FMI: Achiziţiile din pandemie au agravat dezechilibrele de cont curent

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.08.2021 - 18:21
FMI: Achiziţiile din pandemie au agravat dezechilibrele de cont curent. / Foto: tribune.com.pk

Pandemia de COVID a inversat în 2020 tendinţa de scădere constantă a dezechilibrului global al contului curent, în condiţiile în care cheltuielile mari pentru susţinere din ţările avansate s-au combinat cu deficitele comerciale mai mari pentru echipamente medicale, apreciază FMI.

SHARE

De asemenea, un rol important l-a avut și prăbuşirea cererii pentru petrol şi călătorii, a subliniat Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Citește și: EXCLUSIV Sute de români, angajați de armatorul petrolierului atacat de Iran. Deputat AUR, ex-angajat

În raportul său anual privind sectorul extern, FMI susţine că în 2020 combinaţia dintre excedentele şi deficitele globale de cont curent s-a agravat până la 3,2% din Produsul Intern Brut mondial, de la 2,8% din PIB în 2019. Acest decalaj ar urma să continue să se agraveze în 2021, până la aproape 3,4% din PIB-ul mondial, după care se va reduce la aproximativ 2,5% din PIB pe măsură ce deficitele bugetare din SUA şi alte state bogate se vor reduce şi schimburile comerciale vor reveni la normalitate.

În acelaşi raport, FMI susţine că valutele de rezervă s-au apreciat la debutul pandemiei, dar începând de la mijlocul lunii martie 2020 s-au depreciat pe fondul măsurilor excepţionale de sprijin şi al veştilor pozitive privind distribuţia vaccinurilor.

Citește și: OMS: Europa a depăşit 60 de milioane de infectări și 1,2 milioane de morți de la începutul pandemiei

Dolarul american, supra-evaluat cu aproximativ 8,2%

Cu toate acestea, raportul include o evaluare a staff-ului FMI, conform căreia dolarul american este supra-evaluat cu aproximativ 8,2% având în vedere datele fundamentale ale economiei americane, acesta fiind punctul de mijloc al unui interval al cursului de schimb real care variază între o supraevaluare de 5,2% şi una de 11,2%.

În 2019, punctul mediu al aceleiaşi estimări a FMI era o supraevaluare de aproximativ 11%. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.