Şeful diplomaţiei UE şi preşedintele SUA condamnă reprimarea violentă a protestelor din Myanmar

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.03.2021 - 08:13
Şeful diplomaţiei UE şi preşedintele SUA condamnă reprimarea violentă a protestelor din Myanmar. / / Foto: dailysabah.com

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului reprezentant Josep Borrell, a condamnat "o escaladare inacceptabilă a violenţei"şi "o cale absurdă" aleasă de junta militară din Myanmar, după ce sâmbătă s-a înregistrat cea mai sângeroasă represiune după lovitura de stat din 1 februarie.

SHARE

Într-o declaraţie, Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell a numit ziua de sâmbătă "ziua ororii şi a ruşinii", cel puţin 107 persoane fiind ucise în timpul protestelor, inclusiv şapte copii.

"Reiterez condamnarea UE împotriva violenţei oarbe exercitate împotriva poporului din Myanmar şi îndemn liderii militari să abandoneze această cale absurdă. Această tragedie trebuie să înceteze", a declarat înaltul oficial european.

Citește și:

Junta militară din Myanmar foloseşte în mod deliberat arme letale contra protestatarilor

Cel puţin 107 au fost ucise în timpul protestelor de sâmbătă din Myanmar, inclusiv şapte copii

"Vom continua să folosim mecanismele UE, inclusiv sancţiunile, pentru a-i viza pe autorii acestor violenţe şi persoanele responsabile de regresul pe calea democraţie şi a păcii"."Autorii acestor grave încălcări ale drepturilor omului trebuie să fie traşi la răspundere pentru faptele lor cinice".

Activiştii care militează pentru restabilirea democraţiei în Myanmar au chemat la noi demonstraţii sâmbătă, zi în care armata organizează anual o paradă gigantică în faţa şefului armatei, în prezent şeful juntei, generalul Min Aung Hlaing. Aceste proteste au determinat o reacţie violentă din partea militarilor, soldată cu victime, situaţie care a stârnit proteste la nivel internaţional.

Pe lângă morţi, presa locală a raportat 552 de arestări.

Citește și:

Violențe în Myanmar: SUA anunță noi sancţiuni comerciale, forțele juntei trag în manifestanți

Pe 22 martie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele membre UE, a fost decisă sancţionarea a 11 oficiali mynamarezi - ofiţeri din armată şi poliţie - implicaţi în represiunile care au avut loc după lovitura de stat. Sancţiunile constau în interdicţia acordării de vize şi îngheţarea activelor din UE.

De asemenea, Myanmar se află sub embargo în privinţa armelor şi a materialelor ce pot fi folosite pentru represiune, iar 14 militari şi poliţişti au fost deja sancţionaţi de UE în 2019 pentru persecutarea minorităţii musulmane rohingya.

Președintele SUA, despre reprimarea protestelor: „Absolut scandaloasă" 

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a apreciat duminică drept "absolut scandaloasă" reprimarea protestelor din Myanmar.

"Este groaznic", a declarat preşedintele Biden."Este absolut scandalos şi, din informaţiile pe care le-am primit, multe persoane au fost ucise într-un mod absolut inutil".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te