Serviciile secrete din SUA au dezvăluit cine a sabotat Nord Steam-ul. Rușii nu cred această variantă

DE Daniel Toșa | 08.03.2023 - 10:01
Serviciile secrete din SUA au dezvăluit cine a sabotat Nord Steam-ul. Rușii nu cred această variantă - FOTO: Profimedia Images

Serviciile secrete americane au identificat noi informații care indică faptul că un "grup pro-ucrainean" a fost responsabil pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream anul trecut, a relatat marți New York Times.

SHARE

Serviciile secrete americane au dezvăluit cine se află în spatele sabotajului de la Nord Stream. Într-un raport prudent, care nu a identificat sursa informațiilor sau grupul implicat, Times a declarat că oficialii americani nu au avut nicio dovadă care să-l implice pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în bombardarea conductelor.

Cotidianul american consideră că atacul a fost în beneficiul Ucrainei, deoarece a blocat Rusia în a mai câștiga zeci de milioane de euro din vânzarea de gaze naturale către Europa de Vest. 

Serviciile secrete din SUA au dezvăluit cine a sabotat Nord Steam-ul. Rușii nu cred această variantă

În același timp, atacul a sporit presiunea prețurilor ridicate la energie asupra aliaților cheie ai Ucrainei din Europa de Vest, în special Germania.

Serviciile de informații au sugerat că autorii din spatele sabotajului au fost "opozanți ai președintelui Vladimir V. Putin al Rusiei", se arată în raportul Times.

Oficialii americani nu au avut nicio dovadă cu privire la cine a luat parte și cine a organizat și plătit operațiunea, care ar fi necesitat scafandri calificați și experți în explozibili.

Citește și: 8 MARTIE, ora 14.00, Newsweek RETAIL SUMMIT: Tendințele de consum în anul 2023

Aceștia credeau că cei implicați erau probabil cetățeni ucraineni sau ruși și că niciunul nu era din Statele Unite sau Marea Britanie.

Oficialii americani nu au "nicio concluzie fermă" cu privire la informațiile obținute, "lăsând deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost condusă în mod neoficial de o forță proxy cu legături cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate", a precizat New York Times.

Ucraina a negat orice implicare în sabotarea conductelor Nord Stream

Ucraina a negat orice implicare în sabotarea conductelor Nord Stream, în urma unui raport al presei care citează noi informații potrivit cărora un "grup pro-ucrainean" s-ar fi aflat în spatele atacului de anul trecut care a vizat livrările de gaz rusesc către Europa.

Citește și: China amenință SUA: „Cu siguranță vom avea conflict și confruntare. În joc e viitorul umanității”

Dezmințirea făcută marți de un oficial ucrainean de rang înalt a venit ca răspuns la un raport al New York Times, care a citat noi informații care au fost analizate de oficiali din Statele Unite.

Deși îmi place să colecționez teorii ale conspirației amuzante despre guvernul ucrainean, trebuie să spun: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică și nu are nicio informație despre "grupuri de sabotaj pro-Ucraina"", a scris pe Twitter Mikhailo Podolyak, consilier de top al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Evaluarea nu a fost făcută cu un grad ridicat de încredere”

O sursă familiarizată cu serviciile de informații americane a declarat pentru CNN că evaluarea nu a fost făcută cu un grad ridicat de încredere și nu reprezintă opinia predominantă a comunității de informații și că SUA nu a identificat încă un vinovat pentru atac.

Există o parte a comunității de informații americane care consideră că actorii pro-ucraineni ar fi avut motivul de a sabota conductele din cauza modului în care Rusia le folosea ca arme împotriva Ucrainei și a Europei.

Cu toate acestea, comunitatea de informații nu are nicio dovadă că liderii ucraineni, inclusiv Zelenski, ar fi avut cunoștință sau ar fi fost implicați în sabotajul conductelor, a precizat sursa.

Nici Rusia nu crede raportul americanilor care dă vina pe un grup „pro-Ucraina”

Rapoartele potrivit cărora un "grup pro-ucrainean" a comis atacurile asupra conductelor Nord Stream de anul trecut fac parte dintr-o "campanie de dezinformare", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru presa rusă de stat. 

"În mod clar, autorii atacului vor să distragă atenția. Aceasta este o campanie evidentă de dezinformare coordonată de mass-media", a declarat Peskov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

De asemenea, Peskov și-a "exprimat nedumerirea" cu privire la modul în care oficialii americani ar putea "face presupuneri despre atacuri teroriste" asupra conductelor fără o investigație, potrivit RIA. El a cerut o "anchetă urgentă și transparentă" asupra incidentului, a precizat RIA.

Conductele au fost sparte de explozibili submarini pe 26 septembrie, la șapte luni după ce forțele rusești au invadat Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te