Democrații vor încerca în continuare să îi dovedească vinovăția lui Trump, iar tensiunile între Rusia și Ucraina nu vor escalada. Președintele Emmanuel Macron își va impune măsurile în ciuda protestelor vestelor galbene, iar prințul saudit va trece peste consecinţele uciderii jurnalistului Khashoggi.
Marea Britanie: Eşecul Parlamentului britanic de a lua o decizie asupra înţelegerii cu Uniunea Europeană va duce la un nou referendum, deoarece problema va trebui să se întoarcă la cetăţenii Marii Britanii. În urma acestui referendum, al doilea pe tema Brexit, votanţii vor lua cel mai probabil decizia de a readuce ţara la statutul de naţiune care nu este dispusă să sacrifice prosperitatea şi securitatea pentru o obsesie ideologică.
Franța: O pauză tactică este inevitabilă, pentru a permite diminuarea furiei protestarilor şi pentru a da timp reformelor precum cea a creşterii salariului minim să îşi intre în efect. După această pauză, Macron va interveni cu reforme legate de pensii şi şomaj, care ar putea răspunde nemulţumirii protestatarilor în ceea ce priveşte creşterea taxelor.
Uniunea Europeană: Alegerile din anul 2019 sunt cadrul perfect pentru ascensiunea populiştilor şi naţionaliştilor. Conform sondajelor, problema imigraţiei este dominantă în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Alegerile europene sunt folosite în general pentru a înregistra „un vot de protest”. Partidele naţionaliste, printre care Liga, formaţiune politică de extremă-dreaptă condusă de ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, Alternativa pentru Germania şi Partidul Democrat din Suedia, au şansa de ascensiune în cadrul alegerilor. Per total, majoritatea pro-UE va rezista, dar viitorul Parlament va fi probabil mult mai divizat.
Statele Unite ale Americii: Ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller va ajunge la o concluzie la începutul anului 2019. Faptul că preşedintele american Donald Trump a negat bazele anchetei - colaborarea cu Rusia în cadrul atacurilor asupra Partidului Democrat - va întări poziţia Democraţilor. Nancy Pelosi, liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, va fi de acord cu audierile. Evenimentele din 2019 vor pregăti scena pentru alegeri prezidenţiale „conform literei legii” în anul 2020.
Rusia vs. Ucraina: Rusia a capturat trei nave ucrainiene în Marea Neagră în luna noiembrie, lucru care a accentuat conflictul dintre cele două ţări. Decizia Ucrainei de a se despărţi de Biserica Ortodoxă din Rusia a continuat tensiunile. Reforma pensiilor implementată de Vladimir Putin i-a scăzut popularitatea, lucru care ar fi schimbat de o acţiune militară împotriva Ucrainei, sugerând patriotism. Dar acest lucru nu se va întâmpla, deoarece Administraţia de la Kremlin cântăreşte bine riscurile. Armata Ucrainei este mai bine pregătită şi echipată decât în urmă cu cinci ani, iar cetăţenii ruşi nu vor accepta pierderea de vieţi ale compatrioţilor în lupta împotriva unei naţiuni-frate.
O nouă criză financiară: Nu, dacă definim o criză financiară drept o situaţie în care mai mult de o instituţie financiară globală trebuie salvată. Vor exista perioade de turbulenţă pe pieţele financiare şi în mai multe economii naţionale. Un motiv de optimism este faptul că instituţiile financiare mondiale s-au consolidat după criza din anul 2008. Un motiv de pesimism ar fi că dobânzile cheie rămân la nivel scăzut. Printre economiile vulnerabile se numără China, Marea Britanie (în urma Brexit), Italia şi Statele Unite.
Arabia Saudită: Tânărul prinţ Mohammed bin Salman a petrecut trei ani consolidându-şi puterea. Tatăl său, regele Salman, l-a susţinut pe tânărul prinţ şi ar fi o umilinţă să înceteze acum. La nivel internaţional, Donald Trump a declarat în mod clar că nu va lăsa incidentul cu jurnalistul saudit să distrugă relaţiile dintre Arabia Saudită şi Statele Unite. Situaţia ar putea fi schimbată doar dacă prinţul va realiza o altă acţiune nesăbuită, care să genereze o altă criză mondială.