Alegeri parlamentare în Algeria. Șapte lideri ai protestatarilor, arestați „preventiv”

DE Adina Mutăr | 12.06.2021 - 17:23
Vot în Algeria, cu liderii protestatarilor arestați/Foto: reuters

Algerienii votează sâmbătă la alegerile parlamentare într-un un climat de represiune, autoritățile încearcând să-și consolideze legitimitatea și să elimine o mișcare de protest de lungă durată.

SHARE

Partidele pro-guvernamentale au cerut algerienilor să participe activ la ceea ce ei numesc un „vot crucial pentru stabilitatea țării”, în timp ce opozanții denunță alegeri „simulate”.

Șapte personalități importante ale mișcării de protest au fost arestate joi, în timp ce poliția a fost desfășurată masiv vineri în capitala Alger, blocând orice încercare a mișcării Hirak de a organiza proteste anti-guvernamentale.

Aproximativ 24 de milioane de algerieni, din 44 de milioane, sunt eligibili să voteze pentru a alege 407 de membri ai Adunării Naționale Populare pentru un mandat de cinci ani.


Autoritățile speră la o participare solidă la vot, dar Hirak a cerut un boicot - cerând o revizuire completă a sistemului de guvernământ înainte de orice alegeri.

Cei care votează în cea mai mare națiune din Africa trebuie să aleagă dintre peste 13.000 de candidați, mai mult de jumătate fiind independenți.

Peste 80% din populație trăiește de-a lungul coastei mediteraneene, unde se află capitala Alger. Aproape 54 la sută au mai puțin de 30 de ani.

Țara numără aproximativ 10 milioane de etnici berberi, majoritatea locuind în Kabylie, o regiune muntoasă la est de Alger.

Algeria este al treilea cel mai mare producător de petrol din Africa și printre primii producători mondiali de gaze naturale.

Când țara a organizat primele alegeri parlamentare cu mai multe partide în 1991, armata a intervenit pentru a împiedica Frontul Islamic de Salvare (FIS) să câștige o majoritate cuprinzătoare.

Citește și

SUA, încă 150 de milioane de dolari pentru Ucraina înainte de întâlnirea Biden - Putin

Armata americană va reveni în Afganistan dacă jihadiștii vor ataca SUA

 

Acest lucru a declanșat un război civil între 1992 și 2002 în care au fost uciși peste 200.000 de oameni. Grupul Islamic Armat (GIA) a revendicat responsabilitatea pentru numeroase masacre asupra civililor.

La apogeul conflictului, veteranul Frontului Eliberării Naționale (FLN) Abdelaziz Bouteflika a câștigat alegerile prezidențiale din 1999.

Bouteflika a câștigat un al patrulea mandat în 2014, în ciuda faptului că a suferit un accident vascular cerebral cu un an în urmă, care l-a lăsat în scaun cu rotile.

Candidatura sa pentru un al cincilea mandat în 2019 a stârnit proteste în masă, care l-au obligat pe Bouteflika să demisioneze la 2 aprilie, după ce a pierdut sprijinul armatei.

La 12 decembrie 2019, fostul premier al lui Bouteflika, Abdelmadjid Tebboune, a câștigat alegerile prezidențiale la o participare oficială de mai puțin de 40%.

Mișcarea născută în urma protestelor, cunoscută sub denumirea Hirak, l-a respins imediat pe Tebboune, cerând stoparea acestui sistem corupt de guvernare, în vigoare din 1991.

Mișcarea a cerut și boicotarea votului parlamentar de sâmbătă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te