Acuzații uluitoare ale Rusiei: România și Polonia ascund zeci de avioane F-16 pentru Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.12.2024 - 18:12
Acuzații uluitoare ale Rusiei: România și Polonia ascund zeci de avioane F-16 pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Acuzații uluitoare ale Rusiei: România și Polonia ascund zeci de avioane F-16 pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Acuzații uluitoare ale Rusiei: România și Polonia ascund zeci de avioane F-16 pentru Ucraina. De multe luni toată lumea se întreabă unde sunt zecile de avioane F-16 date Ucrainei? Propaganda Rusiei susține că a găsit răspunsul.

SHARE

Acuzații uluitoare ale Rusiei: România și Polonia ascund zeci de avioane F-16 pentru Ucraina.

Propaganda Rusiei răspândită pe canalele Telegram susține, din nou, că zecile de avioane livrate Ucrainei nu sunt toate în stare de funcționare și sunt staționate în Polonia și România. 

„În prezent, există 16 avioane de vânătoare F-16 staționate la baza aeriană Minsk Mazowiecki, la est de Varșovia și 18 unități F-16A ale Forțelor Aeriene Olandeze la baza aeriană de la Fetești., România”, scriu canalele Telegram.

Acuzații uluitoare ale Rusiei: România și Polonia ascund zeci de avioane F-16 pentru Ucraina

Analiștii militari ruși susțin că, dintre avioanele aflate în Polonia, șapte au fost deja revopsite ca avioane ucrainene și zboară în Ucraina pentru a combate dronele.

Alte șase F-16A de la Forțele Aeriene Olandeze și trei F-16 daneze au zburat recent.

„Astfel, în prezent există 16 F-16 ale Ucrainei în Polonia, dar doar 7 zboară. După ce și-au îndeplinit misiunile, se întorc la Minsk Mazowiecki. Restul sunt în prezent în curs de pregătire pentru utilizare”, scriu analiștii militari ruși.

„Un alt punct important este că 18 unități F-16A ale Forțelor Aeriene Olandeze sunt înregistrate în prezent în România la baza aeriană de la Fetești. Antrenamentul echipajului pentru acești luptători este organizat în România încă de anul trecut. Anterior, erau 6 unități, dar recent numărul a crescut. Deci, în total, Forțele Armate ucrainene au acum 34 de luptători F-16, dar nu în Ucraina”, acuză rușii.

Newsweek nu a putut verifica în mod independent acuzațiile rușilor.

SUA vând Ucrainei servicii de întreținere a F-16 pentru 266, 4 milioane de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială către Ucraina a serviciilor de întreținere a F-16 și a echipamentelor aferente pentru 266,4 milioane de dolari, a anunțat marți Pentagonul.

Contractorii principali vor fi Sabena, Lockheed Martin Aeronautics și Pratt și Whitney, a declarat Pentagonul într-un comunicat, potrivit Defense Security Cooperation Agency.

Departamentul de Stat a luat hotărârea de a aproba această vânzare militară străină către Guvernul Ucrainei ce include „F-16 Sustainment Services și echipamente aferente” pentru un cost estimat de 266,4 milioane dolari.

Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării a eliberat certificarea necesară notificând Congresul.

Citește și: Ucraina primește noi avioane F-16 din Danemarca. Piloții ucraineni, pregătiți și în România

Guvernul Ucrainei a solicitat cumpărarea Sistemului de planificare comună a misiunii (JMPS),  Programul de îmbunătățire a componentelor motorului (CIP),  piese de schimb și reparații, consumabile și accesorii, sprijin pentru reparații, software pentru arme, software clasificat și neclasificat, documentații clasificate și neclasificate; echipamente de instruire personal de instruire, servicii de inginerie, tehnică și logistică ale guvernului SUA și ale contractorilor.

Costul total estimat este de 266,4 milioane de dolari.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unei țări partenere care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, se arată în comunicat.

Citește și: Unde au dispărut avioanele F-16 ale Ucrainei? De ce sunt „invizibile”? Piloții, antrenați de România

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, și nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.

Contractorii principali vor fi Sabena, cu sediul în Charleroi, Belgia; Lockheed Martin Aeronautics, cu sediul în Fort Worth, TX; și Pratt și Whitney, situate în East Hartford, CT. Guvernul SUA nu cunoaște niciun acord de compensare propus în legătură cu această potențială vânzare.

Implementarea acestei vânzări propuse nu va necesita desemnarea altor reprezentanți suplimentari ai guvernului SUA sau a contractorilor în Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te