Ambasadorul Myanmar la Londra, închis peste noapte în mașină de atașatul militar. Nu a fost greșeală

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.04.2021 - 09:26
Ambasadorul Myanmar la Londra, Kyaw Zwar Minn, a petrecut noaptea în maşină, după ce a fost încuiat pe dinafară de atașatul militar. / Foto: news.sky.com

Ambasadorul Myanmar la Londra, Kyaw Zwar Minn, a petrecut noaptea în maşină, după ce a fost încuiat pe dinafară de atașatul militar, relatează BBC.

SHARE

Kyaw Zwar Minn a declarat că ataşatul militar al Myanmarului le-a cerut, miercuri noapte, angajaţilor să părăsească imobilul şi i-a spus că nu mai este reprezentantul ţării.

Armata a preluat puterea în Myanmar pe 1 februarie, fapt care a stârnit un val proteste devenite violente. Mai mult de 500 de oameni, inclusiv câteva zeci de copii, au fost ucişi în manifestaţii. Oamenii cer eliberarea şi revenirea la putere a liderului de facto Aung San Suu Kyi. 

Citește și:

Securitatea din Myanmar a tras la funeraliile protestatarilor uciși de Ziua Armatei

Kyaw Zwar Minn a cerut eliberarea liderului de facto din Myanmar, Aung San Suu Kyi

În luna martie, şi Kyaw Zwar Minn a cerut ca Aung San Suu Kyi să fie eliberată. El a declarat atunci pentru BBC că ţara sa este „divizată” şi că există riscul unui război civil. Diplomatul a susţinut că remarcile sale nu reprezintă „trădarea ţării”, adăugând că se află „într-o zonă de mijloc”.

Kyaw Zwar Minn a descris evenimentele de miercuri drept „un fel de lovitură de stat în mijlocul Londrei”, citează Reuters. „Am fost încuiat pe dinafară... Acest tip de lovitură de stat nu va avea loc”.

Ambasadorul a fost fotografiat stând lângă uşa reşedinţei din Mayfair (Londra), discutând cu agenţii Metropolitan Police.

Citește și:

Şeful diplomaţiei UE şi preşedintele SUA condamnă reprimarea violentă a protestelor din Myanmar

Aparent, poliţia a fost chemată pentru a împiedica angajaţii să reintre în clădire. A avut loc şi o acţiune de protest în faţa ambasadei, după ce a fost aflat că lui Kyaw Zwar Minn nu îi mai este permis accesul. Potrivit Reuters, Chit Win, adjunctul său, a preluat îndatoririle. 

Ambasadorul, fost colonel de armată, a fost lăudat de ministrul britanic de Externe, Domici Raab, care a spus că dă dovadă de curaj şi patriotism şi a condamnat „acţiunile de hărţuire ale regimului militar din Myanmar în Londra”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.