Zidul dacic e considerat cea mai puternică fortăreață a lumii antice, o pavăză inexpugnabilă în fața oricăror atacuri ale invadatorilor. Însăși Sarmizegetusa Regia a rezistat, în anul 106, asaltului trupelor romane, cetatea căzând doar din cauza trădării unui dac.
Despre obiectul unic în lume descoperit la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a regatului dacic, experții sunt de acord că este o piesă de o valoare excepțională. Artefactul, ce este o matriță făcută din bronz, a fost folosit la Sarmizegetusa în perioada războaielor daco-romane.
Ultimii „daci” care au păzit Sarmizegetusa, capitala Daciei au fost subiectele unor articole din presa vremii, ei dedicându-și, practic toată viața îngrijirii monumentelor antice ale zonei și, uneori, fiind ghizii rarilor călători ce ajungeau pe Valea Grădiștei.
Cum arătau orașele Daciei Romane? După 106 d.Hr, anul cuceririi regatului condus de Decebal de către legiunile lui Traian, „fața” noii provincii anexate de Imperiu s-a modificat „după chipul și înfățișarea” Romei. Iar unul dintre punctele de atracție a devenit amfiteatrul.
Misterul locului din Munții Orăștiei unde aparatele foto nu merg, iar busolele o iau razna. Aici s-ar ascunde multe comori.