Alegeri parlamentare în Bulgaria, cu reguli sanitare stricte, în plin val trei al pandemiei de COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.04.2021 - 09:11
Premierul Boiko Borisov, care guvernează Bulgaria de un deceniu, este favoritul alegerilor legislative. / Foto: dailysabah.com

Secţiile de vot s-au deschis duminică, 4 aprilie, în Bulgaria pentru desfăşurarea alegerilor legislative, ce au loc în mijlocul celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, relatează dpa.

SHARE

Procesul de votare este însoţit de numeroase reguli sanitare. Alegătorii aflaţi în carantină pot vota cu urne mobile.

În total, 6,7 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să-i aleagă pe viitorii 240 de membri ai Adunării Naţionale de la Sofia.

Scrutinul urmează să decidă dacă partidul GERB (de dreapta, proeuropean) al premierului Boiko Borisov va rămâne la putere în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. În vara trecută, în Bulgaria au avut loc proteste de stradă în legătură cu acuzaţii de corupţie împotriva coaliţiei de guvernare, din care fac parte şi naţionaliştii din VMRO.

Proeuropenii GERB, favoriți în sondaje

Observatorii prognozează că rezultatul alegerilor de duminică va reflecta sondajele preelectorale, care nu indică niciun câştigător detaşat.

Se anticipează că GERB, care guvernează din 2017 într-o coaliţie cu naţionaliştii, va rezulta drept cea mai puternică formaţiune politică, cu 28-29% din voturi.

Este probabil ca opoziţia, care acuză GERB de corupţie, să iasă fragmentată între câteva partide, dar sondajele îi dau pe socialişti ca a doua forţă politică în urma alegerilor, cu 20-22% din voturi.

Citește și:

Germania: Premierul bavarez Soeder, favorit la succesiunea cancelarului Merkel

Formarea unei coaliţii va fi dificilă

Premierul Boiko Borisov, care guvernează Bulgaria de un deceniu, este favoritul alegerilor legislative ce se desfăşoară duminică şi la care este aşteptat un absenteism record din cauza pandemiei de COVID-19, informează EFE.

Partidul conservator al lui Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), conduce în sondaje cu circa 28% din intenţiile de vot, urmat de Partidul Socialist (BSP), de opoziţie, cu circa 20%.

Pe locul trei vine un partid recent creat şi denumit ''Există un Astfel de Popor'' (ITN), formaţiune anti-elite şi anti-corupţie condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid al minorităţii turce, se află pe poziţia a patra în sondaje, cu circa 12,5% din intenţiile de vot.

Ar mai putea intra în parlament trecând pragul electoral de 4% şi două noi formaţiuni reformiste care se hrănesc din nemulţumirea faţă de guvernul lui Borisov şi, probabil, un partid ultranaţionalist care a făcut parte din actuala coaliţie guvernamentală.

Citește și:

Liderii pro-democrație din Hong Kong, condamnați pentru manifestațiile pașnice din 2019

Până la șapte partide, în parlamentul unicameral de 240 de locuri

Ar putea intra astfel şapte partide în parlamentul unicameral de 240 de locuri. Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin două alte partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.

Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.

''Suntem într-o situaţie în care nimeni nu vrea să se alieze cu nimeni şi luptă toţi împotriva tuturor'', sintetizează analistul politic bulgar Dimitar Ganev.

Rezultatul la urne poate fi influenţat şi de pandemie, o prezenţă slabă la vot fiind de natură să-i afecteze în special pe socialişti, care au un electorat vârstnic numeros. Sondajele prevăd o participare sub 50%, unele analize coborând chiar spre 40%, iar unii comentatori cred că această situaţie i-ar putea fi favorabilă lui Borisov, care se bazează pe un electorat fidel şi mobilizat.

Premierul conservator a reuşit să supravieţuiască valului de proteste din vara trecută, în care demonstranţii îl acuzau de corupţie, clientelism şi de favorizarea unei oligarhii economice şi politice. O altă situaţie dificilă pentru el a fost apariţia unor imagini - despre care Borisov spune că sunt contrafăcute - în care doarme cu un pistol pe noptieră sau stă lângă teancuri cu bancnote de 500 de euro şi lingouri de aur.

Dorind să transmită o imagine de om de acţiune şi apropiat de popor, Boiko Borisov şi-a condus singur maşina în campania electorală vizitând fabrici, mici sate sau vorbind la mitinguri retransmise pe reţelele de socializare. El se prezintă drept un gardian al stabilităţii şi dezvoltării economice, importante în contextul pandemiei, şi a promis mari investiţii în infrastructură, sănătate şi educaţie.

În ultimii ani, Borisov a reuşit să crească treptat salariul minim şi pensiile, ceea ce explică în mare parte popularitatea sa. Totuşi, unii comentatori, deşi îi recunosc rezultatele economice, remarcă eşecul său în frânarea corupţiei şi reformarea justiţiei, care împiedică intrarea Bulgariei în spaţiul Schengen. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te