alegerilor din Ungaria.
Numărarea voturilor a început după ce urnele s-au închis la 19:00, ora locală. În vârstă de 58 de ani, Orban urmează să câștige o majoritate puternică din totalul de 199 de locuri parlamentare. „O victorie atât de mare încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, le-a spus Orban susținătorilor săi duminică seara, referindu-se la tensiunile cu liderii UE.
„Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții noastre pentru că a trebuit să luptăm împotriva unui număr imens de oponenți”, a adăugat el, enumerând printre dușmani mass-media internaționale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Stânga maghiară.
Citește și: Viktor Orban ar fi câștigat un nou mandat de premier în Ungaria. Alianța Fidesz are 121 de mandate
Tema principală a alegerilor ar fi trebuit să fie sistemul de sănătate defectuos al Ungariei, sistem care a gestionat defectuos pandemia: Ungaria a suferit 5.217 decese cu COVID-19 la un milion de oameni, a doua cea mai mare rată din Europa. În cele din urmă, războiul din Ucraina a dominat agenda.
Challengerul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a făcut campanie în favoarea apropierii de UE și a evidențiat legăturile istorice strânse ale lui Orban cu Putin.
La rândul său, Orban a militat în campanie ca Ungaria să se țină departe de războiul din Ucraina. În cele din urmă, Orban s-a impus, deși viitorul pare dificil pentru învingător.
„Orban este izolat și va avea o perioadă foarte dificilă în Europa după alegeri”, spune Andras Bozoki, profesor de științe politice la Universitatea Central Europeană din Viena. „Pentru că toată lumea îl cunoaște, pragmatismul și oportunismul lui, nu e ca și cum cineva crede că va fi un tip mai bun.”
Între timp, în Serbia, unul dintre puținii lideri pro-ruși din Europa, președintele Aleksandar Vucic a revendicat și el victoria în alegeri cu o majoritate puternică. Serbia nu este în UE, dar este în plin proces de aderare.
Ungaria este o societate profund polarizată, cu alegătorii rurali mai puțin educați care îl susțin de obicei pe Orban și cetățenii cu studi medii și superioare care favorizează opoziția. Alegerile aveau să fie un test pentru a afla cine își poate mobiliza baza electorală și atrage cei 10-15% nehotărâți. Prezența la vot a fost estimată la 70%.
În ciuda unei populații care este categoric pro-UE, guvernul Ungariei sub Orban s-a înclinat puternic spre Kremlin. În timp ce mesajele internaționale ale lui Orban au subliniat neutralitatea Ungariei, mass-media naționale de stat a propagat justificările lui Putin pentru invazie. Orban a refuzat să-l denunțe pe Putin, dar a punctat că se opune „războiului” din Ucraina. De asemenea, a refuzat să permită transportul armelor NATO pe teritoriul său în Ucraina. Deși nu s-a opus sancțiunilor UE împotriva cleptocraților ruși, el a promis că va bloca orice decizie care vizează petrolului sau gazelor rusești.
Risc de securitate pentru aliați
Orban este, de asemenea, un risc semnificativ de securitate pentru aliați. Potrivit unei investigații efectuate de Direkt36, un centru de jurnalism de investigație non-profit cu sediul la Budapesta, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a compromis complet rețeaua de calculatoare și corespondența internă a Ministerului de Externe al Ungariei până la jumătatea anului 2021. Vulnerabilitatea a rămas activă în timpul recentelor UE și Summiturile de criză ale NATO.
Ministrul de externe Péter Szijjártó nu s-a plâns public de atacul cibernetic, iar pe 3 decembrie a primit medalia Ordinului Prieteniei — cea mai înaltă onoare de stat a Rusiei pentru un străin — la Moscova, la ordinul lui Putin însuși.
„Sunt mândru că, în ciuda evoluțiilor globale și regionale extrem de nefavorabile... am reușit, de asemenea, să ne menținem cooperarea cu Moscova pe baza încrederii reciproce și în conformitate cu interesele noastre naționale”, a scris Szijjártó pe pagina sa de Facebook.
Orban nu poate merge mai departe cu sprijinul pentru Putin
Cu toate acestea, victoria lui Orban nu înseamnă că are sprijinul deplin al maghiarilor când vine vorba de a face jocurile lui Putin. „Orban știe că majoritatea covârșitoare a maghiarilor mai tineri sunt pro-UE și împotriva agresiunii ruse”, spune Carolina Plescia, profesor asistent la departamentul de guvernare de la Universitatea din Viena. „Deci, într-un anumit sens, Orban nu poate împinge acest lucru mai mult decât o face deja în prezent.”
O victorie a lui Marki-Zay ar fi fost o veste proastă pentru Putin, având în vedere că liderul opoziției din Ungaria a anunțat că este de acord cu orice decizii ale UE împotriva Rusiei, inclusiv cu transportul de arme pe teritoriul Ungariei.
El a vrut să închidă Banca Internațională de Investiții, susținută de Rusia, o bancă de dezvoltare pentru statele din blocul estic, care a fost fondată de sovietici în 1970, dar care și-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019. Aceasta a fost acuzată de spionaj.
Citește și: FOTO Legiunea Internațională, care luptă contra lui Putin, are 20.000 de soldați din 52 de țări
În urma invaziei Ucrainei, Cehia a anunțat că își va accelera retragerea planificată, iar România a început procesul de ieșire. Marki-Zay a mai spus că va revizui extinderea planificată a centralei nucleare Paks, care este finanțată de compania de energie nucleară a Rusiei, Rosatom.
Deși este o veste bună pentru Putin, victoria lui Orban implică probleme semnificative pentru unguri. În februarie, Curtea Europeană de Justiție a respins o contestație juridică din partea Ungariei și Poloniei cu privire la o „condiționalitate a statului de drept” care leagă fondurile UE de respectul statelor membre pentru democrație.
Din cauza tendințelor „iliberale” ale lui Orban, Ungaria va pierde acum subvenții echivalente cu aproximativ 3%-6% din PIB într-un moment în care economia sa se confruntă cu mulgte probleme.
După cum spune Bozoki de la Universitatea Central Europeană, Orban a fost „norocos că [a putut] să se poziționeze ca apărător al păcii și siguranței în timpul războiului într-o țară vecină. După pandemia de COVID-19, Orban se va confrunta cu un adevărat inamic (după atâția dușmani imaginari): umbra crizei economice.”
O țară coruptă
Nu în ultimul rând, corupția și nepotismul sunt răspândite în Ungaria, unde Orban este protejat de o cabală de oligarhi care s-au îmbogățit obscen datorită legăturilor guvernamentale.
Cea mai bogată persoană din Ungaria este Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie al lui Orban. A lucrat ca montator de gaze în orașul lor natal, Felcsut, dar astăzi are o valoare estimată la 1,4 miliarde de dolari. În 2017, compania sa emblematică, Konzum Nyrt, a fost cea mai performantă acțiune din lume, datorită unui flux continuu de contracte de stat.
„Dumnezeu, norocul și Viktor Orban au jucat cu siguranță un rol în ceea ce am realizat până acum”, a spus Meszaros în 2014.