A comandat Ucraina exploziile din Nord Stream? A fost sabobaj rus? Concluzii după un an de anchete

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.09.2023 - 11:54
A comandat Ucraina exploziile din Nord Stream - Foto: Profimedia Images

Anchetele legate de exploziile asupra conductelor Nord Stream -sau oprit asupra a doua ipoteze: o echipă ucrainenană le-a aruncat în aer cu sau fără știința Kievului. Sau, a fost un autosabotaj rus.

SHARE

Oamenii de știință care investighează atacul asupra conductelor Nord Stream au dezvăluit noi detalii cheie despre exploziile legate de acest eveniment, care rămâne nerezolvat la un de când s-a petrecut.

Citește și: Gazprom întrerupe toate livrările Nord Stream către Europa

Cercetătorii norvegieni au împărtășit dovezile seismice ale celor patru explozii, devenind primul organism național care a confirmat în mod public cele două a două detonări, dezvăluind, de asemenea, o cronologie detaliată a evenimentelor.

A comandat Ucraina exploziile din Nord Stream?

Exploziile suplimentare descoperite recent au avut loc într-o zonă situată la nord-est de insula daneză Bornholm din Marea Baltică, la aproximativ șapte secunde și respectiv 16 secunde după cele două detonări cunoscute anterior.

Folosind informații de la stațiile seismice din nordul Europei și din Germania, inclusiv de la rețeaua seismică națională suedeză și de la stațiile daneze de pe Bornholm, seismologii au folosit tehnici avansate de analiză pentru a observa și localiza exploziile.

Citește și: Serviciile secrete din SUA au dezvăluit cine a sabotat Nord Steam-ul. Rușii nu cred această variantă

Seismologii de la Norsar, centrul național de date al Norvegiei pentru Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), au declarat pentru The Guardian că au descoperit până acum un total de patru explozii - una la sud-est de Bornholm și trei la nord-est de insulă.

Două evenimente seismice clare, denumite Evenimentul S și Evenimentul N, au fost identificate la 26 septembrie 2022, la scurt timp după atac. Primul, pe Nord Stream 2, a avut loc la ora 02:03:24 (UTC+2), iar cel de-al doilea, pe Nord Stream 1, la ora 19:03:50 (UTC+2).

Exploziile au făcut găuri în ambele conducte Nord Stream 1 și într-una dintre conductele Nord Stream 2. Până în noiembrie anul trecut, anchetatorii suedezi au confirmat că breșele au fost provocate de explozibili artizanali.

Moscova a încetat atunci să mai livreze gaze naturale prin Nord Stream 1, din cauza conflictului energetic cu statele UE care susţin Ucraina. Construcţia gazoductului Nord Stream 2 s-a încheiat la sfârşitul lui 2021. Acesta nu a fost pus niciodată în funcţiune.

Sunt două ipoteze

Investigațiile continuă, dar oficiali citați de presa americană și germană au declarat că dovezile indică un grup susținut de Ucraina sau un grup pro-ucrainean care acționează fără știrea conducerii de la Kiev.

Anchetatorii germani s-au concentrat asupra unui iaht de închiriat de 51 de picioare, numit Andromeda, care a fost închiriat de un echipaj misterios format din cinci bărbați și o femeie, dintre care cel puțin unii călătoreau cu pașapoarte false.

Der Spiegel, care a recreat călătoria Andromedei, a citat investigatorii spunând că toate dovezile indică implicarea Kievului. Cu toate acestea, există o dezbatere cu privire la faptul că un mic echipaj de scafandri care operează de pe un iaht de agrement ar fi fost capabil să efectueze scufundările dificile, adânci și lente necesare pentru a plasa explozibilii.

Un document al SUA care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, relatat de Washington Post, arată că CIA a fost avertizată de o agenție europeană aliată în iunie 2022, cu trei luni înainte de atac, că șase membri ai forțelor de operațiuni speciale din Ucraina urmau să închirieze o barcă și să folosească un vehicul submersibil pentru a se scufunda pe fundul mării, folosind oxigen și heliu pentru respirație, pentru a sabota conducta.

Însă documentul americana precizat că operațiunea planificată a fost suspendată.

Alte rapoarte din presa scandinavă au indicat un grup de nave rusești, cu transponderele de identificare oprite, în apropierea locurilor de explozie în zilele dinaintea exploziilor.

Conductele Nord Stream sunt operate de două companii, Nord Stream AG și Nord Stream 2 AG, ambele deținute majoritar de compania energetică rusă de stat Gazprom. Nord Stream 1 și 2 sunt conducte gemene și, împreună, transportă anual până la 110 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia către Germania.

Nord Stream 1 a intrat în funcțiune în 2012. Nord Stream 2 a fost finalizat în septembrie 2021, dar nu a transportat niciodată gaze. 

SUA au precizat că relațiile bilaterale vor fi grav afectate dacă Nord Stream 2 va intra în funcțiune. Odată ce a început invazia la scară largă a Ucrainei, toate discuțiile privind deschiderea conductei au fost abandonate.

Urme de explozibil

În luna iulie, Consiliul de Securitate al ONU a aflat că anchetatorii au găsit urme de explozibili submarini în eșantioane prelevate de pe un iaht, dar că nu au putut stabili în mod fiabil identitatea sau motivele celor implicați sau dacă a fost opera unei anumite țări.

Folosind informații de la mai multe stații seismice din nordul Europei și din Germania, inclusiv de la rețeaua seismică națională suedeză și de la stațiile daneze din Bornholm, seismologii au folosit tehnici avansate de analiză pentru a observa cele două explozii suplimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te