ALEGERI SUA Noi pe cine felicităm? Liderii lumii, în așteptarea unor rezultate clare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.11.2020 - 20:37
sursă elpasomatters.org

Premierii și președinții din întreaga lume se confruntă cu o întrebare delicată - când să-l felicite pe câștigătorul cursei prezidențiale din SUA, având în vedere riscul ca rezultatul alegerilor să se răstoarne în urma bătăliilor în instanțe.

SHARE

Există șansa ca votul popular să meargă într-un sens, iar Colegiul Electoral - care determină de fapt câștigătorul - în celălalt, scrie Reuters.

De asemenea, președintele Donald Trump a afirmat în mod repetat că buletinele de vot prin poștă sunt supuse fraudelor și este clar că n-o să accepte rezultatul, lăsând Curtea Supremă să decidă câștigătorul.

„De regulă, vrei să fii prompt și clar în a trimite felicitări, în special unui aliat atât de important, dar de data asta este riscant. Nimeni nu dorește să se înșele. Cel mai bine este să se aștepte un rezultat clar”, spune un consilier de politică externă dintr-o țară nordică.

Alegerea președintelui american este atât de sensibilă, încât nici consilierii nu vor să-și exprime opinia cu nume și prenume.

Toți își amintesc alegerile din SUA din 2000, când o serie de lideri - inclusiv președinții Germaniei și Franței, prim-ministrul Noii Zeelande și partidele de guvernământ din Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia - i-au trimis felicitări lui George W. Bush după ce posturile de televziune l-au declarat învingător. Au mai trecut cinci săptămâni până când Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea sa, oferindu-i în cele din urmă victoria asupra lui Al Gore. Între timp, unii lideri și-au retras felicitările, apoi iar le-au trimis. A fost un dezastru diplomatic. Cei mai câștigați au fost cei care au tăcut.

Alegerile din 2016 dintre Trump și Hillary Clinton a produs un final similar, strâns, Clinton câștigând votul popular, iar Trump sprijinul Colegiului Electoral.

Anul acesta, Jean-Claude Juncker, fost președinte al Comisiei Europene, a declarat că este cel mai indicat să nu fie trimise felicitări prea curând.

„Răbdarea este mama înțelepciunii în ceea ce privește cutia de porțelan transatlantică”, a declarat el într-un interviu acordat ARD-TV din Germania, pentru a transmite cât de atent trebuie să fie tratată relația Uniunii Europene cu Statele Unite.

Consilierul șef al unui alt lider european a descris situația ca fiind „complicată și delicată”, subliniind că oricum Trump rămâne președinte până la 20 ianuarie, deci ar fi înțelept să arăți respect.

În Canada, care are o mulțime de legături comerciale și de frontieră cu Statele Unite, există un plan pentru a trimite declarații de felicitare numai după ce există un câștigător clar - dar acest lucru nu poate fi evident.

„Nu avem o definiție, dar în mintea mea ar însemna că unul din cei doi candidați să facă o concesie”, a spus un consilier de politică externă din Ottawa. „Dacă nu există o concesie, vom urmări cu atenție și vom evalua zi de zi, dacă într-adevăr este un rezultat neclar sau contestat ”.

Fostul ambasador al Marii Britanii la Washington, Kim Darroch, care a fost retras după ce s-a publicat opinia lui despre Trump exprimată în niște mesaje personale, a declarat că speră că fostul său șef, premierul Boris Johnson, să nu facă o greșeală. „N-aș vrea să fie atras să comenteze rezultatul contestat al alegerilor”, a spus el pentru podcastul World Review. „Sper că va aștepta ca evenimentele să se clarifice.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te