Fitch Ratings a reconfirmat ratingul suveran al României la „BBB-”, cu perspectivă negativă, ultima treaptă recomandată investiţiilor, dar atrage atenţia la vulnerabilităţile structurale ale României, cum sunt situaţia bugetară şi dezechilibrul contului curent.
Datele Eurostat plasează România, într-o companie selectă, în topul țărilor UE el mai ridicat deficit de cont curent din UE în T4 2021.
Ţările membre UE cu cel mai mare deficit de cont curent în trimestrul al doilea au fost Franţa (şase miliarde euro), Grecia (4,7 miliarde euro) şi România (4,6 miliarde euro), arată datele publicate luni de Eurostat, scrie Agerpres.
Pandemia de COVID a inversat în 2020 tendinţa de scădere constantă a dezechilibrului global al contului curent, în condiţiile în care cheltuielile mari pentru susţinere din ţările avansate s-au combinat cu deficitele comerciale mai mari pentru echipamente medicale, apreciază FMI.
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 110,30 miliarde de euro (3,2% din PIB) în trimestrul patru din 2020, iar ţările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost România (minus 3,5 miliarde de euro) și Grecia (minus 2,7 miliarde de euro).